In mijn zoektocht naar voorbeelden van klantgericht werken kom ik niet alleen organisaties, maar ook individuele mensen tegen die een grote inspiratiebron voor me zijn. Deze rolmodellen hebben, net als elk mens, hun gebreken en zwakke kanten. Ze zijn niet perfect, maar hebben wel eigenschappen die ze bijzonder maken. In de serie ‘rolmodellen’ zal ik steeds iemand aan je voorstellen die mij inspireert om klantgericht te werken.
Het rolmodel van vandaag is Jamie Oliver, de bekende kok die op jonge leeftijd werd ontdekt en tot een TV-persoonlijkheid is uitgegroeid. Vrijwel jaarlijks brengt hij een kookboek uit, daarnaast heeft hij inmiddels vele TV-series op zijn naam staan en hij heeft gekookt voor beroemdheden. Ik vraag me wel steeds af of dat wat we op televisie zien ‘de echte Jamie’ is, of een merk dat zorgvuldig is neergezet. Desondanks is hij voor mij een rolmodel.
Wat me in Jamie Oliver als aanspreekt is de no nonsense aanpak die hij in alles uitdraagt. Voordat hij zijn intrede deed in het kookwereldje op TV, leek een carriere als kok alleen mogelijk als je ingewikkelde dure gerechten kookte en je opwerkte om een Michelin-ster te verdienen. Jamie heeft laten zien dat je als kok ook op een andere manier succesvol kunt zijn: door gewone eenvoudige gerechten te maken voor gewone mensen.
In zijn recepten vind je geen gepruts met complexe ingrediënten, vaak draait het om het toevoegen van “een paar handen rozemarijn”. Waarbij ik me dan nog steeds afvraag of hij dan zijn kolenschoppen of mijn kleine handjes bedoelt. In de kookwereld van Jamie zijn dat vragen die absoluut niet relevant zijn. Het gaat om eenvoud, maar wel met ingrediënten van kwaliteit (“vraag er naar bij je supermarkt”). Naast eenvoud gaat het bij Jamie ook om genieten: het plezier van een goede maaltijd draagt hij in alles uit.
Ik merk dat zijn no-nonsense aanpak op veel andere gebieden ook uitstekend werkt. Nog te vaak denken we dat alleen ‘ingewikkeld doen’ zal leiden tot succes, terwijl we tegelijkertijd zelf snakken naar de eenvoud van een goede pasta-maaltijd, ook in de organisaties waar we werken.
Voor mezelf heeft dit geleid tot het opzetten van een bedrijf in marktonderzoek, waarbij ik onderzoeken doe ‘op de Jamier manier’: terug naar de basis, goede ingrediënten en geen ingewikkeld gedoe. Onderzoeken draaien om inzichten in klanten die je organisatie verder helpen. Ingewikkelde statistiek is meestal niet nodig en een korte rapportage werkt vaak beter dan een lange. Dat no-nonsense recept werkt uitstekend, ook in de wereld van marktonderzoek zo heb ik de afgelopen jaren ervaren.
Jamie Oliver heeft, naast zijn no nonsense aanpak, nog een onderwerp dat me aanspreekt en waarin hij mijn rolmodel is: zijn idealen om mensen gezonder te maken. Een betere wereld begint bij jezelf en Jamie laat op een prachtige manier zien hoe hij dat realiseert. Het is de moeite waard om zijn TED-presentatie te kijken. Die laat overtuigend zien waarom een eenvoudige kok groot kan zijn:
Elja Daae zegt
Hoi Ellen, goed stuk, helemaal eens, wat een held, Jamie. Van de week was hij hier (in de VS) in de David Letterman show n.a.v. zijn nieuwe programma hier. Meneer Letterman probeerde hem onderuit te halen door hem neer te zetten als een naieve enthousiasteling, maar toch maakte hij zijn punt. Echt heel knap gedaan. Hoewel Amerika daar anders over dacht – google maar eens 'Jamie Oliver David Letterman Show'.
Ellen de Lange-Ros zegt
Het is jammer dat mensen die gewoon pragmatisch beginnen met het verbeteren van de wereld als naïef worden neergezet. Waarschijnlijk is Jamie Oliver echter z'n leven lang al voor naïeveling uitgemaakt. Ik kan me niet voorstellen dat hij daar wakker van ligt. Die gaat gewoon door met z'n missie uitdragen. Like it!