Liese zucht:
“Tja, het is natuurlijk nog lang niet goed genoeg.” Ze vertelt over het marketingplan dat ze uitwerkt, als onderdeel van ons coachingstraject. Ik houd mijn mond en vertel haar nog even niet dat het marketingplan dat zij uitwerkte, één van de allerbesten is die ik ooit kreeg.
Liese is slim en intuïtief. Ze heeft een baan in de HR en runt daarnaast een aantal dagen per week haar eigen coachbedrijf. Ze geeft nu nog trainingen met anderen, maar wil meer haar eigen klanten aantrekken, één-op-één begeleiding en workshops doen. Maar hoe? Daar komt ze niet uit. Ze vertraagt, komt niet in actie. Daarom volgt ze bij mij een groeitraject met individuele begeleiding.
Maar waarom komt Liese niet in actie? Wat belemmert haar?
Die lastige interne criticaster
Liese vertelt:
“Ik ben blij dat ik iets heb uitgewerkt, ook al komt mijn innerlijke criticaster met commentaar dat het niet goed genoeg is”. Even later in ons gesprek vertelt ze opnieuw over haar interne criticaster. Hoe dat kritische stemmetje er voor zorgt dat ze geen stappen zet en blijft hangen met haar bedrijf.
Veel zelfstandige professionals hebben hier last van. Het kritische interne stemmetje dat gilt in je hoofd: ‘Wat maakt jou nou bijzonder?’ Of ‘Dit doet toch iedereen!’
Hoe ga je met zo’n stemmetje om? Hoe leg je het het zwijgen op? Dat is waar Liese mee worstelt. En met haar veel andere ondernemers.
Dan gebeurt er iets bijzonders
Tijdens de coachingssessie die Liese en ik die ochtend hebben, gebeurt er iets bijzonders. Iets waar veel zelfstandigen wat van kunnen leren, die ook worstelen met een overactieve interne criticaster.
Wat gebeurde er die maandagochtend, waardoor Liese opeens wel aan de slag kon?
Terwijl ik naar Liese luister, valt me iets op: ze is fel naar haar interne criticaster. Die valt haar lastig, vind ze, die zorgt dat ze vertraagt. Opeens vraag ik me af: wat als die criticaster niet teveel aan het woord is, maar te weinig? Wat zou de onderliggende boodschap van de criticaster kunnen zijn? De boodschap die steeds niet wordt gehoord, omdat de criticaster er niet mag zijn?
De criticaster komt aan het woord
Ik vraag Liese om het eventjes helemaal anders te doen. Niet de criticaster ter zijde schuiven, maar er juist helemaal in te stappen. Zou ze dat durven? Mag ik met de criticaster praten en die eens wat vragen stellen?
Liese lacht. Ze vindt het een bijzonder idee, maar is open voor het experiment. Ze is naast intelligent ook intuïtief en haar gevoel zegt haar dat het de moeite waard is. In haar eigen coaching doet ze bovendien ook dit soort oefeningen met haar eigen cliënten. Liese stapt in haar rol als criticaster, ik ga vragen stellen:
Wil de criticaster nu met ons praten?
“Ja hoor!”
Wil de criticaster Liese helpen om haar eigen coachpraktijk neer te zetten:
“Jazeker!”
Wil de criticaster Liese helpen om meer vaart te maken met het uitbouwen van haar praktijk?
“Ja, daar wil de criticaster graag aan bijdragen”.
We zijn beiden wat verrast over de support. Is dit de criticaster die steeds voor kritiek en vertraging zorgt? Het lijkt opeens een andere stem te zijn, nu we aandachtig naar haar luisteren.
De bijzondere boodschap van de criticaster
Ik ga door met vragen. Nu gebeurt er wat bijzonders:
Ik vraag de criticaster welke boodschap ze voor Liese heeft. De criticaster steekt van wal:
“Ze kan veel meer vertrouwen op wat ze zelf te bieden heeft”.
“Ze kan meer afstemmen op zichzelf, daar even de tijd voor nemen. Dan weet ze precies wat de goede stappen zijn die ze kan zetten.”
“Liese wil vaak te snel. Ze wil direct vanaf de start het volledige plaatje compleet hebben. Maar dat kan niet en dan ga ik als criticaster haar remmen. Het is bij Liese teveel een alles-of-niets-verhaal. Ze kan meer in stappen gaan werken. Op die manier kan ze sneller een eerste stap zetten.”
Verbaasd luisteren Liese en ik naar de wijze woorden van de criticaster.
Wijze tips voor het aanbod van Liese’s bedrijf
Daarna gaat de criticaster over op tips voor een mogelijk nieuw aanbod, waar Liese nog over twijfelt:
“Die workshops die ze wil gaan geven, daar hoeft ze nu nog niet zoveel over te piekeren. Ze kan aangeven dat ze workshops op maat samenstelt. Dat kan ze vertellen aan mensen met wie ze praat. Ze kan goed luisteren en doorvragen. In zulke gesprekken krijgt ze vanzelf helder aan welke workshops behoefte is. Dat hoeft ze nu nog niet uit te werken.”
Liese twijfelt enorm over de prijs die ze voor haar workshops moet gaan vragen. Wat heeft de criticaster daar over te zeggen?
“Als ze het zo aanpakt, starten met open gesprekken voeren, hoeft ze nu nog geen prijs te bepalen. Die komt later wel, als ze goed heeft geluisterd en iets ontwikkelt voor een klant. Workshops op maat, dus de prijs is ook maatwerk.”
Meer vaart maken, dankzij de interne criticaster
Ik bedank de criticaster voor haar wijze woorden, en vraag ‘de Liese die me heeft gebeld’ om het gesprek weer over te nemen. Die is er stil van. Wat een wijsheid kwam er omhoog vanuit haar criticaster.
Ze moet er om lachen:
“Het klopt dat ik direct het totale plaatje wil weten en daardoor ga afremmen, daar heeft mijn criticaster gelijk in!” Ze realiseert zich ook: ik kan meer in stappen gaan werken. Ze zegt opgelucht:
“Wat is het heerlijk om te weten dat ik nu al ver genoeg ben, en dat ik hiermee naar buiten kan!”
Kan het zo makkelijk zijn?
We praten door over de stappen die de criticaster voorstelde en vertalen dat naar een concreet marketing- en salesplan voor haar bedrijf voor de komende maanden. Liese lacht en vraagt nog eens verbaasd aan me:
“Heb ik dit nou goed begrepen? Kan het zo makkelijk zijn?” Ik lach ook:
“Jazeker, dit is precies wat je te doen staat. Meer is niet nodig.”
Makkelijk, maar niet eenvoudig
Achteraf klinkt het makkelijk. Maar het was zeker niet eenvoudig. Er was de flits van inzicht nodig dat de criticaster een belangrijke boodschap te melden had. En er was het vertrouwen van Liese en mij nodig om het gesprek met de criticaster aan te gaan, om alle wijsheid in ontvangst te nemen die in Liese besloten ligt.
De wijsheid aanboren die al in je besloten ligt
Voor mij als coach zijn dit bijzondere ervaringen. Ik ben op zo’n moment niet de expert die jou vertelt hoe je met je bedrijf aan de slag moet. Ik ben degene die je helpt om alle wijsheid die al in je besloten ligt, maar waar je zelf nog niet bij komt, aan te boren en naar buiten te brengen. Daarna kan ik, vanuit mijn business-expertise, je eigen wijsheid aanvullen en die samen met jou tot praktische stappen vertalen, waar je direct mee aan de slag kunt.
Rustig en gestaag aan de slag, met minder gedoe
Ik heb inmiddels met veel clienten dit soort sessies meegemaakt. Steeds weer valt me op dat ondernemers na zo’n sessie rustig en gestaag aan de slag gaan. Er is minder hectiek, minder spanning, minder gedoe. Het pad is helder, waarmee het ook helder is wat je allemaal niét hoeft te doen.
Juist je interne wijsheid helpt je om de wijze weg van groei te vinden. De weg die niet is gebaseerd op hypes en wat alle anderen doen. Het is alsof je een prachtig pad door het grote ondernemers-woud vindt. Een pad dat er speciaal voor jou ligt. Een pad dat je alleen maar hoeft te ontdekken. In jezelf.
Het pad dat je alleen maar hoeft te ontdekken. In jezelf.
Is het daarna alleen nog maar rozegeur en maneschijn en verdien je als vanzelf een miljoen? Natuurlijk niet! Jouw pad zit vol onverwachte wendingen, uitdagingen én prachtige momenten. Het is een pad dat je gaat met vallen en opstaan. Maar kies je voor dat pad? Dan wordt elke dag van je leven de moeite waard. Omdat het jouw leven is, met jouw pad.
Voor mij als business coach is dat het mooiste werk dat er is: mensen helpen om hun eigen pad te vinden, hun eigen weg te gaan, hun eigen bedrijf op te bouwen. Daarmee krijg je alle criticasters stil. Of je verandert ze van kritische vertragers in wijze raadgevers bij de groei van jouw bedrijf.
Durf jij het aan? Ga jij luisteren naar je kritische stemmetjes, om je eigen onderliggende wijsheid te ontdekken? Ga jij je bedrijf bouwen op de wijsheid die diep in jezelf al aanwezig is? Daar wens ik je veel plezier en succes bij.
Geef een reactie