
“Volgens mij werk jij best hard!” Hij kijkt me achterdochtig aan. Dan gaat hij door:
“Ik krijg regelmatig een mail van je in het weekeinde of ’s avond laat. Volgens mij heb jij helemaal geen 4-urige werkweek!” Hij kijkt opnieuw wantrouwend, alsof hij er niets van gelooft dat ik aan zacht werken doe.
Is een 4-urige werkweek hetzelfde als zacht werken?
Het is een misverstand waar ik nogal eens mee te maken heb: is zacht werken hetzelfde als een vierurige werkweek? De 4-urige werkweek is het idee waar Tim Ferris in zijn bestseller met de gelijknamige titel mee schermde. Ik kan je direct uit een droom helpen: zacht werken gaat niét over vier uur/week werken. Zacht werken gaat ook niet over slapend rijk worden, of grote hoeveelheden passief inkomen verdienen terwijl je op een tropisch eiland leeft.
Wat is zacht werken dan wel?
Je bepaalt het helemaal zelf
Zacht werken gaat om je werk doen, op een ontspannen manier. Soms kan het in vier uren/week, maar soms kan dat ook in 24 of 64 uren.
De essentie van zacht werken is dat je gaat werken op een manier die bij jou past. Ben je 24, vrijgezel en barst je van de energie? Dan is een vierurige werkweek misschien wel hartstikke saai voor je. Maar ben je moeder van een gezin met vier kinderen die allemaal 8 weken zomervakantie hebben? Dan is het wellicht geweldig om in al die weken weinig te hoeven werken. Kortom: het gaat bij zacht werken niet om één vaste formule of werkwijze. Wat zacht werken is, dat bepaal je helemaal zelf.
Bij zacht werken stem je je werk af op je eigen energie. Dat lijkt lastig (ik hoor je denken: ‘In mijn werk kan dat niet!’), maar ook verrassend makkelijk. Als je weet hoe je het aanpakt. Waarom is veel minder werken zo lastig?
Een 4-urige werkweek. Hard werken om het te realiseren
Zacht werken klinkt mooi, maar het is vaak hard werken om het te realiseren. Hoe kan dat? Dat komt door de buitenwereld, maar ook door je binnenwereld.
De grote boze buitenwereld
De buitenwereld maakt het je soms lastig om zacht te werken, omdat je je werk op een heel andere manier gaat doen. Daar moeten mensen aan wennen. Sta jij elke middag op slippers om drie uur op het schoolplein? Dan is het voor de andere ouders lastig om te snappen dat je óók auteur, spreker en coach bent, met een goedlopend bedrijf. Want je voldoet niet meer aan het standaard beeld van de drukke carriere-ouder die om drie minuten voor zes de naschoolse opvang binnenstuift. Omdat je zacht werkt, kun jij je werkdag immers anders indelen. Niks rennen en vliegen, welkom slippers en vroeg op het schoolplein staan.
De venijnige zombies in je binnenwereld
Toch is de buitenwereld met al zijn verwachtingen en patronen niet het lastigste deel van zacht werken. Er is een veel groter obstakel: je eigen binnenwereld. Steeds weer merk ik dat zacht werken razend lastig is. Omdat het je confronteert met je eigen hard-werken-verslaving. Een verslaving waardoor je lekker dom-druk kunt zijn. Met rennen, haasten en vliegen. Zonder je af te vragen of dit nou echt is wat je met je leven wilt. Met hard werken kun je je eigen lastige vragen of vervelende emoties negeren. Je bent immers druk, eerst moet dit nog even af.
Zacht werken zorgt voor een ander patroon. Het geeft rust en ruimte in je leven. Open tijd, waarin je kunt reflecteren: is dit het werk en leven dat ik echt wil? Het confronteert je genadeloos met je interne zombie, die graag emoties wegduwt met hard zwoegen, zweten en ploeteren.
Want zeg eens eerlijk: durf je het eigenlijk wel aan? Zacht werken? Een vier-urige werkweek? Of verstop je je liever achter druk-druk-druk?
Een 4-urige werkweek voor iedereen?
Wil je zachter werken? Dan vraagt dat behoorlijk hard werken. Je moet je interne zombies verslaan, om de droombaan te scheppen die echt bij je past. Dat vraagt een pro-actieve houding. Het heft in eigen handen nemen. Dappere keuzes maken. Dat is niet voor iedereen weggelegd.
Er zijn volop mensen die liever in een hard-werken-baan blijven hangen; waarin ze zichzelf wijsmaken ‘dat het nu eenmaal niet anders kan in deze maatschappij’. De grote vraag is: maak jij jezelf dat ook wijs? Of ben je wijzer en ga je zoeken naar hoe het anders kan? Ga jij op zoek naar zacht werken?
De 4-urige werkweek is een uitdaging
Zacht werken of een vier-urige werkweek zijn een uitdaging. Niet omdat je zoveel uren moet maken. Maar omdat je serieus met jezelf aan de slag gaat, om het werk en het leven te gaan creëren dat voor jou perfect is. Of je dan straks werkt in 4 uren, 24 uren of 64 uren doet er niet toe. Waar het om gaat, is dat je het perfecte werk voor jezelf gaat maken.
Zacht werken is lastig, het vraagt moed, creativiteit en doorzettingsvermogen. Dan zul je ontdekken dat je harder kunt groeien, juist door zachter te werken. Durf jij dat aan?
Doe je mee met deze slimme mastermind?
Een jaar lang aan de slag in een kleine groep slimme zelfstandigen, aangevuld met één-op-één advies bij jouw bedrijf. Inschrijven kan nog tot en met eind mei. Hier lees je er alles over.
Goed stuk, Ellen. Wat mij betreft raak je precies de gevoelige snaar: ik denk dat het soms ‘makkelijker’ is om maar gewoon druk-druk te zijn, te berusten in een systeem dat ‘nu eenmaal zo is’ dan te kijken naar hoe het anders kan, wat je nu echt wil en dat zelf te gaan creëren. Mooi dat je mensen daar toe uitnodigt 🙂
Het misverstand van de 4-urige werkweek https://t.co/L9pDcWSWfX