Lees hier de andere artikelen in deze serie over ‘de beste boeken over geld’.
In een serie met de beste boeken over geld is ‘The millionaire next door’ een must. Het boek is namelijk niet zo’n goeroe-boek dat je vertelt dat je goed moet visualiseren, zodat geld vanzelf je kant op komt. Of dat je vooral moet leven alsof je al rijk bent, zodat de ware rijkdom je weet te vinden. Niks van dat alles. Echte rijkdom blijk je op een totaal andere manier te krijgen. Daarbij is er goed nieuws: veel miljonairs hebben zelf hun vermogen vergaard, zonder erfenis of rijke ouders. Hoe doen ze dat? Hoe leven zij? Dat is anders dan je dacht.
Miljonairs zijn anders dan de media je vertelt
‘The millionaire next door’ is gebaseerd op wetenschap, op jarenlang gedegen onderzoek (vanaf 1980) naar échte Amerikaanse miljonairs. Auteur Thomas J. Stanley deed tussen 1982 en 1996 onderzoek naar rijkdom voor de top vijftig financiële instellingen in de VS. Zij wilden beter begrijpen hoe miljonairs leefden, zodat ze hun dienstverlening beter op hen konden aanpassen. Stanley deed veel onderzoek via focusgroepen, waarmee hij meer dan vijfhonderd persoonlijke gesprekken met de miljonairs had.
Wat hij in zijn onderzoeken ontdekte, verbaasde iedereen. Er kwam namelijk een totaal ander beeld naar voren over miljonairs. Media en adverteerders willen je graag laten geloven dat rijkdom en hyperconsumptie bij elkaar horen: koop dure spullen, zodat je laat zien dat je rijk bent. Maar voor de meeste miljonairs blijkt dat niet zo te werken. Echte miljonairs zijn totaal anders dan wat de media suggereert. Hoe leven ze echt?
Grappig is de anecdote van een vice president van een trust-afdeling die meedeed in een interview met de miljonairs die werden geïnterviewd. Hij zei:
“Dit kunnen geen miljonairs zijn! Ze lijken niet op miljonairs, ze kleden zich niet als miljonairs, ze eten niet als miljonairs, ze doen niet als miljonairs (…). Waar zijn de miljonairs die er uitzien als miljonairs?”
Interessant was ook dat deze vice-president (zelf gewoon in loondienst en zeker geen miljonair) fors meer bleek uit te geven aan zijn horloge en maatpak dan de miljonairs waar hij mee aan tafel zat.
Dit kunnen geen miljonairs zijn!
Vice-president van een trust-afdeling, over de echte miljonairs die hij ontmoette.
Coole inzichten over miljonairs
Een aantal coole inzichten over miljonairs, uit de onderzoeken van Stanley:
- Meer dan 80% van de miljonairs heeft zelf zijn fortuin vergaard, en bij hen is hun fortuin dus niet afkomstig uit een erfenis. Deze miljonairs geven aan dat het pad naar rijkdom hen meer voldoening gaf dan de bestemming; ze hebben er plezier in om economische doelen te stellen en die te realiseren.
- Als je een goed inkomen hebt, en dat helemaal uitgeeft, dan vergaar je geen rijkdom maar heb je een duur leven. Rijkdom gaat over wat je overhoudt, niet over wat je spendeert. Rijkdom is daarom vaak het resultaat van een levenstijl van hard werken, doorzettingsvermogen, planning en zelfdiscipline.
Stanley geeft zeven factoren die hij steeds opnieuw tegenkomt onder de miljonairs die zelf hun fortuin vergaarden:
- Ze leven flink ‘onder hun stand’, ze geven dus veel minder geld uit dan ze binnen krijgen. De meeste miljonairs hebben een vrouw die het geld plant en beheert, en ze geven aan dat hun vrouwen zeer conservatief en zuinig met het geld omgaan.
- Ze spenderen hun tijd, energie en geld efficiënt, in manieren die bijdragen aan het opbouwen van rijkdom.
- Ze geloven dat financiële onafhankelijkheid belangrijker is dan een hoge sociale status met dure uitgaven.
- Hun ouders gaven hen niet veel economische ondersteuning.
- Als ze volwassen kinderen hebben, zijn die economisch zelfstandig.
- Ze zijn sterk in het zien van kansen in de markt.
- Ze kozen het goede beroep of vak.
Financiële keuzes van de echte miljonairs
Meer details over de financiële situatie van de miljonairs:
- Minder dan 20% van de werkende mensen in de VS heeft een eigen bedrijf. Maar onder miljonairs heeft meer dan 66% een eigen bedrijf. Kortom: onder miljonairs zijn relatief veel ondernemers of zelfstandige professionals zoals artsen of accountants.
- Veel miljonairs hebben een doodsaai bedrijf in een saaie bedrijfstak. Ze zijn aannemer, landbouwers, camping-eigenaren, munten- en postzegelhandelaren, of hebben een bedrijf in bestratingen. Als hun vrouw werkt, is dat vaak als lerares.
- De helft van de miljonairs heeft een inkomen tot zo’n $131.000 per jaar, niet exceptioneel hoog. Maar: de netto waarde van de helft van de miljonairs ligt rond $1,6 miljoen. Ze hebben dus veel vermogen vergaard, veel geld overgehouden van dat jaarlijkse inkomen.
- Gemiddeld investeren de miljonairs elk jaar 20% van hun inkomen, de meeste nemen hun eigen beleggingsbeslissingen.
- Vrijwel alle miljonairs hebben een eigen huis. Maar denk niet dat ze in een grote villa wonen. De meesten hebben een huis met een waarde onder de $320.000. En de helft woont al meer dan twintig jaren in hetzelfde huis. Ze wonen niet arm, maar ook niet rijk. Ze wonen gewoon naast jou, in die gewone straat. Ze zijn ‘the millionaire next door’.
- Veel miljonairs zijn relatief goed opgeleid, 80% heeft een college-opleiding of hoger. Meer dan 80% van de miljonairs ging niet naar een priveschool, al stuurt iets meer dan de helft hun eigen kinderen nu wel naar een privéschool. Ze vinden opleiding voor hun kinderen en kleinkinderen belangrijk, dit is iets waarin ze investeren. De helft van de miljonairs kreeg zelf overigens nooit geld van hun ouders of andere familie voor een college-opleiding.
- Tweederde van de miljonairs werkt meer dan 45 uren/week.
Kale crackers en de kaviaar die overbleef
Heel erg leuk wordt het, wanneer Stanley in meer detail ingaat op de uitgaven van de miljonairs: ze leven super-eenvoudig. Vaak hebben ze een oudere auto, die ze het liefst tweedehands kopen. Ze rijden een auto die lang meegaat en weinig kosten heeft. Een auto leasen vinden ze te duur dus de meerderheid van de miljonairs doet dat niet.
Nog zo’n leuke anecdote van Stanley gaat over het moment dat ze extra-rijke mensen wilden interviewen, met een netto waarde van $10 miljoen of meer. Om ervoor te zorgen dat deze superrijken zich op hun gemak voelden, werd een strak penthouse in Manhattan afgehuurd, met twee goede chefkoks die een prachtig menu samenstelden met vier soorten paté en drie soorten kaviaar, gecomplementeerd met een stel goede wijnen.
De eerst extra-rijke die arriveerde voor het interview was Mr. Bud. Negenzestig jaar oud en zelf zijn fortuin opgebouwd, als eigenaar van een aantal waardevolle panden in het centrum van New York. Toch zag hij er niet zo uit: hij arriveerde in een duidelijk vaak gedragen pak en een gewone jas. Natuurlijk moest deze superrijke op zijn gemak worden gesteld, dus werd hem een goede wijn aangeboden. Die weigerde hij: “Ik drink alleen scotch en twee soorten bier: Budweiser en gratis bier!” Tijdens het interview bleven de kaviaar en paté onaangeroerd, geen van de tien superrijken wilde dat. Ze aten alleen de kale crackers. Het was aan de interviewers en collega’s in de kantoren om na de interviews het luxueuze voedsel op te eten.
Rijkdom uit een eenvoudig leven
Zo gaat het maar door in het boek. Wat is het hoogste bedrag dat een miljonair ooit aan kleding heeft uitgegeven? Dat was meestal nog geen $400, voor het pak dat hij kocht toen hij vijfentwintig jaar was getrouwd. Horloges? Ze dragen een eenvoudige Seiko; slechts 10% van de miljonairs heeft ooit meer dan $300 uitgegeven aan een paar schoenen. Geen wonder dat de rijken meestal drie keer volmondig ‘ja’ antwoorden op de volgende vragen:
- Waren je ouders zuinig?
- Ben je zelf zuinig?
- Is je partner zuiniger dan jij?
Met name de laatste vraag blijkt essentieel. De rijken in de VS uit de afgelopen decennia blijken meestal te bestaan uit een man met een bovengemiddeld inkomen, waarbij het huishouden weinig geld spendeert aan luxe producten. Stanley zegt hierover:
“De meeste mensen zullen nooit rijk worden in één generaties, als ze getrouwd zijn met een partner die veel spendeert.”
Nu is het niet zo dat de superrijken een teruggetrokken leven leiden of overal op beknibbelen. Wat vooral opvalt, is dat deze typische next-door-miljonairs niet zoveel geven om luxe en aanzien. Ze houden van hun gewone leven, van het bouwen aan hun financiële onafhankelijkheid, dat maakt ze gelukkig. Daarom zijn ze ook nooit verhuisd naar die grote villa. Ze wonen nog steeds in dat gewone leuke huis, dat ze tientallen jaren geleden aanschaften. Interessant is dat die ‘gewone miljonairs’ niet opvallen. In hun straat of stad weten de meeste mensen niet eens hoeveel geld ze hebben vergaard. Ze zijn de anonieme next-door-millionaire.
Het is jammer dat het boek ‘The millionaire next door’ nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar is, want het boek bevat een schat aan rijke inzichten voor een welvarend leven. Wel bestaat het boek grotendeels uit onderzoeksgegevens en dat moet je leuk vinden om te lezen.
Meer praktische tips over deze levensstijl
Kun je redelijk Engels lezen, en wil je praktische inzichten over een zuinig maar rijk leven? Dat is de blog van Mr. Money Moustache geweldig. Dat gaat dieper in op dezelfde zuinig-maar-rijke-levensstijl. In deze blog legt Peter Adeney uit hoe hij als dertiger met pensioen kon gaan, omdat hij slim leefde. De blog bevat vele voorbeelden van rijkdom zonder veel geld uit te geven, met praktische tips, zoals: hoe bouw je zelf een elktrische mountainbike, waarom heb je geen auto nodig, hoe hou je geld over tijdens je vakantie, en nog veel meer. Ook is de blog fijn als inspiratie. Lees elke week twee artikelen uit het archief met honderden tips, en je gaat vanzelf anders met je geld om.
Dit kan natuurlijk ook in Nederland
Is deze levensstijl typisch Amerikaans? Welnee! Afgelopen zomer deed ik mijn eetbare-kasteeltuinen-tour. Bij kasteel Sevenaer raakte ik aan de praat met een vader van rond de veertig (mijn inschatting, misschien was hij wel jonger) die met zijn dochtertje meedeed met de rondleiding. Toen ik hem vroeg wat hij als werk deed, vertelde hij dat hij met pensioen was. “Ik had een leuke baan met een goed inkomen, maar heb altijd geleefd op bijstandsniveau. Daarom hoef ik nu niet meer te werken.” Ook deze rijke viel niet op. Hij en zijn dochtertje deden in gewone kleren mee met de zaterdagse rondleiding van €7 per persoon; het ultieme vakantie-uitje voor slimme rijkelui.
“Ik heb altijd geleefd op bijstandsniveau, daarom hoef ik nu niet meer te werken.”
Anonieme rijke op een gewone zaterdagmiddag.
Dus: kijk voortaan goed om je heen bij het schap met aanbiedingen, of mijmer eens over die buurvrouw met dat saaie horloge, die al jaren in haar tweedehands auto rijdt. Hoeveel miljoenen zou zij hebben vergaard?
Moraal van het verhaal van dit boek en de blog van Mr. Money Moustache: je hoeft niet veel geld uit te geven voor een rijk leven. En die weg naar je eerste miljoen, en financiële vrijheid, ziet er totaal anders uit dan de media en marketeers je willen doen geloven. Laat je niet langer wijsmaken dat een rijk leven bestaat uit veel geld uitgeven. Natuurlijk geef je geld uit aan die paar dingen die voor jou belangrijk zijn. Daarnaast ga je lekker werken aan je vrijheid en financiële overvloed. Via de weg die de échte miljonairs kiezen. Wordt jij de miljonair-next-door in jouw straat?
De beste boeken over geld – meer lezen?
In de zaak-van-serie schreef ik zelf het boek ‘Een zaak van geld’, waarin de hoofpersonen in een toegankelijk verhaal van alles ontdekken over hun geld en mindset. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met opdrachten, waarmee je zelf direct aan de slag kunt.
Klik hier om gratis de eerste hoofdstukken te lezen van het boek ‘Een zaak van geld’.
Hieke zegt
Leuke invalshoek. Het ligt ook aan je definitie van ‘je rijk voelen’. Ik voel me rijk wanneer ik bepaalde mensen om me heen heb en bepaalde ervaringen kan opdoen. Niet omdat ik veel geld uitgeef. Al is het natuurlijk best leuk om af en toe iets luxueus te doen en het dan ook zelf te kunnen betalen. Vind ik dan 😉
Rijkdom is voor mij vooral psychologisch, niet zo zeer materialistisch. En daar ben ik al jaren dankbaar voor. Het geeft bovendien veel rust om nauwelijks te consumeren (anders dan voedsel) en het is ook nog eens een leuke sport, nl. zo milieuvriendelijk mogelijk leven. Die dingen gaan bij mij hand in hand.
Ellen de Lange-Ros zegt
Ja, het is heel belangrijk om te weten wat ‘je rijk voelen’ voor jou is. Heb je ook de vorige boek-review uit deze serie gezien, over ‘happy money’? Dat gaat daar ook heel erg over. Het boek uit deze review gaat meer feitelijk over rijkdom: hoe leven de mensen die écht miljonair zijn? Wat ik zo cool vond van dit boek, is dat het niet gaat over ‘get rich quick’ mythes, maar dat het is gebaseerd op onderzoek van meerdere decennia naar echte self-made-miljonairs in Amerika. Hoe denken zij, hoe leven ze, waar geven ze wel/geen geld aan uit? Dat blijkt totaal anders te zijn dan de meeste media en adverteerders ons willen laten geloven. Super interessant.
Maar uiteindelijk vind ik ook dat ‘je rijk voelen’ veel belangrijker is dan het saldo op je bankrekening, of de waarde van je huis. Die psychologische rijkdom en welvaart zijn feitelijk onbetaalbaar! 🙂