Dit artikel is onderdeel van een serie over schaarste en overvloed voor ondernemers. Lees hier het eerste deel uit deze serie.
Veel ondernemers ervaren schaarste. En daar willen ze allemaal vanaf. Maar wat is jouw schaarste? En wat is de overvloed die je wenst? Dat is voor iedereen anders. Het ligt aan jou als persoon, maar ook aan de groeifase van je bedrijf. Wist je dat er voor ondernemers typische groeifasen zijn? Wat in de ene fase van je bedrijf voor absolute overvloed zorgt, voelt in een volgende fase soms beklemmend of niet meer genoeg.
Neem nou Bernadette. Ze is al een tijd bezig als zelfstandig coach en heeft met allerlei klanten gewerkt. Bernadette heeft netwerk-overvloed: genoeg mensen die haar kennen en met haar willen werken. Maar ze op dit level heeft ze opnieuw uitdagingen. Wat zijn de uitdagingen van Bernadette om overvloed te creëeren?
Haar werk is soms bevredigend. En soms niet
Haar werk is soms bevredigend en soms niet. Vanmiddag had ze een intake met een jongeman die ze uitstekend kan helpen in haar coachpraktijk. Maar ze voelt: ik heb hier eigenlijk geen zin in. De jongeman was door zijn baas gestuurd, het hele traject wordt vergoed en ze kan er goed aan verdienen. Maar de jongen oogde zelf niet eager, hij ‘wist het allemaal wel’ en als hij niet van zijn baas had gemoeten, was hij niet voor coaching gekomen. Hij nam weinig van Bernadette aan, wilde niet kritisch naar zichzelf kijken en schoof de verantwoordelijkheid voor zijn leven af naar anderen. Bernadette twijfelt: wil ze wel met zo’n iemand werken?
Als ze er nog eens over nadenkt weet ze het allang: ze wil helemaal niet met deze jongen werken, ook al is de klus voor een grote opdrachtgever. Met knikkende knieën belt ze de HR-afdeling van haar opdrachtgever en ze weigert de klus. Een week later wordt ze gebeld door hetzelfde bedrijf: of ze een manager wil coachen. De man wil graag aan de slag en belt haar dezelfde middag al voor een intake. Bernadette aarzelt geen seconde: dit is precies het slag mensen waar ze graag mee werkt.
Bernadette is te druk
Naast ‘nee’ zeggen tegen klanten die niet passen, heeft Bernadette nog een uitdaging: ze is te druk. Ze verdient prachtig, maar maakt lange dagen. Marketing, administratie, netwerken, daar komt ze overdag amper aan toe. Ze doet het in de avonduren, en meestal met veel plezier. Maar ze beseft dat dit op lange termijn niet vol te houden is. Ze kan haar tijd niet langer zomaar aan haar bedrijf weggeven, ze moet selectiever worden. Waar besteedt ze haar tijd aan? En waar niet meer aan? Ook daarin moet je gericht ‘nee’ gaan zeggen tegen dingen die niet meer bij haar passen.
Hoe regelt ze dat goed?
Dan komt er nog een uitdaging voor Bernadette, dat is de organisatie-uitdaging. Ze kan wel ‘nee’ gaan zeggen tegen bepaalde klanten en bepaald werk, maar hoe regelt ze dat netjes? Hoe zorgt ze ervoor dat de belangrijke taken die ze zelf niet meer wil doen toch gebeuren? Dat moet ze gaan organiseren. Dat gaat niet vanzelf, daar moet Bernadette zelf pro-actief over nadenken en keuzes in maken. Dit is een lastig punt, waar ondernemers niet altijd aan toekomen. Zeker niet als je vast zit in de maalstroom van veel werk en veel klanten. Toch is deze stap essentieel, om dit level te beheersen.
Eénpitter en toch leider zijn
Gaat Bernadette ‘nee’ zeggen tegen werk, dan betekent dat waarschijnlijk dat ze werk moet gaan uitbesteden of door anderen moet laten doen. Ze kan mensen aannemen, of met virtuele assistenen of andere zzp-ers gaan werken. Dat vraagt behoorlijk wat leiderschapsvaardigheden, die Bernadette nu nog niet heeft. Die moet ze gaan ontwikkelen. Ze moet haar werk loslaten en uitbesteden, maar tegelijkertijd voldoende leiderschap houden over het werk, zodat het wel op een manier wordt uitgevoerd die past bij haar bedrijf.
Hoe zorgt ze voor genoeg geld?
Dan is er een volgende uitdaging op dit level: dat is het geld. Bernadette verdient lekker, maar die geldstroom zorgt ook voor een blokkade. Want blijft ze wel evenveel verdienen als ze ‘nee’ gaat zeggen en als ze meer teamleden moet betalen? Daar twijfelt ze over. Hoe zorgt ze voor evenveel of meer inkomen, terwijl ze niet meer overal ‘ja’ tegen zegt? Dat is voor haar een grote uitdaging waar ze zelf niet uitkomt. Met hulp van een goede business coach ontwikkelt ze een ander businessmodel voor haar bedrijf. Ze werkt niet langer uurtje-factuurtje en ontwikkelt een eigen aanbod. Zo kan ze in minder uren, en met leuker werk, meer verdienen dan hiervoor.
Het lef om selectiever te worden
Bernadette zit, vergeleken met Albert, in een volgende fase. Ze zegt niet meer ‘ja’ tegen alles. Ze heeft werkervaring opgedaan als zelfstandige en voelt dat ze niet overal meer blij mee is. Ze ontwikkelt het lef om selectiever te worden, om niet meer elke klus aan te nemen. Daarbij moet ze het werk anders gaan organiseren, meer leiderschap ontwikkelen over haar bedrijf en haar geld.
Dat zijn precies de goede stappen in deze fase van haar bedrijf. En doordat ze die stappen dapper heeft gezet, geeft dit haar bedrijf overvloed.
Dan gaat het weer kriebelen…
Maar na een poosje gaat het ook bij Bernadette kriebelen. Is dit nou alles wat er is? Ze voelt zich af en toe ontevreden. Ze wil meer. Wat wil ze precies? Maar hoe realiseert ze dat? Daar komt ze niet uit!
Ook Bernadette heeft gelijk. Ze is niet ontevreden of verwend. Dat vervelende stemmetje van binnen, dat ontevreden gevoel in haar buik, die hebben gelijk. Bernadette heeft namelijk het nee-zeggen geleerd, waarmee ze niet meer al het werk aanpakt. Maar daarmee is ze uitgeleerd op dit niveau. Ze moet verder en andere dingen gaan doen. Maar wat?
Geef een reactie