Peinzend staart Ellen uit het raam van haar kantoor. De zon schijnt, de lucht is helderblauw met een licht briesje. Dan draait ze zich om naar het scherm van haar computer: geen tijd voor zon. Ze opent haar mailbox. Die rapportage moet nog af, dan dadelijk het teamoverleg en vanmiddag vergaderen met het onderzoeksbureau over de jaarplannen. Het is een drukke dag. Nog één keertje kijkt ze naar de zon. Dan schuift ze de zonwering dicht en gaat aan de slag.
Veel mensen werken zoals Ellen. Ze hebben leuk werk, maar zouden regelmatig willen dat het anders kan: in het voorjaar naar buiten, de hele dag op blote voeten lopen, middagdutjes doen wanneer het je uitkomt. En tegelijkertijd natuurlijk wel een serieuze baan: mooie klussen voor klanten doen, aan interessante projecten werken, misschien wel een boek schrijven. Maar ja, je kunt nu eenmaal niet alles in je werk. Corvee, lange vergaderingen of dikke rapporten schrijven achter je computer, dat hoort er nu eenmaal bij. Of toch niet?
Die droom is ook voor jou haalbaar
Natuurlijk niet! De afgelopen tien jaren heb ik ontdekt dat werk wél anders kan. Beter. Veel beter. De Ellen waarover je hierboven in de eerste alinea leest? Dat was ik in 2004. Toen ik dacht dat ik een leuke baan had, bij dat grote bedrijf. Die baan was zeker niet slecht. Maar de Ellen van 2014 weet dat het beter kan. Veel beter! Zij heeft de droombaan uit de tweede alinea: met blote voeten in het gras en tegelijkertijd werken aan uitdagende projecten voor supercoole klanten. Het ideaal van zacht werken met harde resultaten. Had je het mij in 2004 verteld dat dit mijn werkdag zou zijn? Dan zou ik je voor fantast hebben uitgemaakt.
Toch hoeft het niet bij fantaseren te blijven. Ook niet in jouw leven. Die droom is ook voor jou haalbaar. En zo pak je dat aan:
1. Durf te dromen.
Laat je in je dromen niet beperken door je dagelijkse realiteit. Durf te fantaseren over hoe het anders zou kunnen. Het maakt niet uit dat je nu nog niet weet hoé je dat kunt realiseren. Als je maar wel weet wat je droomleven is. Teveel mensen verwarren hun droom met de realiteit. Ze durven niet te dromen, omdat hun realiteit er nog niet zo uitziet. Dat is jammer. Want juist dromen zonder grenzen is de belangrijkste eerste stap op weg naar een leuker leven. Stop even met realistisch zijn en droom: hoe ziet je ideale werkdag er uit? Je ideale klant? Je ideale bedrijf? Je ideale inkomen?
2. Voel je droom.
Ga niet alleen in je hoofd fantaseren over je droom, maar durf je droom ook te voelen. Voel de tinteling in je buik, de energie in je vingers, de kracht in je voeten. Voel het enthousiasme stromen. Alleen zo kun je goed vaststellen waar je echt van droomt. Veel mensen denken dat ze dromen van een strandvakantie op een palmenstrand. Maar word jij daar blij van? Dat merk je wanneer je naar je enthousiasme gaat luisteren. Je zou niet de eerste zijn die ontdekt dat je in plaats van dat palmenstrand liever in je achtertuin bent. Maar dan wel zonder de beperking van 25 vakantiedagen per jaar; in jouw droom gaat het misschien wel om 25 vakantiedagen per máánd. Of om het schrijven van die roman. Of…
3. Zet één stap.
Heb je je droom helder? Dan is het heel verleidelijk om een plan te maken voor het realiseren van je droom. En dat zorgt er juist vaak voor dat het bij dromen blijft. Want als het zo eenvoudig was om je droom met een strak plan te realiseren, dan had je dat allang gedaan. Dromen realiseer je meestal niet met een vooropgezet plan. Dat is als het vangen van een waterval met je blote handen: alles ontglipt je. Hoe moet het dan wel? Veel eenvoudiger: maak geen gedetailleerd plan, maar denk na over een eenvoudige eerste stap. Een stap die je vandaag nog kunt zetten. Regel dat je twee middagen per week thuis kunt werken. Of schrijf de eerste bladzijde van je roman.
4. Gelukkig toeval.
Als je met je droom aan de slag gaan, kun je van één ding op aan: het toeval wordt je vriend. Wees niet verbaasd als je binnen een week spontaan mensen op je pad krijgt die je kunnen helpen. Een reorganisatie waardoor je eenvoudig in deeltijd kunt gaan werken, of zomaar volop tijd om aan je roman te werken. Ik noem het de ‘knipoog van de engel’, op miraculeuze wijze krijg je hulp bij je droom. Uit onverwachte hoek, op een manier die je nooit van tevoren had kunnen uitdenken. Het klinkt magisch en dat is het ook. Maar zijn zwaartekracht en zonlicht niet net zo magisch? En daar werken we ook dagelijks mee. Doe dus je voordeel met deze kennis, omarm het toeval, omarm je geluk.
5. Elke dag een beetje
Het realiseren van een droom doe je niet ineens, maar elke dag een beetje (vrij naar Toon Hermans). Het gaat niet om een grote sprint vol doorzettingsvermogen waarin je wel eens even laat zien wat je allemaal kunt. Het gaat om de kleine stapjes die je elke dag weer zet. Ongemerkt, één voor één. Stappen die soms eenvoudig zijn, soms klein, maar soms ook lastig en groot. Kijk je dan na tien jaren terug, dan zie je plots welke enorme berg je hebt beklommen, welke waanzinnige droom je hebt waargemaakt.
Onhaalbaar ideaal? Of dagelijkse realiteit
Als ik terugkijk, dan is dit precies hoe ik in tien jaren mijn werk heb veranderd. In een aantal kleine stapjes, die me langzamerhand naar m’n gedroomde werkdag hebben geleid. Het begon met ontslag nemen bij dat grote bedrijf en als interim marktonderzoeker gaan werken. Daarna kwamen er de eigen producten en diensten, waardoor ik niet meer geboden was aan kantoortijden. Toen kwam mijn online marketing, waardoor ik meer klanten kon aantrekken en mijn bedrijf schaalbaar werd. Daarna volgde de overstap naar business coaching, waarbij ik deze manier van werken aan anderen ging leren. Weer een volgende stap was het schrijven van mijn eerste boek ‘Een zaak van fans’, en het volgende boek ‘Een zaak van zacht werken’. De mooie klanten die kwamen, de coole resultaten die zij neerzetten. Hun mooie producten, geweldige events, bijzondere trainingen.
Ik open mijn mailbox en zie een bericht van het boekhuis van een grote bestelling van mijn boek, een compliment van een lezer over dat mooie interview in het Financieel Dagblad, de laatste verkopen van mijn online product, een enthousiaste reactie van een klant die ik coach. Dat is anno 2014 heel gewoon. Toch was zo’n mailbox voor de Ellen van 2004 een regelrechte droom. Een onhaalbaar ideaal, te mooi om waar te zijn. Een ideaal waar ik stapje voor stapje aan heb kunnen bouwen. Leef ik nu het ideale leven? Ik denk het wel. Maar ik ben tegelijkertijd nu al benieuwd hoe de Ellen van 2024 daarover denkt.
Waar ik ook benieuwd naar ben: naar jouw mailbox of werkdag van 2024. Hoe ziet jouw droom uit? En welke ministap ga je vandaag zetten om dat waar te maken?
Joke Veltman zegt
Ik droomde van een hoge bergtop, ging naar Nepal, luisterde naar mijn sherpa; ’take next step, Yook’. Na heel veel ‘nog 1 stap’ kon ik op 6200m niet hoger meer. Top bereikt!
Het boek over zacht werken hoef ik niet te winnen, want ik heb het al. Inspirerend om weer te gaan dromen. Nu droom ik over weer intensief en mooi muziek-maken met een Cochleair implantaat – een elektronische binnenoor-prothese – die ik nodig heb om weer te kunnen horen nu ik doof geworden was.
J.V.