De laatste week van het jaar is altijd een tijd van terugblikken. Rond sociale media bracht 2012 veel voorspelbare dingen, zoals de verdere groei van Facebook, maar er waren ook volop verrassingen. Wie had gedacht dat fotofilters op online media zo’n vlucht zouden nemen (Instagram), of het uitwisselen van plaatjes (Pinterest)? Toch zijn dit voor mij niet de belangrijkste dingen die nu spelen in online media. Er is iets veel belangrijkers aan de hand.
We zitten middenin een grote revolutie. Geen revolutie van geweren, laarzen of marcheren. We zitten in een stille revolutie die zich voor je ogen in jouw eigen huiskamer afspeelt. Zie jij die revolutie?
Wil je echt zien wat er speelt? Wil je de revolutie waar we middenin zitten echt begrijpen? Dan moet je niet terugkijken naar 2012. Om de revolutie te begrijpen, moet je iets langer terugkijken, zo’n 15 jaar.
Om de revolutie te zien, moet je kijken naar 1997
Kijk eens terug naar oudejaarsavond 1997. Hoe leefden we toen? Het is nog maar kort geleden, maar toch al een ondenkbaar vreemde wereld:
- We hadden geen iPhone. We hadden nog helemaal geen smartphone. Sterker nog: de meeste consumenten hadden zelfs geen mobiele telefoon. Een telefoon had geen fotocamera, geen internet, geen apps. Een telefoon was een groot grijs kastje. Met een draad aan de muur, in een hoek van de huiskamer.
- Natuurlijk hadden we in 1997 nog geen sociale media, geen Facebook en Twitter. Maar we hadden ook geen YouTube. De meeste mensen hadden zelfs geen Google. We hadden geen blogs, geen eigen websites. Zelfs geen email.
- Sterker nog: de meeste huishoudens hadden in 1997 niet eens toegang tot internet. Even een receptje opzoeken, buienradar bekijken, files checken voordat je in de auto stapte, of een e-mailtje versturen? Voor de meeste mensen bestond het niet in 1997.
We hebben geen videocamera meer. Geen fototoestel.
De grote revolutie vond niet plaats in 2012, maar in de periode tussen 1997 en 2012. In de afgelopen vijftien jaren is internet voor de meeste consumenten geboren, zijn de sociale media ontstaan en werd internet mobiel. De gevolgen zijn gigantisch. Zo zie ik elke vakantie onze tassen kleiner worden en meer apparaten en informatie verdwijnen naar de smartphone. We hebben geen aparte videocamera meer mee en geen fototoestel. We hebben geen grote papieren wegenkaart meer mee. We hebben geen campinggids meer, maar een snelle app die overal up to date is. De tas met boeken is kleiner, want we lezen vanaf de Kindle.
We kunnen meer dan ooit, dankzij de revolutie
Tegelijkertijd kunnen we veel meer dan in 1997: we onderbreken de boswandeling omdat we op buienradar zien dat het over tien minuten regent. We sturen geen vakantiekaartjes meer, maar delen vakantiefoto’s via Facebook met vrienden over de hele wereld en geven elkaar live reacties. We kijken video’s van thuis, gewoon ’s ochtends in de slaapzak in de tent. We lezen het nieuws van thuis in de Pyreneeën of in Canada.
We leven in de grootste revolutie ooit
Terugblikken is interessant, om te zien dat we middenin een grote revolutie zitten. Maar om die te zien, moet je iets verder terugkijken dan 2012. We zijn bevoorrecht, omdat wij de generatie zijn die één van de allergrootste menselijke revoluties live meemaakt. Een revolutie die groter is dan de boekdrukkunst, de stoommachine, de massafabricage.
Wij leven in de revolutie die internet heet. Een revolutie die kennis onder handbereik brengt. Op je werk, thuis en gewoon in je slaapzak op vakantie. Een revolutie die er voor zorgt dat we kennis en informatie eenvoudig kunnen delen. Dat we elkaar alles kunnen vertellen. Dat we elkaar alles kunnen laten zien. Ook die vervelende schattige-katjesfoto’s op Facebook. Helaas heeft elke revolutie z’n keerzijde. Laten dat voor ons de katjes-op-Facebook zijn.
We staan pas aan het begin van het begin
De revolutie die internet heet is nog lang niet ten einde. Sterker nog: deze revolutie gaat nog decennia lang voor veranderingen zorgen. Wat er gaat komen weet ik niet. Wat ik wel weet: we staan pas aan het begin van het begin. Wat de wereld van morgen wordt? Niemand kan het weten. Wat ik wel weet: die wereld ontstaat niet vanzelf. Die bouwen we samen. Jij en ik. Met onze bedrijven, met onze verhalen, met onze verbeelding, met onze fantasie. Wij verzinnen hoe we die nieuwe technologie kunnen gebruiken. Wat we kunnen maken. Hoe we het gaan gebruiken in onze bedrijven.
Bouw mee aan de nieuwe wereld
De revolutie die internet heet is nog lang niet voorbij. Die revolutie is pas net begonnen. We kunnen sneller dan ooit met elkaar praten, informatie uitwisselen, inspiratie delen. Veranderingen gaan daardoor sneller dan ooit. Veranderingen volgen elkaar steeds sneller op, hebben steeds grotere impact op onze wereld. We staan echt nog aan het begin van het begin van de internet-revolutie.
Het goede nieuws is: ook jij kunt meedoen. Je hoeft geen techneut te zijn, geen voorloper, geen nerd of geek. Maar je moet ook niet aan de kant blijven staan. Zorg dat je uitprobeert, meespeelt, aan de slag gaat. Vindt uit wat bij jou past, waar je talenten liggen. Leer wat past bij jouw bedrijf, bij jouw klanten. Leer hoe jij je talenten kunt gebruiken in de nieuwe wereld. Hoe jij je steentje bij kunt dragen. Hoe jij kunt bouwen aan een mooie online toekomst. Blijf niet afwachten, maar ga meedoen aan onze wereldwijze revolutie, aan onze grote groeisprint.
Kijk eens 15 jaren vooruit, gebruik je verbeelding. Zie de grote veranderingen die nog gaan komen. Stap in de revolutie. Maak de groeisprint. Bouw mee aan onze nieuwe wereld.
Ik wens je een prachtig 2013, 2014, 2015, en alle volgende revolutionaire jaren die wij samen gaan bepalen.
Geef een reactie