Vol trots komt hij de school uitrennen. Zijn blote voeten in de te kleine sandaaltjes, die voor de zomervakantie nog wel pasten. Jas en schooltas in de ene hand, een vel papier in de andere. Hij steekt het papier omhoog en laat het aan zijn moeder zijn. “Kijk eens mam hoe goed ik ben, ik kan lezen!” Op het vel papier staan twee eenvoudige letters. De ‘i’ en de ‘k’. Vandaag was zijn eerste dag in groep drie. Vandaag leerde hij lezen, het woordje ‘ik’. De moeder kijkt het glimlachend aan. “Knap hoor, vent”, zegt ze, terwijl ze met haar hand door zijn haren strijkt en de jas en tas van hem aanpakt. Samen lopen ze het plein af. Het kind stuiterend, zoals alleen jongetjes van zes dat kunnen. De moeder vertederd om het enthousiasme van haar kleine mannetje. De kleine grote man, die vanaf vandaag kan lezen.
Wanneer kun je lezen?
Leren lezen. Wanneer kun je dat eigenlijk? Wanneer je je eerste woordje van twee letters kent? Of zodra je alle letters van het alfabet kent? Als je de krant begrijpt? Of nadat je de bijbel van kaft tot kaft hebt gespeld? Wanneer kun je het goed?
Wanneer ben je een echte ondernemer?
Of dichter bij huis, of beter gezegd dichter bij je je bedrijf: wanneer kún je ondernemen? Wanneer bén je een ondernemer? Als je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Als je je eerste offerte schrijft? Als je je eerste factuur hebt verstuurd? Of na het verdienen van je eerste €100.000? De grens is vaag. Net zo vaag als bij het leren lezen. Wanneer kun je het? Wanneer ben je goed?
Het is met ondernemen als met leren lezen. Het heeft in beide gevallen namelijk geen zin om te zoeken naar de grens tussen ‘wel kunnen’ en ‘niet kunnen’. Die grens is er niet. Je kunt niet precies aangeven wanneer je ‘goed genoeg’ bent. Toch is het iets waar we vaak naar op zoek zijn. Naar de erkenning, alsof het vanaf dan allemaal ‘echt’ is wat je doet.
Op welk level sta jij?
Je kunt er ook anders tegenaan kijken. Door niet te focussen naar de grens tussen wel en niet kunnen. Maar door te kijken naar de verschillende levels die er zijn. Net zoals we op school onderscheid maken tussen groep 1, groep 3 of groep 8. Zo heb je ook ondernemers in levels: mensen die hun eerste factuur nog moeten versturen, of ondernemers die volop verdienen.
Ook Mozart moest leren componeren
In alles heb je levels en niveau’s. Denk daarbij niet dat een hoger level betekent dat je beter bent. Je bent verder op dit moment. Dat betekent niet dat je voor altijd beter bent. Iedereen is ooit begonnen op level 1. Ook Harry Mulisch heeft leren spellen, Mozart moest leren componeren, ook Robben moest tegen een bal leren schieten.
Zo denken verhult de weg naar meesterschap
We denken vaak in ‘goed’ of ‘slecht’. In ‘kunnen’ of ‘niet kunnen’. Dat is jammer. Want dat verhult de weg naar meesterschap. Wil je echt goed worden? Dan gaat het er niet om of iets kunt of niet. Dan gaat het om steeds beter worden. Elke dag weer. Alles wordt een kans om te leren, om je te ontwikkelen. Je denkt niet langer in goed of slecht, je denkt in levels en niveau’s. Het is een manier van denken die veel deuren in je hoofd opent. Je bent namelijk niet dom of ‘een matige ondernemer’. Je bent slechts bij level 1. Dat betekent niet dat je kansloos bent, of een mislukkeling. Het betekent dat je nog aan het begin staat. Dat je nog volop kunt leren. Net zoals die ondernemer op level 5 of level 11. Ook die kan leren. Ook die kan zich verder ontwikkelen.
Ben je echt goed?
Zo gaat het op de basisschool en zo gaat het op de grote school van het leven. Elke dag kun je wat nieuws leren, elke dag kun je beter worden. Ben je echt goed? Dan snap je dat je nooit te goed bent om te leren. Dan zie je wat je nog niet weet, waar je nog beter kunt worden. Alleen zo ga je groeien naar het volgende level. Alleen zo kun je de weg van meesterschap bewandelen. Een echte topper? Die ziet elke dag weer wat er nog beter kan.
Meesterschap begint met een i en een k
Kijk eens naar je werk en je leven: wat kun jij nog beter doen? Wat wordt jouw stap naar meesterschap? Wat heb jij nodig om door te groeien naar het volgende level? We leren het al op de eerste dagen van de basisschool. Echt meesterschap? Dat begint met een ‘i’ en een ‘k’. Meesterschap begint met een ‘ik’ dat wil groeien naar het volgende level.
@CohenSaskia zegt
‘Zacht Werken’, wat een prachtterm! http://t.co/MXVtlzTRSo