Els heeft al meerdere jaren een succesvol bedrijf. Als expert kan ze een goed tarief vragen en door haar brede klantenkring maakt ze veel declarabele uren. Ze verdient prachtig. Toch begint het te knagen. Want de omzet van haar bedrijf is grotendeels afhankelijk van haar gewerkte uren. Wil ze een half jaar full time schrijven aan een boek of een wereldreis maken? Dan verdient ze niets. Bovendien is het hard werken. Bij elke klant begint ze opnieuw en moet ze zich weer inwerken. Ze bouwt weinig op. Langzamerhand begint haar bedrijf te voelen als een gouden kooi; het bedrijf houdt haar gevangen. Kan dat niet anders?
Nooit meer je uren verantwoorden
Ik zie veel ondernemers zoals Els. Ze werken hard en verdienen goed, maar ze zijn de werknemer geworden in hun eigen bedrijf. Een werknemer die onmisbaar is, die weinig vrijheid meer heeft. Dat was nooit de bedoeling. Gelukkig kan het anders. Met een slim businessmodel krijg je meer vrijheid en ga je tegelijkertijd meer verdienen.
Met de volgende 7 stappen hoef je nooit meer je uren te verantwoorden, dankzij een slim businessmodel:
1. Ga producten aanbieden met een vaste prijs
Stop met werken op urenbasis en ga je werk aanbieden als een product met een vaste prijs. Vertel je klant precies welke resultaten hij kan verwachten en wat hij gaat bereiken. Ga geen uren verantwoorden of onderbouwen. Ga je focussen op de meerwaarde van jouw werk voor je klant. Stel vooraf een vaste prijs vast en spreek concrete resultaten af (geen gewerkte uren). Je discussie met je klant gaat nu niet langer over jouw inzet, maar over wat je klant bereikt. Dat is het goede gesprek!
2. Ontwikkel producten in drie smaken
Ontwikkel standaardproducten in drie smaken. Ga kijken welke range aan producten je kunt gaan aanbieden. Ben je gewend om op urenbasis te werken, dan lijkt het misschien ingewikkeld om producten te maken. Toch kan het wel. Kijk naar het grootste deel van je werk, vaak kun je daarin enkele hoofdproducten onderscheiden. Kijk of je van die producten een lichte, middel en zware variant kunt maken. Vaak kun je voor de lichte en middelgrote producten een vaste prijs vaststellen. De zware producten blijven maatwerk, maar vaak is dat maar een klein deel van je werk.
3. Gebruik een aanpak met vaste stappen
Ontwikkel een standaard aanpak met vaste stappen. Je producten gaan bestaan uit een standaard aanpak met vaste stappen. Binnen die stappen kun je nog steeds creatief werken voor elke klant. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat je niet steeds het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Je ontwikkelt steeds meer expertise. Je werk kost je minder moeite en je kwaliteit wordt beter. Toch hou je volop tijd, energie en vrijheid voor creativiteit.
4. Doe een goede intake met je klant
Doe een scherpe intake. Bij werken op urenbasis is een inhoudelijke intake minder van belang. Je gaat aan de slag en je ziet later wat je in de tijd gedaan krijgt. Bij werken met vaste producten kan dit niet langer. In een scherpe intake stel je precies vast wat je klant wil bereiken en wat jij oplevert. Leg ook goed uit wat je daarvoor van je klant nodig hebt en leg dit vast in afspraken of een offerte. Het leuke is: door zo’n scherpe intake zijn zowel je klant als jij zich veel sneller bewust van wat er moet gebeuren wat je gaat bereiken. Je projecten worden hierdoor succesvoller.
5. Probeer het uit
Ga kleinschalig een pilot doen. Ga niet direct stoppen met al je werk op urenbasis, maar ga het uittesten bij een nieuwe klant, of juist bij een vertrouwde klant die open staat voor verandering. Kijk hoe je uitkomt, of het werken je bevalt, of je zaken vergeten bent. Vaak bouw je met 1-3 projecten voldoende ervaring op en kun je daarna je nieuwe manier van werken snel uitbreiden.
6. Ontwikkel nieuwe routines
Ontwikkel nieuwe routines en kentallen. Als je gewend bent om op urenbasis te werken, is het onwennig om over te stappen op producten met een vaste prijs. Ga je nog wel genoeg verdienen? Je ziet het niet meer aan je gewerkte uren, maar je moet andere kentallen en routines ontwikkelen. Geef jezelf daar de tijd voor en experimenteer. Stop niet omdat het onwennig voelt, dat hoort bij je veranderingstraject. Reken jezelf niet stuk bij de nieuwe manier van werken. Ga niet al je uren in detail bijhouden, maar kijk op hoofdlijnen of je nieuwe prijzen passen bij de werkweken die je maakt. Zorg dat je gemiddeld over al je projecten en klanten goed uitkomt. Soms werk je iets meer uren dan gepland, een andere keer weer veel minder.
7. Verdien meer en doe minder
Ga je meerwaarde van je werk voor je klant vergroten, terwijl je minder uren werkt. Ga op zoek naar zaken die voor jouw klant veel waard zijn, maar je weinig tijd kosten. Of ga projecten slim combineren. Een marktonderzoeker ontdekte dat ze geen lange rapportages hoeft te leveren, maar dat een management team veel liever een korte presentatie ontvangt, terwijl de onderzoekers in het bedrijf dolblij waren met een eenvoudig bestand met ruwe data. Deze manier van werken scheelde veel tijd en was voor de klant waardevoller dan de traditionele lange rapportages. Pas als je afstapt van werken op urenbasis ga je deze innovaties verzinnen. Je raakt steeds meer gefocust op de echte waarde voor je klanten. Je gaat hele nieuwe producten of manieren van samenwerken ontwikkelen, die nog niemand in jouw branche doet. Het aanbieden van producten geeft je zo een ongekend voordeel ten opzichte van anderen en wordt de aanjager van innovaties in je bedrijf.
Een nieuw businessmodel? Dat kan ook in jouw bedrijf!
Werk jij nu nog op urenbasis, maar gaat je bedrijf aanvoelen als een gouden kooi? Besef dan dat het ook anders kan. Met een slim businessmodel kun je overschakelen van werken op urenbasis naar producten met vaste prijzen. Je gaat meer verdienen, werkt minder hard en krijgt meer tevreden klanten. Wil je daar meer van weten? In mijn programma’s help ik je om sneller te groeien, met slimme businessmodellen. Neem contact op om te bespreken wat er in jouw bedrijf mogelijk is.
@Loopbaancreatie zegt
Nooit meer je uren verantwoorden met een slim businessmodel http://t.co/XdUCTF2y via @@EllenFaxion