Toen we het huis kochten, was het ons natuurlijk niet opgevallen. Hoe konden wij vermoeden welk drama de wit gestucte muren voor ons verborgen hielden? Maar na een paar weken werd het akelig duidelijk.
Dit was totaal verrot!
De voorman riep me, toen ik de voortgang van de verbouwing kwam bekijken: “Mevrouw, hebt u eventjes?” Aan zijn blik zag ik direct dat er iets niet pluis was. Hij ging me voor naar de badkamer: “Kijk, dit wil ik u even laten zien”. Ik keek met een wazige blik; wat wilde hij me nou laten zien? Hij wees naar de hardhouten balken onder de vloertegels. Op een flink aantal plekken was die balk niet meer hard-hout, maar meer splintertjes-hout. Totaal verrot! Hoe kon dat nou? Hij constateerde: “Dit lekt!”
We konden nog net erger voorkomen
We vonden snel wat de houtrot veroorzaakte: de vorige bewoners gebruikten hun bad als douche, maar daar waren de muren niet op berekend. Die lieten het water gestaag door, dat zich onder het bad in de balken verzamelde. De dragende balken van de badkamervloer annex het plafond van de keuken waren compleet verrot. Het was een kwestie van tijd, dan was het bad door het plafond in de keuken gestort. Gelukkig ontdekten we het bij de verbouwing. We konden de balken laten vervangen (kostbaar!) en erger voorkomen.
Veel zelfstandigen lekken, zonder dat ze het zelf merken
Dit is later een mooie anecdote als het om de aankoop van een nieuw huis gaat. Maar wat veel erger is: veel zelfstandigen lekken ook. Zonder dat ze het zelf merken. In hun bedrijf! Zo’n geld-lek kan nog schadelijker zijn dan de lekkage in ons huis. Sterker nog: het kan je veel geld kosten én je bedrijf ondermijnen. Het kan er de oorzaak van zijn dat je bedrijf niet van de grond komt, of onverwachts instort. Hoe kan dat?
Wat zijn jouw geldlekken?
Geld-lekken heb je in allerlei soorten en maten. Net zoals het lek in ons huis, is het vaak onzichtbaar. Totdat het te laat is. Geldlekken zijn de manieren waarop jij ongemerkt geld laat wegstromen. Denk aan impulsaankopen: die ene snack in de trein, die je dagelijks koopt en waarvan de kosten oplopen. Dat abonnement dat stilletjes doorloopt tegen veel te hoge kosten. Of die dure online training die je hebt aangeschaft, zonder dat je er ooit een module van hebt afgerond. Denk ook aan rondslingerende bonnetjes die niet in je administratie komen, niet-verstuurde facturen, of wanbetalers die jij nooit een herinnering stuurt.
De lekken die je niet ziet
Geld-lekken, dat zijn alle manieren waarop jij ongemerkt geld laat wegstromen. Geld dat je daardoor niet kunt gebruiken voor de doelen die je eigenlijk hebt: die mooie training in het buitenland volgen, die lange zomervakantie met je gezin, die investering in je bedrijf. Het lastige van de geldlekken is: je ziet ze niet. Ook de effecten zie je niet direct. Totdat het te laat is. Net zoals wij de rotte vloer in ons nieuwe huis niet zagen.
Waar wil ik meer geld aan uitgeven?
Hoe pak je het nou slim aan? Hoe voorkom je kostbare geldlekken? Dat doe je door je uitgaven precies te volgen. Het klinkt saai, maar kan je spannende inzichten in je eigen geld-gedrag opleveren: ga minimaal 30 dagen lang elke uitgave bijhouden. En leg vast waar je geld naar toe is gegaan. Kijk dan naar een maand is naar de totale bedragen. Je hoeft niet te gaan bezuinigen, maar je gaat juist kritisch vaststellen: stroomt mijn geld de goede kant op? Het slechte nieuws is: waarschijnlijk zul je een aantal geldlekken ontdekken waarvan je het bestaan niet vermoede. Het goede nieuws is: nu krijg je de kans om die geldlekken te dichten. En te verzinnen: waar ga ik dat geld veel liever aan besteden?
Word de sluiswachter van je leven
Ga je op deze manier kijken naar de geldstromen in je bedrijf, dan kom je niet alleen lekken op het spoor. Je vergroot ook je eigen regie. Bovendien ga je meer kansen zien om meer geld te maken. Jij wordt de baas over de geldstromen, jij wordt de grote sluiswachter, die bepaalt hoe het geld gaat stromen. In jouw bedrijf en jouw leven.
Wil je meer weten over geld-lekken en de kansen die je krijgt als je er eentje ontdekt? Klik hier en koop mijn boek ‘Een zaak van geld’ en ontdek welk geldlek ik in mijn zomervakantie opspoorde. En hoe wij hierdoor meer high-tea gingen maken én topwedstrijden in het engelse cricket bezochten.
Henk van der Wijk zegt
Hoi Ellen,
Je snijdt een belangrijk thema aan. “Geld lekken” is daarvan een uitingsvorm, maar “tijd lekken” is er ook één. Misschien zijn er nog wel meer. Waar het in beide gevallen in de kern om gaat is de vraag: levert mijn investering (in geld of tijd) het maximale rendement op. De uitgave aan een abonnement op een fitnessclub waar ik nooit kom, doet dat niet. Sport kijken op tv of een computerspelletje spelen doet dat ook niet. Althans voor mij, maar voor anderen kan het anders zijn. Als het gaat om geld is het rendement gemakkelijker meetbaar dan als het gaat om tijd, want “emotioneel rendement” in de zin van plezier laat zich moeilijk objectief vaststellen.
Hoe dan ook, zelfbewust en zelfkritisch zijn, met name op ingeslepen patronen, is functioneel om “lekken”‘ te voorkomen.
Het sluit ook perfect aan bij het “zacht werken” concept, dat uit jouw boek tot mij is gekomen. Waarvoor dank!
Anne zegt
dank voor je interessante artikel, ik ben wel van al die tussendoortjes (zowel qua voeding als tijdschriften als leuke pen, als mooie app, etc). Heb meteen een (weliswaar gratis) app geïnstalleerd om eens een start te maken met bijhouden. Wordt vervolgd!