Snel typt Anneke haar mail af. Nog even snel die offerte naar een klant de deur uit doen. Dan nog even dat telefoontje en och, dat artikel moet ook nog af… Met een beetje geluk haalt ze deze maand nog twee grote nieuwe klanten binnen. Dat zat een flinke boost geven aan haar omzet en haar bedrijf. En dan kan ze straks eindelijk… Ja, wat eigenlijk?
Even hard doorzetten. Om straks…
Voor veel ondernemers ziet het leven er zo uit: nu nog even doorzetten en hard werken. Om dan straks meer te verdienen. Denken ze. Hopen ze. Wat ze niet zien, is dat ze door al dat harde werken juist geld verliezen. Hier en nu. Hoe kan dat?
De adrenaline-verslaving van hard werken
Hard werken is kan zorgen voor een adrenaline-verslaving. Je verzet bergen werk, op pure kracht. Met bakken koffie om je op de been te houden. Daarna moet je bijtanken, in je avonden en de weekeinden. Dat bijtanken doe je vaak met andere verslavingen: te vet eten met teveel suikers, teveel alcohol. Of je verwent jezelf ‘omdat je het hebt verdient’, met impuls-aankopen. Aankopen die verhullen dat je eigenlijk niet gelukkig bent. Je gaat uitgaven doen vanuit impulsgedrag, die je echte emoties bedekken.
De kostbare levensstijl van hard werken
Ongemerkt ben je zo in een kostbare levensstijl beland. Een levensstijl van snelle impulsen en hard werken, afgewisseld met zombiegedrag. Een levensstijl die ongemerkt veel geld kost, want bij dat zombiegedrag horen allerlei geldlekken.
Wat dat is, een geldlek? Heel eenvoudig: een geldlek is alles waarop jij onbewust je geld lekt. Het geld stroomt weg, zonder dat je er echt de regie over had. Zonder dat je er dingen mee doet die je echt plezier geven. Omdat er onbewuste emoties spelen. Emoties die je liever niet ziet, omdat ze lastig zijn, pijn doen of ongemakkelijk zijn. Die emoties druk je liever weg. Met een snelle aankoop.
Waar stroomt je geld naar toe?
Het interessante is: je kunt daar uitstappen. Er mee stoppen. Vandaag. Nu. Niet door krampachtig te besparen, maar door je bewust te verbinden met je uitgaven. Door aandachtig je eigen uitgaven te bekijken. Door te zien: waar stroomt mijn geld eigenlijk naar toe? En is dat wel wat ik wil?
Wat zijn je kostbare onbewuste geldlekken?
Vaak ontdek je dan een aantal kostbare en onbewuste geldlekken. Het goede nieuws is: daar kun je direct wat aan doen. En dan is er nogmaals goed nieuws: zo krijg je per direct de beschikking over meer geld. Veel meer geld. Niet door harder te rennen of meer te werken. Maar juist door zachter te werken. Door te ontdekken waar jij, met al dat harde werken, jezelf voorbij rent. Dat doe je door heel zachtjes te kijken naar jezelf en je emoties. Doordaar ga je de kostbare geldlekken opsporen, waar je handenvol geld verliest. Lekken die je direct kunt stoppen.
Zo kun je heel hard meer geld gaan maken. Door zachter te werken. Door de emoties onder je geld-gedrag te observeren en je geldlekken te dichten. Hoeveel geld ga jij vandaag maken? En hoeveel minder hard ga jij daarvoor werken?
@marjolijnfranke zegt
@podiumbouwer kijk eens: http://t.co/GNwysFhp5Z
Ellen de Lange-Ros (@EllenFaxion) zegt
Waarom hard werken je veel geld kost https://t.co/wHVlacqNno