Briesend van woede staan de jongetjes op het veld. “Het is niet eerlijk. Die bal was echt geen buitenspel en toch keurt de scheids hem af. Zo hebben we er geen zin meer in!” Mopperend wordt het spel hervat, maar het team begint minder goed te draaien. Middenvelders sprinten niet meer voluit, passes worden rommelig. Bij de rust lopen ze teleurgesteld het veld af, “Het is niet eerlijk, met zo’n scheids winnen we toch nooit!”
Briesend van woede staat Arend bij m’n bureau. “Het is niet eerlijk. Ik had prima kwalificaties voor die baan en toch stelt het MT iemand anders aan. Zo heb ik er geen zin meer in!”
Boos loop ik m’n kantoor uit na het telefoontje over een offerte. “Het is niet eerlijk. Ik had een prachtig voorstel gemaakt met een hele scherpe prijs. En toch gaat die klus naar een ander. Zo hoeft het voor mij niet meer!”
Het leven is niet eerlijk
Heel vaak verwachten we van leven een vorm van eerlijkheid. Alsof het leven een weegschaaltje is dat keurige afwegingen maakt. Als jij hard werkt, dan verdien je een beloning. Met goede kwalificaties denk je dan recht te hebben op een baan. Met een goede offerte zou die klant voor jou moeten kiezen. Loopt het anders? Dan is dat gemeen, niet eerlijk. Als het zo moet… Het is belangrijk wat je op de puntjes invult.
Als het zo moet…
Te vaak is dat: ‘als het zo moet, dan hoeft het voor mij niet meer’. Omdat jij het leven oneerlijk vindt, trek je je terug. Hoef je je best niet meer te doen, er niet meer voor te knokken. Maar dat is een domme keus. Want zeg eens zelf: waarom zou het leven in hemelsnaam eerlijk voor je zijn? Waarom zou alles wat er om je heen gebeurt op een gouden schaaltje voor je afgewogen moeten worden? Met die instelling maak je het jezelf onnodig moeilijk. Geef je veel te snel op.
Versla de oneerlijkheid
Wat je ook kunt doen, is de oneerlijkheid van het leven accepten, of zelfs verslaan. Accepteren dat een scheidsrechter regelmatig in je nadeel zal fluiten, dat jij niet gekozen wordt door je MT of klant. Daarom zo goed voetballen dat je ondanks de partijdige scheids tóch de wedstrijd wint. Ondanks het MT dat niet voor jou heeft gekozen je werk met nog meer inzet doen. Nog meer aandacht besteden aan een volgende offerte naar je klant.
Het stapje extra
Omdat je weet dat de grote levensweegschaal soms foutjes maakt, weet je dat je heel veel beter dan de rest moet zijn om te winnen. Weet je dat maximale inzet van jou kant nodig is. Alleen zo kun je het tij keren, de strijd in je voordeel beslissen. “Het is niet eerlijk! Als het zo moet… dan moet ik er blijkbaar nog twee schepjes bovenop doen om wel te winnen!” Ik wens je een mooie werkdag. En gaat het daarbij eens niet helemaal eerlijk, dan weet je wat je te doen staat.
Andre zegt
Fantastisch stukje om weer veel van te leren. We komen het zo vaak tegen, dat het voor ons gevoel niet eerlijk gaat. Er dan ondanks dat er toch tegen aan gaan is veel doorzettingsvermogen voor nodig. Met bij de “pakken neer gaan zitten” lost niets op en kom je niet verder mee in het leven.
Dankje wel voor deze uiteenzetting.
Gr.Andre