Marja voelt een gaap opkomen, die ze net kan wegslikken. Haar klant aan de andere kant van de lijn heeft het niet gemerkt. Tenminste: dat hoopt ze. Eventjes blikt ze naar de klok: het is pas twee uur. Nog een lange middag te gaan met veel gesprekken en morgen weer een drukke dag. Terwijl ze nu al moe is. Heel moe. Nou ja, even doorzetten, denkt Marja. Ik ga dit weekeinde wel bijslapen.
Teveel zelfstandigen zijn moe
Moeheid komt veel voor onder zelfstandigen. Ooit ben je voor jezelf begonnen met het ideaal van eigen baas zijn. Niet meer lange dagen op kantoor werken, maar de tijd aan jezelf. Bij mooi weer naar het strand, of een kopje koffie op een terras in de stad. Nu ben je alweer een poos voor jezelf aan de slag. Maar als je eerlijk bent, werk je harder dan vroeger voor die baas. Je maakt lange dagen met je klanten, staat altijd voor ze klaar. En dan heb je daarnaast nog je bedrijf: facturen versturen, offertes opmaken, je boekhouding, klanten nabellen. Waar haal je de tijd vandaan? Je wordt al moe als je aan je lange takenlijst denkt.
De horrorverhalen over burn-out bij anderen
Veel zelfstandigen zijn moe. Te moe. Chronisch moe. We kennen allemaal de voorbeelden van mensen die door RSI hun werk niet meer konden doen. In het boek ‘Burn Out’ beschrijft Annegreet van Bergen pijnlijk duidelijk hoe zij als talentvol en bevlogen journalist opbrandde. Juist vanwege haar betrokkenheid voor haar werk. Het zijn de horrorverhalen die vooral ‘bij anderen’ spelen. Jou overkomt dat niet. Denk je. Totdat het te laat is en je zelf opgebrand thuis beland.
Hoe voorkom je dat het zover komt? Want het hoeft niet zo te blijven. Je hoeft niet moe te zijn van je werk. Sterker nog: hard werken is helemaal niet nodig als zelfstandige. Je kunt het ook anders aanpakken: met zacht werken (de tegenhanger van hard werken). Niet langer zwoegen en zweten, met dagen vol haast (hard werken), maar op een ontspannen manier je talent in de wereld zetten, daarmee volop andere mensen helpen en goed geld maken (zacht werken).
Zacht werken gaat niet vanzelf. Dit heb je nodig
Zacht werken is weggelegd voor elke zelfstandige. Mits je weet hoe je het aanpakt. En daar gaat het vaak mis. Zacht werken vereist namelijk een aantal stappen in je bedrijf en in jezelf. Zacht werken kun je niet vanzelf. Dit heb je er voor nodig:
1. Holland’s next topmodel: jouw business
Zacht werken is niet weggelegd voor elk bedrijf. Je moet namelijk eerst een topmodel worden. En dan bedoel ik niet zo’n blonde dame met lange benen. Nee, het gaat natuurlijk om het business-model van je bedrijf. Dat moet kloppen. Je kunt best zacht willen werken en je uurtarief op €25 houden. Maar wil je daarvan je gezin onderhouden? Dan wordt het gegarandeerd hard zwoegen.
De eerste stap bij zacht werken is dus: een goed businessmodel. Je hoeft echt geen hoofdprijs te vragen of alleen nog exclusieve VIP-diensten te leveren. Maar je prijzen moeten wel mooi zijn; mooi voor jou én mooi voor je klanten.
2. Waar zijn jouw hardcore fans?
Die mooie prijzen van je, die zijn natuurlijk niet geschikt voor iedereen. Dus werk je ook niet meer voor iedereen. Je gaat op zoek naar je hardcore fans. De mensen die voor jouw diensten graag een blokje omrijden. De mensen die je nieuwsbrief iedere week spellen en volop delen in hun netwerk. Dat zijn je fans. Dat worden je klanten. Wil je serieus zacht werken? Dan moet je hard aan de slag. Om echte fans te krijgen. En werk je dus niet meer voor iedereen.
3. Wat is jouw priori-tijd?
Zacht werken gaat niet lukken als je als een dolle stier achter elke rode lap aanholt. Sterker nog: zacht werken kan alleen als jij keuzes gaat maken. Waar ga je je tijd aan besteden? Waar gaat jouw aandacht naar toe? En wat laat je aan anderen over, of geef jij geen aandacht meer?
Als je focus aanbrengt in je aandacht, valt er veel weg. En blijft er veel over: lege tijd, om de aandacht te geven aan de dingen die je echt belangrijk vindt. Zacht werken begint met tijd maken: door te kiezen waar jij voortaan je aandacht aan geeft. Welke priori-tijd ga jij maken?
4. Stop met rennen
Hard werken bestaat uit rennen, zwoegen en zweten. Zo hard rennen, dat je in het weekeind uitgeput moet bijtanken. Zacht werken is andersom: je werk geeft je energie. Zoveel energie dat bijslapen helemaal niet meer nodig is. Hoe bereik je dat? Heel eenvoudig: door niet harder te rennen, maar door vaker stil te staan.
Elke keer als je druk voelt, haast, een naderende deadline ga je niet meer harder werken. Maar juist zachter. Je staat even op. Haalt een kopje thee. Wandelt even over straat. In die momenten kun je je even bezinnen. Hoe zit het ook alweer met je prioriteiten? Welke keuzes wil je maken? Zo hou je het overzicht en doe je precies de goede dingen. Juist als de druk van buiten toeneemt, moet jij meer doen om van binnen het overzicht te houden. Door te stoppen met rennen, maak je uiteindelijk meer vaart. Door zachter te werken kom je harder vooruit.
Maak werk van zacht werken
Ben jij ook zo vaak te druk? Denk je ook dat het met ‘een keertje uitslapen in het weekeinde’ wel goed komt? Hou jezelf niet langer voor de gek! Laat jezelf niet langer in slaap sussen met excuses. Wordt echt wakker en ga eens goed kijken naar je bedrijf. Klopt je businessmodel wel? Heb je de goede fans? Stel je zelf de goede prioriteiten? En minder je wel genoeg vaart? Het zijn essentiële ingrediënten om echt werk te maken van zacht werken. Ik wens je veel mooie weekeinden. Zonder bijslapen!
Geef een reactie