Het was na de zomervakantie toen ik er weer binnenwandelde. Jaren geleden was ik er al eens geweest. Toen wist ik direct: dit wil ik ook. Nu was het zover: mijn eerste Aikido-les. Hoe zou het zijn? Ik had van alles verwacht. Maar hier had ik niet op gerekend.
Ik had er niet aan gedacht
Ik had natuurlijk mijn hele leven aan sport gedaan. Voetballen, hardlopen, tennis, wielrennen. Ik was hardloop-trainer geweest, en zelfs voorzitter van een voetbalclub. Deinsde niet terug voor tochten van meer dan 100 kilometer op de racefiets. Toch stond me in de Aikido-dojo een grote verrassing te wachten. Achteraf gezien had ik het kunnen weten. Maar ik had er niet aan gedacht: hier was ik weer een beginner.
Was ik hier wel voor geboren?
Hoe sportief ik ook was, hoe goed mijn conditie ook was: ik moest weer opnieuw beginnen. Een eenvoudig rolletje of een worp? Ik kon het niet. Om me heen zag ik jongetjes van nog geen tien en een vrouw van boven de zeventig soepel alle kanten op duikelen, vallen en grijnzend weer overeind springen. Ik rolde een keertje halfslachtig en kwam hard op mijn schouder terecht. Dat deed pijn! Waarom ging het zo moeizaam? Was dit wel wat voor mij? Was ik hier wel voor geboren? Twijfels overvielen me. Moest ik hier wel mee doorgaan?
Ik zie het bij veel professionals en experts
Wat mij bij de Aikido-dojo is overkomen, zie ik bij veel professionals en experts. Ze hebben jarenlange werkervaring, volop opleidingen gevolgd. Ze zijn geen starter. Toch staat ze een grote verrassing te wachten als ze met hun bedrijf beginnen: ze zijn weer een beginner. Maar: te vaak zien ze het zelf niet. Ze onderschatten wat ze moeten leren.
Helemaal opnieuw beginnen
Veel experts en professionals drijven op hun vakkennis en werkervaring. Daarmee krijgen ze hun eerste opdrachten, zo starten ze met hun bedrijf. Ze zien zichzelf als expert. Wat ze natuurlijk deels ook zijn. Net zoals ik deels heel sportief was toen ik voor het eerst de Aikido-dojo binnenliep. Maar een ander deel van mij? Dat was de beginner. Die moest zelfs weer opnieuw tot tien leren tellen, in het Japans: ichi, ni, san, shi…
Als ondernemer moet je opnieuw leren tellen
Eerlijk gezegd, is het voor de meeste experts en professionals net zo. Ook zij zijn weer beginner. Een beginnende ondernemer. Ook zij moeten de basis weer opnieuw leren. Opnieuw leren tellen. Bijvoorbeeld je inkomen niet uitrekenen als werknemer, maar naar geld leren kijken in een nieuwe taal: de taal van de ondernemer. Waar je niet alleen kijkt naar het saldo op je bankrekening, maar ook rekening houdt met kosten als je pensioenopbouw, de arbeidsongeschiktheidsverzekering, of de investeringen in je opleidingen die je baas niet meer regelt maar je zelf moet betalen uit je omzet.
Hoe ga je daar mee om?
In de oude wereld was je de gevorderde, misschien zelfs trainer of voorzitter. In de nieuwe wereld begin je opnieuw. Dat is niet vervelend, maar een geweldige uitdaging. Een frisse start, waarbij jij het pad bepaalt. Maar het is wel belangrijk om dat te beseffen. Deels ben je natuurlijk die expert. Maar aan de andere kant ben je ook weer een beginner. Hoe ga je daar mee om?
Ondernemers hebben zo hun pijntjes
Ik ontdekte in de dojo al snel dat er maar één ding opzit: als ik van mijn zere schouders af wil komen, dan moet ik veel trainen. Meer leren, volop oefenen. Totdat ik Aikido ga beheersen. Ook ondernemers hebben zo hun pijntjes: het vinden van voldoende klanten, het krijgen van een mooie omzet. Dingen die veel pijnlijker zijn dan mijn zere schouders. Het zijn echter ook dingen die niet vanzelf beter worden. Dingen waarvoor je moet gaan leren, investeren in jezelf.
Destijds leek het pure magie
Ik train inmiddels bijna twee jaren bij mijn heldin Francisca. Ze leert me de fijne kneepjes en worpjes van de Aikido. Stapje voor stapje word ik beter, elke training weer. Ik ging pas vooruit toen ik begreep dat ik weer bij het begin moest beginnen. Nu ben ik allang geen beginner meer. Bewegingen die destijds pure magie leken, doe ik nu met gemak. De gevorderden kijken met bewondering naar de vrije vallen die ik kan maken. Ondertussen leg ik aan een nieuwkomer geroutineerd het verschil uit tussen een omote en een ura beweging.
Begin aan het begin. Om te rekenen op succes
Zo kan het ook gaan in jouw bedrijf. Je hoeft geen beginnende ondernemer te blijven. Je hoeft niet te blijven worstelen. De pijntjes van een te lage omzet of te weinig klanten kunnen verdwijnen. Als je beseft dat je daarin nog geen expert bent, maar weer bij de start moet beginnen. Met goede begeleiding en tips kun jij ook alle kneepjes van het ondernemen leren. Loop je straks vol vertrouwen rond in je eigen bedrijf. Kijken anderen met bewondering naar de mooie dingen die jij doet. Mits je met de goede dingen begint. Door te beginnen aan het begin. Door te gaan investeren in de groei van jezelf als ondernemer. Dan kun je rekenen op succes. En daarvoor hoef je niet eens in het japans tot tien te kunnen tellen.
Geef een reactie