“Nee, we hebben toch voor een andere partij gekozen, maar in elk geval bedankt voor je voorstel.” Jeanette luistert naar de stem aan de andere kant van de lijn en zucht. Vertwijfeld kijkt ze uit het raam naar de lentezon in de achtertuin. De bomen zitten vol bloesem, tulpen lijken uit de grond te schieten, het gras groeit alweer hard. Maar zal haar bedrijf ooit ook zo groeien? Ze heeft al zoveel geprobeerd. Die online training gelanceerd, een boek geschreven, gesproken op dat grote event. Toch heeft ze nog steeds weinig klanten. Weinig omzet. Haar bedrijf blijft klein. Veel kleiner dan ze zou willen. Wat moet ze nou? Zal ze het heel anders gaan aanpakken?
Het leven van veel zelfstandigen lijkt op dat van Jeanette. Ze proberen van alles om aan klanten te komen. Toch valt het resultaat steeds weer tegen. Echt meer klanten krijgen en groeien? Dat lijkt maar niet te lukken. Het lijkt wel of alles tegenzit. Wat ze ook proberen, het levert weinig op. Het lijkt of ze elke wedstrijd weer verliezen. Wat moet je dan? Stoppen, iets heel anders gaan doen?
Juist als alles tegenzit is de doorbraak dichtbij
Toch hoeft het niet zo te blijven. Juist als alles tegenzit, is de doorbraak vaak vlakbij. Maar dan moet je die doorbraak wel zien. En dat is waar het vaak misgaat. Waar kun jij je doorbraak vinden? Dat is een geheim dat veel winnaars kennen. Winnaars kennen namelijk het geheim van… verliezen. En zo leer jij het ook:
1. Focus op je verlies
Niets is zo frustrerend als iets dat mislukt. Het voelt als een verlies. Een verloren wedstrijd die je het liefst zo snel mogelijk weer vergeet: op naar de volgende kans. En dat is precies wat ondernemers graag doen: op naar de volgende wedstrijd, het volgende nieuwe plan, het volgende wilde idee. Terwijl dat niet slim is. Juist van een verloren wedstrijd kun je veel leren. Daar kun je immers zien wat er mis ging, waar je steken hebt laten vallen, wat je beter kunt gaan doen. Ontken je missers dus niet. Erken dat je online training is geflopt, je boek weinig oplevert, dat je nooit klanten krijgt als je ergens spreekt. Dat je deze offerte bent misgelopen. En ja, dat doet pijn. Maar het is een belangrijke eerste stap naar je doorbraak.
2. Geef jezelf de schuld
Bij een verloren wedstrijd is het verleidelijk om een ander de schuld te geven: die oneerlijke tegenstander, de partijdige scheidsrechter. Ook ondernemers geven anderen graag de schuld: de recessie, de klant die niet genoeg wil betalen, de concurrent die onder je prijs duikt. Maar ga je daar de volgende wedstrijd wel mee winnen? Welnee! Veel slimmer is het om jezelf de schuld te geven van je verlies. Ga eens oprecht en kritisch naar jezelf kijken: alleen zo ga je zien hoe jij het beter had kunnen aanpakken. Besef dat jij zelf steken hebt laten vallen bij het lanceren van dat online product. Dat jij de marketing rond je boek slimmer had kunnen aanpakken. Dat jij het zelf bent die er meer uit kan halen als je ergens mag spreken. Dat je het bij deze offerte scherper had moeten neerzetten.
3. Duik helemaal in je verlies
Ga niet weglopen voor je verlies of anderen de schuld geven, maar doe het precies andersom: duik helemaal in je verlies en geef jezelf de schuld. Dan ben je klaar voor de volgende stap: ga je verlies analyseren. Wat is er precies gebeurd? Waar had jij beter naar je klant kunnen luisteren, je voorstel scherper kunnen maken, nog meer waarde kunnen bieden? Waarom kiest deze klant niet voor jouw offerte? Waarom is dat online product niet aangeslagen? Was je maillijst al groot genoeg? Welke marketing heb je achterwege gelaten, waar bleven je conversiescores of doorkliks achter? Juist in onze nieuwe online wereld kun je ontzettend veel meten. Pak die kans en ga je verlies in detail meten en analyseren. Als je zo gaat kijken, ga je volop kansen zien. Kansen om jezelf te verbeteren.
4. Ga nog een keer verliezen
Niets is zo verleidelijk als stoppen na een verloren wedstrijd. Terwijl juist dat het moment is om door te gaan. Om het opnieuw te proberen. Om misschien wel weer te verliezen. En er weer van te leren. Ga dus nog een online product lanceren, weer een boek uitbrengen of nog veel vaker spreken. Ga je niet direct storten op iets heel nieuws, maar ga perfectioneren wat je al doet. Dat is niet direct een succes, dat gaat vaak met vallen en opstaan. Juist na een verloren wedstrijd is het belangrijk om niet per se te willen winnen, het is belangrijk dat je ook dan nog een verlies kunt incasseren. En nog een keer. Zodat je steeds beter wordt. Totdat je hebt uitgevonden hoe je wel wint.
5. Ga werken met een topcoach
Elke topsporter heeft een topcoach. Niet alleen om vaker te winnen, maar ook om slimmer te verliezen. Je coach kan je namelijk helpen om samen intelligent naar je verlies te kijken. Een goede coach kan je bijvoorbeeld vertellen welke conversie je kunt verwachten bij een online product, of hoeveel leads je kunt krijgen na een keertje spreken. Je coach kan met je vaststellen wat al goed werkt en waar nog aanpassingen nodig zijn. Je coach kan je helpen die offerte echt scherp neer te zetten. Om samen een strategie voor je volgende wedstrijd uit te zetten en daar weer van te leren. Net zo lang totdat het wel werkt, totdat jij wel je wedstrijden gaat winnen, je klanten wel voor jou kiezen.
Juist winnaars kennen het geheim van verliezen
Ondernemen gaat in de media vaak over winnaars en succes. Maar juist de winnaars weten het geheim: om te winnen, moet je goed kunnen verliezen. Keer op keer, steeds weer. Je moet doorgaan, juist als het niet lukt. Niet opgeven, als anderen allang zijn afgehaakt. Juist daarvan ga je leren, alleen zo wordt je beter. En zo word je uiteindelijk een echte kampioen.
Doe je mee met deze slimme mastermind?
Een jaar lang aan de slag in een kleine groep slimme zelfstandigen, aangevuld met één-op-één advies bij jouw bedrijf. Inschrijven kan nog tot en met eind mei. Hier lees je er alles over.
Wil je winnen? Ga verliezen! En nog 4 tips om je doel te realiseren: http://t.co/H9wb0HyOpb via @@EllenFaxion