‘Waar gaan we naar toe?’ vraagt mijn man terwijl hij de auto start.
‘Naar Slovenië!’ roepen onze jongens vanaf de achterbank. Mijn man lacht en start de auto. We rijden de straat uit en slaan rechtsaf. Onze zomervakantie is begonnen.
Dit lijkt een eenvoudig vakantietafereeltje dat je zelf misschien deze zomer ook hebt meegemaakt. Toch zit er een levensles in verstopt, die je in je werk of bedrijf vaak over het hoofd ziet. Wat is er aan de hand?
Voor onze vakantie hebben we een duidelijk doel: Slovenië. Om dat doel te bereiken moeten we op weg. Het is interessant om te beseffen dat er tussen deze twee een groot verschil is: ons doel is duidelijk, maar de weg daar naartoe nog niet. We weten immers niet dat er rond Eindhoven wegen zijn afgesloten, waardoor we in een forse omleiding komen. Ook hebben we nog geen weet van de machtige Karawanken-bergketen die Oostenrijk van Slovenië scheidt en wij moeten passeren. Toch belet ons dit niet om op reis te gaan. We hebben de goede hulpmiddelen bij ons voor onze reis: een actueel navigatieprogramma, een auto vol muziek en een goed humeur. We weten: hiermee komen we er wel.
Doelen realiseren is lastig
Maar… in je bedrijf ga je vaak niet zo vrolijk op stap. Ik spreek vaak zelfstandigen die het lastig vinden om doelen te realiseren. Of die zo vaak teleurgesteld zijn in hun doelen, dat ze er maar niet meer aan beginnen. Dat is jammer. Als je het anders aanpakt, kun je doelen namelijk vaak eenvoudig realiseren. Maar dan moet je op een verrassend andere manier aan de slag. Hoe doe je dat?
Een uitdagend doel heeft een onbekende weg
Als je op reis gaat naar je doelen of dromen, is het belangrijk om te realiseren dat je doel, of de eindbestemming, iets anders is dan de weg er naartoe. Besef ook: het is geen probleem dat je wél een doel hebt, maar de weg nog niet duidelijk is. Sterker nog: een uitdagend doel heeft áltijd een weg die onduidelijk is. Weet je namelijk wel precies hoe je een doel moet realiseren, dan is het doel niet uitdagend maar bekend terrein.
Je denkende hoofd houdt niet van onzekerheid
Waarom hebben we zoveel moeite met die onzekerheid op weg naar ons doel? Dat komt door je denkende hoofd, oftewel je mind. Je hoofd houdt niet van onzekerheid. Onzekerheid zit dicht aan tegen pijn en dat wil je mind vermijden. Dat doet het, door hard na te gaan denken, te piekeren en te peinzen. Zo houdt het de controle.
Terwijl controle in een onzekere situatie onmogelijk is. Sterker nog: het streven naar controle of perfectie zorgt er vaak voor dat je minder effectief wordt, vooral in onzekere situaties. Je gaat teveel piekeren, twijfelen, blijft in je hoofd hangen en er komt niets meer uit je handen. Dat is vervelend, want je wilt wel je doel bereiken. Dus ga je nog meer piekeren, waardoor je nog meer vastloopt. Zo kom je er niet!
Een andere bestuurder
Hoe moet het dan wel? Wil je op weg naar een ambitieus en onzeker doel? Dan moet je niet je hoofd, maar je hart aan het stuur zetten. Je hart bestaat uit je passies, je liefde, je verlangen. Je hart voelt het doel en zit vol verlangen om dat te realiseren. Stem je af op je hart, dan ontvang je vaak intuïties en ingevingen die je op weg helpen naar je droom of doel.
Stem af op de keten van zachte hints
Je hart of intuïtie werkt echter op een interessante manier: het vertelt je zelden de details van je hele route. Het geeft je alleen de eerstvolgende aanwijzing. Net zoals de navigatie in je auto. Het vertelt je: aan het einde van de weg rechtsaf. Of: neem eens contact op met die ene persoon die je al lang niet meer hebt gesproken. Heb je dat gedaan? Dan volgt als vanzelf de volgende aanwijzing. Zo ga je op reis, vanuit je hart of intuïtie. Je wordt geleid door een keten van zachte tips, hints en aanwijzingen die je allemaal dichter bij je doel brengen.
Kom snel in actie
Wil je op deze manier gaan werken, dan is het belangrijk dat je, nadat je een hint voor je route hebt gekregen, snel in actie komt. Dat je de eerste ingevingen die je ontvangt opvolgt en stappen gaat zetten. Alleen dan krijg je namelijk een volgende aanwijzing en gaat je reis vlot verlopen. Kom je niet in actie of blijf je piekeren? Dan zal de stroom aan aanwijzingen stokken.
Je hoofd verliest het vertrouwen
Dit klinkt eenvoudig, maar het is verrassend lastig. Waarom? Omdat ons hoofd zich er mee blijft bemoeien. Het hoofd dat controle wil hebben, dingen wil overzien en alle details wil begrijpen. Maar geleid worden door je hart of intuïtie, dat is soms niet te begrijpen door je hoofd. Je hooft heeft daar moeite mee, die gaat twijfelen en je verliest het vertrouwen.
Het is de reden dat hoogopgeleide mensen soms meer moeite hebben met ondernemen, terwijl lager opgeleide doeners verrassend succesvol zijn. Omdat zij de aanwijzingen en ingevingen wél opvolgen en gewoon aan de slag gaan, waar hoger opgeleiden er eerst een boek over willen lezen, meer theorie over zoeken of blijven nadenken en piekeren. Teveel nadenken is slecht voor je bedrijf.
Maak je hoofd de bijrijder
Moet je je hoofd dan maar buiten de deur zetten? Moet je stoppen met denken? Moet je eerst verlicht en ego-loos worden voordat je je doelen bereikt? Welnee! Bovendien: dat lukt je toch niet. Wat je moet doen, is eenvoudig: maak van je hoofd niet langer de bestuurder, maar de bijrijder. Een bijrijder die meekijkt, de dingen die gebeuren onder woorden brengt, of soms met een nuttige suggestie kan komen. Die kritische vragen mag stellen en alles observeert wat er gebeurt. Maar je hoofd zit niet langer aan het stuur, bepaalt niet langer de route.
De krachtige bestuurder van jouw bedrijf
Ga je zo op weg naar je doelen, geleid door je hart met je hoofd als bijrijder? Dan heb je een effectief koppel aan het stuur zitten van jouw levenswagen. Dat koppel van hoofd-hart, of ratio-intuïtie kun je altijd en overal inzetten. Tijdens een luie zomervakantie, maar ook tijdens een razend drukke dag op je werk.
Is intuïtie of hart-werken zweverig? Welnee! Als je je intuïtie op de goede manier leert inzetten, is het de meest krachtige bestuurder die je bedrijf kan hebben en helpt het je om de weg naar je doelen op een relaxte en speelse manier te vinden. Durf jij zo’n reis aan? Zet jij je hart aan het stuur van je bedrijf?
Anna-Eva zegt
‘Het klinkt allemaal heel logisch maar dat risico is me te groot’, zou mijn hoofd vroeger meteen hebben geroepen. Gelukkig zit ie al op de bijrijdersstoel en zit m’n hart aan het stuur. Een verademing. Dat gun ik iedereen en dit blog ook 🙂 bedankt voor het delen.
Babs van der Graaf (@babswandelcoach) zegt
Waarom doelen realiseren lastig is. En hoe het wel lukt https://t.co/bsoTcsDCYz via @EllenFaxion