Dit artikel is onderdeel van een serie over schaarste en overvloed voor ondernemers. Lees hier het eerste deel uit deze serie.
Veel ondernemers ervaren schaarste. En daar willen ze allemaal vanaf. Maar wat is jouw schaarste? En wat is de overvloed die je wenst? Dat is voor iedereen anders. Het ligt aan jou als persoon, maar ook aan de groeifase van je bedrijf. Wist je dat er voor ondernemers typische groeifasen zijn? Wat in de ene fase van je bedrijf voor absolute overvloed zorgt, voelt in een volgende fase soms beklemmend of niet meer genoeg.
Diederik is hovenier en werkt aan grote tuinprojecten en renovaties. Hij heeft jarenlange ervaring. Hij heeft altijd zijn eigen bedrijf gehad, maar lang gewerkt met een ervaren hovenier die hem klussen toeschoof. De afgelopen jaren ging dat knellen. Diederik voelde zich steeds meer de loopjongen worden. Hij wilde meer eigen projecten doen, zelf verantwoordelijkheid hebben voor een totaaltraject. Maar terwijl hij wist dat hij dat wilde, twijfelde hij enorm. Zou hij dat wel kunnen? Nemen opdrachtgevers hem wel serieus? En verdient hij dan wel genoeg?
Een paar jaren geleden heeft hij de stap gezet. Met hulp van een business coach heeft hij de banden met de senior hovenier doorgesneden. Hij staat nu op eigen benen, trekt zijn eigen werk aan. Dat is niet altijd makkelijk, zijn omzet wisselt nogal eens. Maar Diederik leeft naar wat hij kan spenderen en heeft genoeg financiële buffers.
De overvloed die hij moeiteloos maakt
Als je Diederik hoort praten, kan het allemaal net uit. Als je hem beter kent, weet je dat hij een grote eigen tuin in het buitenland heeft gekocht, die hij eigenhandig renoveert. Gewoon voor de lol. Voor die tuin heeft hij altijd tijd genoeg, en ook het geld voor materialen voor zijn tuin is er altijd. Dat regelt Diederik als vanzelf, dat de overvloed die hij moeiteloos maakt.
De doodenge droom van Diederik
Daarnaast heeft Diederik een droom, die hij amper durft te vertellen: hij wil dolgraag spreken over tuinen, zijn vakkennis en enthousiasme over klassieke tuinen en tuinontwerp delen. Dat wil hij doen met lezingen, en door het organiseren van tuinreizen. Maar hoe zet hij dat neer? En hij weet het nu al: daar is zeker geen droog brood in te verdienen.
Toch is het zijn hartsverlangen. Hoe moet hij daar mee omgaan?
Diederik is met zijn bedrijf in een interessante fase beland. Hij is zeker geen starter meer, hij zegt ‘nee’ tegen klussen die niet bij hem passen, en hij weet behoorlijk goed wie zijn fans zijn. Maar hij heeft een andere uitdaging: zijn hart volgen. De dingen gaan doen in zijn bedrijf die hij écht wil doen. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het helemaal niet. Waarom niet?
Diederik ik doodsbang om zijn echte wensen te volgen, om zichzelf meer te laten zijn in zijn bedrijf. Dat is iets dat steevast voorkomt bij alle ondernemers in deze fase: het lijkt allemaal makkelijk, luxe en mooi. Maar onder de oppervlakte speelt er iets heel anders: een ondernemer die met zichzelf en zijn angsten wordt geconfronteerd. Dat voelt letterlijk als doodsangst.
Overvloed vanuit je binnenwereld
Wat moet Diederik doen met deze uitdagingen om te gaan? Dat is verrassend. De overvloed voor Diederik ligt niet meer in de buitenwereld. Die zit in zijn binnenwereld. Om te groeien met Diederik zich niet langer focussen op targets, geld, omzet of winst. Hij moet gaan kijken naar zichzelf, naar zijn grootste wensen én zijn grootste angsten.
Niet lullen maar poetsen. En dan die vage shit
Dat is voor Diederik niet makkelijk. Hij is een man van doen, van aanpakken, van ‘niet lullen maar poetsen’. Toch voelt hij dat hij met zichzelf aan de slag moet. Hij weet dat daar de blokkade zit. Maar hij is doodsbang voor ‘vage shit’ en ‘alternatief gedoe’. Daar moet hij niets van hebben.
Gelukkig is Diederik ook pragmatisch en hij is dapper. Hij voelt dat hij zijn droom nooit gaat realiseren, als hij niet met zichzelf aan de slag gaat. Dus zoekt hij hulp, gaat zijn angsten voelen.
Bouwen aan zijn droom. Terwijl de angst er blijft
Dan gebeurt er iets opvallends. Diederik ontdekt dat hij zijn angsten niet hoeft te verslaan. Ze mogen er gewoon zijn. Maar ondertussen gaat hij wel door, om zijn dromen te realiseren. Hij geeft een kleine tuinexcursie voor vrienden en hij houdt een lezing voor een besloten groep. Hij gaat bloggen over tuinen, en grotere artikelen schrijven voor bladen, waarin hij zelf meer zichtbaar wordt.
Zijn hartsprojecten geven hem vleugels
Naast zijn nieuwe werk, heeft Diederik nog steeds zijn bedrijf als hovenier. Toch verandert er wat in zijn werk. Hij voelt dat hij vrijer wordt, dat zijn hartsprojecten hem energie geven. Dat geeft hem vleugels. Tegelijkertijd zakt hij af en toe in een enorme dip: hoe kan hij ooit geld verdienen met zijn droom? Wie zit er nou op hem te wachten?
Steevast krabbelt hij weer overeind
Steevast krabbelt hij weer overeind, laat hij zich niet klein houden door zijn angsten. Hij spreekt spontaan iemand aan, die hij tegenkomt in een mooie tuin. Die dame boekt graag een tuin-excursie bij hem, en komt later zelfs terug met een aantal vriendinnen.
Zo temt Diederik zijn angst. Stapje voor stapje werkt hij aan zijn droom. Met knikkende knieën en vol twijfels. Maar die weerhouden hem niet van zijn stappen. Als hij terugkijkt naar de Diederik van drie jaren geleden, dan voelt hij zich trots. Inmiddels heeft hij geweldige stappen gezet. Hij heeft geen idee van wat er gaat komen. Maar hij is nu al benieuwd naar zijn groei van de komende jaren.
Ook bij Diederik gaat het weer kriebelen. Hij heeft fantastische stappen gezet, maar voelt ook dat er meer in zit. Dat ‘meer’ gaat niet per se over meer omzet en geld. Maar waarover dan wel? Wat is voor ondernemers in fase D het volgende level, het volgende niveau van overvloed? Dat lees je in het volgende artikel in deze serie.
Geef een reactie