Vol trots was Marije uit het kantoor van de Kamer van Koophandel gewandeld, met haar inschrijving als ondernemer op zak. Met al haar kennis als professional zou het niet moeilijk moeten zijn om haar eigen bedrijf te starten. Al snel kon ze aan de slag. Interim, via een relatie uit haar laatste baan. Vier dagen per week zat ze al vroeg in de intercity, op weg naar de stad die verder weg lag dan ze had ingeschat toen ze de klus aannam. Ze moest er elke dag aanwezig zijn en maakte lange dagen.
Dat begon nu te irriteren
De klus was een uitdaging, maar niet op de manier die ze had gehoopt. Haar expertise kon ze amper inzetten, vanwege alle politieke beslommeringen die er bleken te zijn. Inhoudelijk had ze nog weinig kunnen bijdragen, dat begon nu te irriteren. ’s Avonds bij een glaasje wijn besprak ze het met een vriendin. Die dacht er simpel over: “Als dit werk je niet bevalt, dan ga stop je toch met deze klus?” Maar ja, die vriendin had makkelijk praten. Zij heeft een partner die grotendeels voor het gezinsinkomen zorgt.
Door haar lange werkdagen had ze geen tijd voor marketing
Over een paar weken zou dit traject afgelopen zijn. Wat moest ze dan? Door haar lange werkdagen had ze nog geen tijd gehad om aan marketing te doen. De website die ze bij de start van haar bedrijf had laten maken trok amper bezoekers, aan sociale media kwam ze niet toe.
Marije twijfelde. Een eigen praktijk als coach, mensen helpen. Dat leek haar geweldig. Maar zou ze genoeg klanten kunnen vinden? Zou ze ooit het inkomen uit haar interimklus kunnen verdienen met eigen klanten?
Wat moet je doen als die volgende klus niet zomaar komt?
Er zijn veel zelfstandigen als Marije. Na een baan in loondienst starten ze als zelfstandige. Ze werken als freelancer, van klus naar klus. Als ICT-er, interim-leidinggevende, financieel expert, of in welke andere expertise ook. Voor zolang het duurt. Want wat doe je, als de volgende interimklus plots niet meer zomaar rond komt? Als de detacheringsbureau’s geen koffie meer met je willen drinken, omdat er veel teveel zzp-ers beschikbaar zijn? Als die interimklus eigenlijk nog saaier is dan de baan die je hebt verlaten? Hoe pak je dat aan?
Zelfstandigen met een goed inkomen doen het zo
Zelfstandigen met een goed inkomen hebben een aantal dingen gemeen. Dit is hoe zij het aanpakken:
1. Weten wat je wilt
De meeste zelfstandigen werken niet alleen voor het geld. Ze willen meer. Iets bijdragen aan de wereld, talenten ontwikkelen. Een gezond bedrijf begint met: weten wat je met je bedrijf wilt. Dat gaat verder dan je inkomen. Je bedrijf heeft een missie in de wereld. Juist die missie maakt je bedrijf de moeite waard. Groeien met je bedrijf gaat dan niet alleen om meer geld verdienen, maar om je het vergroten van je impact op de wereld. Dat maakt je werkdag en je bedrijf de moeite waard.
2. Ken je cijfers
Stel vooraf realistisch vast: hoeveel inkomen wil je uit je bedrijf halen? Hoeveel omzet moet je daarvoor maken? Laat je inkomen geen resultaat zijn van alles wat je overkomt, maar start je bedrijf met een inkomensdoel waar je naar toe werkt. Hou daarbij rekening met de kosten die je gaat maken. Denk niet alleen aan die laptop en mobiele telefoon (die je meestal elke drie jaren moet vervangen), maar ook aan minder sexy zaken als een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw. Bepaal welke hulp je professioneel wilt inhuren: een webbouwer en ontwerper, maar misschien ook iemand die je assisteert bij events of je sociale media bijhoudt. Stel ook vast hoeveel je wilt blijven leren. Vroeger betaalde je baas je opleidingen, nu moet je daar zelf in investeren. Hoeveel omzet moet je maken om op lange termijn te kunnen leven van je bedrijf?
3. Ken de levels voor groeien met je bedrijf
Zelfstandige ondernemers heb je in vele soorten en maten. Je hebt de freelancers zoals Marije, die interim op het kantoor van een ander werken. Maar je hebt ook zelfstandigen die diensten aanbieden, zoals de bouwer van je website. Er zijn dienstverleners die nog op uurbasis werken en dienstverleners die hun kennis al hebben verpakt tot programma’s of producten. Er zijn zelfs éénpitters die tonnen omzet weten te maken, met hun éénmanszaak.
Zelfstandig ondernemer kun je zijn op vele levels. Ontdek op welk level jij zit. Leer wat de uitdagingen zijn in jouw level. Veel freelancers als Marije (die eigenlijk nog in level 0 zitten), kijken de kunst af van grote namen (met een bedrijf op level 4). Ze lopen daardoor grote risico’s en slaan belangrijke groeistappen over. Zorg ervoor dat dat jou niet overkomt. Zet de groeistappen die passen bij jouw level. Groeien met je bedrijf geeft veel voldoening. Mits je het goed aanpakt.
4. Investeer in het belangrijkste: jij zelf
De belangrijkste asset of grondstof in je bedrijf? Dat ben jij zelf. Met al je slimheid, ervaring, kennis en vakmanschap. Wil je groeien met je bedrijf? Dan moet je dus investeren in jezelf. In vakopleidingen, goede coaching, handige tools. Het goede nieuws is: de belasting helpt je daarbij. Want al die investeringen kun je aftrekken als bedrijfskosten. Mits je genoeg omzet maakt.
Investeer dus eerst in je omzet. Investeer in je marketing, je verkoopvaardigheden, het krijgen van klanten. Zo wordt je baas over je eigen omzet en baas over je eigen bedrijf. Met die omzet kun je vervolgens verder groeien: een extra vakopleiding doen, of je verder verdiepen. Besef: zulke investeringen kun je makkelijker doen als eerst weet hoe je omzet maakt en klanten krijgt.
Voor een goed lopend bedrijf is meer nodig
Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is eenvoudig geregeld. Maar daarmee heb je als professional of expert nog geen goed lopend bedrijf. Daar is meer voor nodig: investeer in jezelf als ondernemer. Leer hoe jij dat bedrijf van je dromen neerzet. Met genoeg klanten, genoeg omzet, genoeg inkomen. Alleen zo krijg je een bedrijf met toekomst, dat je voldoende inkomen oplevert om goed van te kunnen leven én waarmee je klanten uitstekend helpt.
Bij een wijntje kijkt Marije terug op het afgelopen jaar. Wat is er veel veranderd! Interimwerk doet ze allang niet meer, voor haar geen lange dagen meer op het kantoor van een ander. Ze heeft nu een groep trouwe klanten die graag met haar werkt. Haar bedrijf is schaalbaar en ze kan volop mensen helpen zonder veel uren te maken. Wat is ze gegroeid, zowel als persoon als met haar bedrijf. En wat heeft ze veel moeten leren om dit mogelijk te maken. Voldaan blikt Marije terug op het afgelopen jaar. Groeien en ondernemer worden was niet eenvoudig. Maar wat was het de moeite waard!
Ben jij ook een ondernemer of zelfstandige professional? Wil je een goed inkomen, meer klanten of meer verdienen? Dan is het boek ‘Een zaak van geld’ interessant voor je. Klik hier om gratis dit complete boek te ontvangen, en leer hoe jij ook een goed inkomen krijgt met jouw bedrijf.
Ellen de Lange-Ros (@EllenFaxion) zegt
De 4 geheimen van zzp’ers met een goed inkomen https://t.co/VY2UNni2So