Wat is goed en wat is kwaad?
Hoe kun je weten wat goed is?
Dit zijn interessante vragen om over te mijmeren. Kijk bijvoorbeeld eens terug op het afgelopen jaar, op je werk. Wat leek destijds fout of kwaad, maar bleek achteraf juist goed te zijn?
Achteraf pakt het volkomen anders uit
Wat is goed en kwaad in je werk? Denk aan die samenwerking met die partner die je volledig vertrouwde, maar waar niets van terecht kwam. Of denk aan die hoog oplopende ruzie, die enorme helderheid gaf waarna je leven in een fijne stroomversnelling kwam.
Wat is goed? Wat is kwaad? Soms lijkt het helder en voor de hand te liggen. Terwijl het achteraf volkomen anders blijkt uit te pakken.
Goed en kwaad hebben veel gezichten. Ze lijken elkaars tegenpolen, als yin en yang. Maar soms lopen ze in elkaar over, gaan ze in elkaar op, of blijken ze elkaar te versterken.
Onvoorwaardelijke liefde en slechte eigenschappen
Onvoorwaardelijke liefde is een mooi ideaal. Liefde voor de ander en liefde voor jezelf. Maar hoe zit het met het kwaad, het slechte, in die onvoorwaardelijke liefde? Kan onvoorwaardelijke liefde voor de ander bestaan, als je stiekem wilt dat die ander zijn irritante eigenschappen gaat veranderen? Kan onvoorwaardelijke zelfliefde bestaan, als je tegelijkertijd jezelf veroordeelt om je ‘slechte kanten’?
Kun je van je werk houden, als je er tegelijkertijd de zin niet van inziet, of stilletjes de ambities hebt om iets heel anders te doen?
Het perspectief van goed en kwaad
Goed en kwaad bestaan niet op zich. Ze hebben alles met ons te maken. Ons oordeel, onze mening, onze gedachten. Wat vandaag een goed plan lijkt, pakt morgen misschien verkeerd uit. Wat jij goed vindt, vindt je collega of vriend vreselijk.
Goed en kwaad zijn een perspectief. Een manier van kijken.
Omarm het kwaad
Vaak kijken we liever niet naar het kwaad, wenden we onze blik af. We kijken niet naar de dingen die mis zijn gegaan, naar de fouten die we hebben gemaakt, naar de dingen die echt niet kloppen in ons werk.
Dat is jammer, want zo zien we maar de helft van de werkelijkheid. De wereld is fijn en slecht, mooi en lelijk, goed en kwaad.
Ga je het kwaad omarmen, dan sta je het toe om er te zijn, je staat jezelf toe er naar te kijken.
Juist zo ga je veel meer zien, kun je meer waarnemen van de wereld. Zo wordt je je van meer bewust, waardoor je een breder perspectief krijgt en andere keuzes kunt maken. Je zit niet langer vast in je eigen perspectief op ‘hoe het zou moeten’. Je kunt spelen met perspectief, iets vanuit meer kanten bekijken. Dat geeft ruimte, vrijheid, overzicht, compassie.
Liefde omarmt goed en kwaad
In de ruimte die zo ontstaat, kan de echte liefde zich openbaren. Liefde voor je zelf, voor je partner, voor je klanten of je werk. Liefde waarin ruimte is voor alles: goed en kwaad. Een liefde waarin je je verbindt met alles wat er is, waar je met je volle aandacht alles waarneemt. Juist die ruimte is enorm krachtig.
Kijk eens vanuit die liefde terug op het afgelopen jaar, op je werk en je leven. Wat was er? Wat leek goed maar pakte anders uit? Wat leek slecht, maar pakte fijn uit?
Je schept hiermee zelf een nieuwe ruimte: een ruimte in je hoofd en je leven. Een ruimte om van perspectief te wisselen, om met wijsheid en liefde naar je werk en leven te kijken.
Omdat goed en kwaad niets anders zijn dan een perspectief, een manier van kijken, een keus die je zelf maakt. Een keus die alle wijsheid en liefde nodig heeft, die jij het kunt geven.
Geef een reactie