“Ik heb er alle vertrouwen in!”
“Het gaat mij gewoon wél lukken!”
“Ik ga er alles aan doen!”
Weet je nog toen je je inschreef bij de Kamer van Koophandel als ondernemer? Vol goede moed en mooie plannen. Je wist dat ondernemen niet makkelijk zou zijn. Toch wilde je er vol voor gaan. Je droomde van dat succesvolle bedrijf, of die leuke klanten die je graag wilde helpen met je vakkennis.
Hoe is het nu? Wordt je soms door je partner of omgeving meewarig aangekeken, met de vraag of je droomt? Kun jij dan vol overtuiging te zeggen dat jouw bedrijf geen droom is?
De worsteling van Joost
Veel ondernemers worstelen. Neem nou Joost. Een tijdje geleden heeft hij een coachopleiding afgerond. De andere deelnemers waren enthousiast over zijn talent als coach en zijn docent complimenteerde hem na zijn eindopdracht. Joost was vol vertrouwen. Hij had er zin in om als zelfstandig coach aan de slag te gaan. Maar langzamerhand dreigt hij te verzuipen. Als zijn vrouw hem vraagt hoe het met zijn bedrijf gaat, dan mompelt hij dat hij ‘druk’ is. Maar hij vertelt niet hoe het echt gaat: dat hij van alles probeert. Maar veel te weinig klanten heeft. Dat hij die workshop heeft moeten afblazen, omdat er te weinig deelnemers waren.
Toch hoeft dat niet zo te blijven. Ook coaches zoals Joost kunnen een goedlopend bedrijf neerzetten, waarmee ze uitstekend verdienen en hun dromen realiseren. Maar hoe doe je dat? De volgende 3 tips zijn essentieel:
1. Je hoeft niet als ondernemer geboren te zijn
We denken vaak dat ondernemen een aangeboren talent is. Dat je geboren moet zijn als vlotte extraverte salestijger die overal netwerkt en makkelijk contacten legt. Niets is minder waar. In de afgelopen jaren heb ik als business coach gewerkt met veel succesvolle ondernemers. Wat mij daarbij opviel: veel van die succesvolle ondernemers waren in hun jeugd helemaal niet zo succesvol. Ze werden bijvoorbeeld gepest op school, hoorden er niet helemaal bij, of waren ‘anders’.
Interessant is dat voor de succesvolle ondernemers die ervaringen een positief effect hadden. Ze leerden hun eigen plan trekken, los van de opinie van de groep. Ze leerden doorgaan waar anderen allang afhaakten. Ze leerden hun eigen pad kiezen. Ze leerden met hun eigen beperkingen (introvert zijn, buiten de groep staan) toch succesvol te worden.
Wat kun jij daar nou van leren? Iets heel belangrijks: je hoeft niet als ondernemer geboren te zijn. Ondernemen kun je leren. Ondernemen is net zwemmen, bijna niemand kan het vanzelf, en bijna iedereen kan het leren.
2. Vooral ‘professional’ maar geen ‘ondernemer’
Wat opvalt bij veel zelfstandige professionals is dat ze bovenal ‘professional’ zijn. Ze hebben lange vakopleidingen gevolgd en doen allerlei extra trainingen op hun vakgebied. Maar in het stuk ‘zelfstandige’ investeren ze een stuk minder. Alsof zelfstandig ondernemen iets is dat je zomaar vanzelf zou kunnen. Niets is minder waar. Juist ondernemen moet je leren.
Het goede nieuws is: ondernemen kún je leren. Je kunt ontdekken hoe je marketing kunt doen op een manier zodat je er lol in hebt. Je kunt leren hoe je een fijn gesprek met een potentiële klant voert. Je kunt online tools leren gebruiken, die je het leven als ondernemer een stuk makkelijker maken. Je kunt leren hoe je ontspannen een bedrijf runt, terwijl je veel klanten helpt.
3. Hoe ga je het leren?
De grote vraag is: hoe ga jij ondernemen leren?
- Veel zelfstandigen gaan bij elkaar gaan zitten, op van die ‘inspirerende’ werkplekken. Daar zit je dan. Tussen de andere professionals, die ook niet weten hoe je marketing goed doet. Die ook te lage prijze vragen. Die van het inkomen van een partner leven, omdat hun bedrijf niet genoeg opbrengt. Hoe goed zijn de adviezen die je daar krijgt?
- Of ze gaan koffie drinken, met die leuke vriendin die wel eens wil sparren en een paar leuke tips heeft. Maar weet die vriendin wél hoe je een succesvol bedrijf neerzet?
- Of ze volgen een gratis webinar, waarin ze een paar goede tips krijgen. Maar kun je van een gratis webinar leren hoe je een bedrijf runt? Nee, daar is meer voor nodig.
Hoe wil jij leren zwemmen? Duik je dapper in het diepe, samen met al die andere beginners die ook niet kunnen zwemmen? Of neem je adviezen aan van die coach bij de Kamer van Koophandel, die zelf als ambtenaar in overheidsdienst is? Koop je een online programma, waarbij je daarna alles zelf moet uitzoeken voor jouw situatie, en geen maatwerk hulp krijgt?
Als het om zwemmen gaat, is dit ridicuul
Als het om zwemmen gaat, klinkt dit ridicuul. Toch is het wat veel ondernemers doen. Geen wonder dat er zoveel zelfstandigen kopje onder gaan. Ze zien de droom van een eigen bedrijf veranderen in een nachtmerrie. Jammer, want dat is niet nodig.
Blijf niet langer dromen, maar wordt wakker. Vraag je af: hoe wil jij leren zwemmen als ondernemer? Blijf niet langer zelf worstelen, maar kies voor een goede business coach, die je met gedegen hulp helpt om snel slagen te maken. Waardoor jij ook een bedrijf krijgt dat goed draait. Een bedrijf waar je voldoende inkomen mee verdient om van te kunnen leven, zodat jij het hoofd wel boven water houdt. Zodat jij straks vol overtuiging kunt zeggen: “Die droom van mijn eigen bedrijf? Dat is geen droom, maar een prachtige realiteit!”
Lauren de Bruijn zegt
Ik ga volledig akkoord met de verklaring dat niemand een ondernemer is geboren en zelfs as je moeite met het proces hebt, kun je alles leren. Mijn broer is net met een melkveehouderij begonnen en nu heeft hij tijd om voor alle momenten zelf te zorgen en het is echt moeilijk boor hem omdat hij een andere opleiding heeft. Maar als zijn “bedrijf” groeit, zal hij nog specialisten moeten inschakelen. Hopelijk komt alles goed ermee en zijn bedrijf zal succesvol zijn!