• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

businesscoachingvoorzelfstandigen

  • In de pers
  • Klanten
  • Over mij
  • Spreker
  • Contact
  • English
  • Home
  • Hulp
  • Gesprek
  • Boeken
  • Blog
  • Gratis
  • Nieuwsbrief

Hoe een stagair de waarheid zoekt achter frauderende klanten en spectaculaire fouten ontdekt

Klachten, Klachtendag

door Ellen de Lange-Ros

“Die klanten klagen echt over van alles, maar weet je wat daarvan de echte reden is?” De distributiemanager kijkt me verwachtingsvol aan. “Ze willen geld besparen. Daarom klagen ze!” Bljkbaar ziet hij m’n verbaasde blik, want hij vervolgt: “Als ze klagen, hoeven ze hun rekening nog niet te betalen. Daarom zijn er vaste klanten die steeds klagen om hun betalingstermijn te rekken. Zo werkt dat in onze branche”. Vol verbazing hoor ik het verhaal aan. Ik ben als stagair werkzaam bij het bedrijf en had nooit verwacht dat bedrijven zo met elkaar om zouden gaan.

Om te bewijzen dat klanten geen recht hadden op compensatie kreeg ik een opdracht: ga een aantal orders volgen van klanten die klagen. Dan kunnen we zien dat er niks mee mis is en er voor zorgen dat klanten zich wel aan hun betaaltermijn gaan houden. Ik ging vol energie aan de slag, dit onrecht wilde ik aanpakken. Een paar dagen liep ik mee in het magazijn waar de orders werden gepikt. Ik volgde orderbonnen, zag hoe pallets werden ingepakt en ging voor dag en dauw met de chauffeurs mee op de vrachtwagen. Een kopie van de orderbonnen onder m’n arm. Wat ik toen zag, was een grote schok.

Er bleken grofweg twee soorten klanten te bestaan. De eerste soort was goed van vertrouwen en geloofde onze orderbonnen. Pallets werden vlot uitgeladen en met een paar handtekeningen verdween de pallet bij de klant in het magazijn. Bij de tweede soort klant ging het anders. Pallets werden zorgvuldig nageteld en bekeken. Vaak bleek bij deze klanten dat ons eigen magazijn z’n werk niet zo goed had gedaan. Er ontbraken pakken, of dozen waren beschadigd. Dit werd keurig aangetekend. Waarna de klant binnen een paar dagen een klacht indiende en z’n rekening nog even niet betaalde.

Na een paar dagen op de vrachtwagen was mijn conclusie helder: het al dan niet betalen van rekeningen door klanten hing direct samen met de controles van onze orders. Klanten die goed controleerden zagen hoe vaak onze orders niet klopten en weigerden dan te betalen. Klanten die wel op tijd betaalden controleerden in de regel hun orders niet. Maar ook daar waren onze orders van belabberde kwaliteit. Een spectaculair resultaat dat niet helemaal in lijn was met m’n opdracht. In plaats van het ontmaskeren van frauderende klanten, liep ik nu aan tegen onze eigen slechte performance.

Voor m’n stage-bedrijf was het een belangrijke les: klanten hadden wél gelijk, maar het eigen functioneren bleek fors minder dan men dacht. In de loop van de tijd heb ik geleerd dat mijn stagebedrijf hierin geen uitzondering is. In de regel geldt: je klanten klagen niet zomaar. Daar hebben ze helemaal geen zin in. Je kunt er gerust van uitgaan dat 90% van je klagende klanten gelijk heeft. Klagende klanten zijn wat dat betreft een uitstekende graadmeter hoe klantgericht je bedrijf echt is. Waar gehakt wordt vallen spaanders en soms zal een klant uit zijn op een voordeeltje. Maar is je vloer bedekt met een dikke laag spaanders, dan ligt de schuld echt niet bij je klanten.


Gloednieuw boek - Een zaak van jezelf

Hoe word je je eigen goeroe, en volg je je eigen wijsheid? Dat ontdek je in 'Een zaak van jezelf'. Maar je eigen pad vinden blijkt niet altijd makkelijk. Wat doe je als je gevoel iets anders zegt dan je verstand? Of als je gevoel je dingen laat doen die zakelijk totaal niet relevant zijn? Het meeslepende verhaal in 'Een zaak van jezelf' wordt afgewisseld met concrete opdrachten voor je eigen werk. Of je nou werkt in loondienst, een leidinggevende functie hebt, of je eigen bedrijf runt: jouw werk vraagt om jouw inbreng. Hoe je dat doet? Dat ontdek je in 'Een zaak van jezelf'. Lees hier meer of bestel het boek.

Primary Sidebar

Ontvang elke week vanzelf de nieuwe artikelen in je e-mail
Naam
E-mailadres

Lees ook dit:

  1. Hoe Jolanda haar praktijk veranderde van uurtje-factuurtje naar werken met programma's
  2. Hoe micro-marketing het volgers-virus verslaat
  3. Kun jij groeien vanuit overvloed?
  4. Content-kalender voor je sociale media: doorbraak of drama?
  5. Uitzonderlijk talent of hoogbegaafd en je eigen bedrijf. Zo zit dat
  6. Wat kun jij als drukke professional met een bullet journal?
  7. Van hard naar zacht werken: zo doe je dat
  8. Laat jij je gijzelen door ondernemers-schaamte?
  9. Verrassend verkopen via een mini-actie
  10. De grote nadelen van Facebook, die veel bedrijven niet kennen
  11. De meest gemaakte fouten van zakelijke bloggers. Maak jij ze ook?

Lees meer over

7 tips sociale media Bedrijf blog Bedrijf groeien Business coach Business to business Cartoon E-mailmarketing Exclude Facebook voor je bedrijf geld Glazenwasser Goed geld verdienen hart werken Herd Ideale klant en niche Inspiratie voor ondernemers en je bedrijf Internet voor je bedrijf Klachten Klachtendag Leren Liefde Marketing Meer klanten MKB ngnr2011 Ondernemen Online Overig Positief Praktijk Presentatie Presenteren SEO & Google Slechte winst Sociale media Superpromoter Tales@work Tips & Advies Twitter Uitvlucht Video Video-tips Waker Zacht werken Zelfstandige ZZP

Zoeken

© 2021 - Business coaching voor zzp-ers - meer klanten en meer omzet door zachter te werken

Copyright © 2021 · faxion op Genesis Framework · WordPress · Log in