Hoewel ik ooit een degelijke opleiding bedrijfskunde heb gevolgd, is mijn visie op concurrentie en klantgericht werken de afgelopen jaren veranderd. Ik merk dat deze verandering in m’n hoofd me helpt om veel effectiever te werken en dat ik daardoor m’n klanten beter van dienst kan zijn en vrijer leef.
Een belangrijke les is dat ik niet langer geloof dat de wereld is als een taart die je in puntjes snijdt. Als je in zo’n wereld leeft, dan is concurrentie een bedreiging. Die pikt namelijk een stukje van jouw taart, waardoor er minder voor je overblijft. Ik zie echter in m’n werk dat er heel vaak een ander wereldbeeld geldt. Niet de wereld van één taart die we met z’n allen verdelen, maar een wereld waarin we samen taarten bakken. Hoe beter we samenwerken, hoe meer taarten we kunnen maken. Jouw deel van de taart gaat dan niet ten koste van het mijne. Sterker nog: als jij veel taart hebt, krijg ik dat ook. Hoe tof is dat!
In deze wereld van samen bakken gaat het veel minder om winnen of verliezen, maar om het zien van kansen en om handig en leuk samenwerken. Weet je elkaar te vinden in een relatie waar je beiden wat aan hebt? Dan is prijs vaak geen issue, dan onderhandel je niet uitgebreid over leveringsvoorwaarden, maar ga je snel samen aan de slag om waarde te creëeren. Waarde die anderen ook herkennen en waarvoor anderen graag willen betalen. Je stapt dan uit de wereld van taartpuntjes en gaat naar de wereld van onbeperkte taarten. Dat is echt feest!
Een mooi boek dat helemaal is gebaseerd op het idee van samen taarten bakken is The Art of Possibilityvan Rosamund en Ben Zander. Een aanrader!