“Mam, mag ik nóg een koekje?” Mijn jongste kijkt me met zijn liefste lach aan, zijn grote blauwe ogen strak op me gericht. Ik negeer zijn glimlach en voel me een lichte bruut terwijl ik de koektrommel sluit. “Natuurlijk niet, je hebt er al vier op!” zeg ik resoluut. Mopperend staat hij op van zijn stoel en hij ploft met een Donald Duck op de bank. Boos kijkt hij me nog eens aan. Koekjes. Hij eet ze dolgraag. Het liefst steeds meer.
Even later komt zijn broer binnen. De schooltas verdwijnt met een grote boog in een hoek. Voordat de schooltas de grond heeft geraakt springt jongste overeind: “Zullen we voetballen?” Broer knikt: “Natuurlijk!” Tevreden wandelen ze samen naar de achtertuin. Voetballen. Ze doen niet liever. Steeds weer.
Steeds meer versus steeds weer
In je werk kom je het ook tegen: steeds meer of steeds weer. ‘Steeds meer’ is je onverzadigbare verslaving, je zombie die steeds meer nodig heeft voor een kick. Nog meer personeel om te managen, nog meer klanten, nog meer inkomen. Je bent de onverzadigbare holle-bolle-gijs die nooit genoeg heeft. En die nooit tevreden is. Zoals mijn jongste, die na vier koekjes mopperend wegloopt omdat hij steeds meer wil. Of zoals je verzameling handtassen, schoenen of gadgets waar je er steeds meer van wilt zonder dat je echt tevreden wordt.
Aan de andere kant is er de ‘steeds weer’. Het is het voetballen, dat mijn jongens eindeloos kunnen doen. Steeds weer, het is alles waar je blij en energiek van wordt. Wat je met plezier doet, zonder dat het anders of meer hoeft te zijn. De klanten die je eindeloos kunt helpen. De projecten die je steeds weer leuk vindt. De problemen waar jij eindeloos je tanden in zet. Of die schoenen, handtas of gadget die je steeds weer pakt, omdat het helemaal bij je past. Omdat je er blij van wordt.
Steeds meer is je onverzadigbare zombie
In je werk is het belangrijk om het verschil tussen steeds meer en steeds weer te ontdekken. De steeds meer is je onverzadigbare zombie. De dingen die je steeds meer moet hebben om je tevreden te voelen. Maar eigenlijk zijn het de dingen die je ontevreden maken. Die je verder van jezelf afbrengen. Van je echte talenten, van de echte doelen in je leven.
Steeds weer is de basis van je bedrijf
De ‘steeds weer’ daarentegen laat je talent en roeping zien. De dingen die jij graag doet, gewoon, omdat ze leuk zijn. Vaak zijn het dingen die bij jou passen, waar je aanleg voor hebt. Het zijn ook de dingen waarmee jij anderen van dienst kunt zijn. Omdat jij ze goed kunt, omdat je daarmee voor anderen veel waard bent. De ‘steeds weer’ is zo een belangrijke basis voor je bedrijf.
Wat is jouw werkdag?
Denk er eens over na tijdens je werkdag en kijk wat je nu doet. Geeft deze klus je een onverzadigbaar verlangen naar ‘steeds meer’? Of wordt je blij van de eindeloze ‘steeds weer’? Ga voor jezelf ontdekken: wat is jouw steeds meer? En wat is je steeds weer?
Dan komt de uitdaging: hoe kun je er voor zorgen dat er in jouw werkdag meer ‘steeds weer’ komt en minder ‘steeds meer’? Dat hoeft niet met een grote revolutie, maar kan in kleine stapjes. Omdat je nu ziet wat je ‘steeds weer’ is, kun je er steeds meer van opzoeken om het steeds weer te doen.
Steeds meer of steeds weer. Het verschil is maar één letter. Tegelijkertijd is het een wereld van verschil. Een verschil dat je leven verandert. Steeds weer en steeds meer.
Anne Raaymakers (@anneraaymakers) zegt
Steeds meer of steeds weer? Wat is het verschil in je bedrijf? door @ellenfaxion http://t.co/8LUcaTGnRN
@opgeruimd zegt
Supergoed artikel van @EllenFaxion: steeds meer of steeds weer? Ook de essentie van eenvoud en organizing 🙂 http://t.co/1wCb0uVroT
@mirjameros zegt
Steeds meer of steeds weer? http://t.co/HS9njruB68 via @@EllenFaxion
Patrick Mundus (@PatrickMundus) zegt
“In je werk kom je het ook tegen: steeds meer of steeds weer.” ~ http://t.co/00fPpeiW93 via @EllenFaxion