Tijdens het congres kom ik Casper tegen, een vakgenoot die ik al een tijdje niet meer heb gezien. Hij vertelt over z’n bedrijf: “Toen ik een paar jaar geleden begon, wist ik precies wat ik wilde. Ik wilde echt zinvolle projecten doen met goede klanten. Maar ja, je moet toch aanpakken wat je tegen komt. Zo ben ik begonnen met allerlei klussen en daar zijn een paar goede klanten uit gekomen. Mensen waar ik nu nog steeds mee werk en waardoor m’n bedrijf aardig draait. Maar eigenlijk is het niet waarom ik ooit ben begonnen. Ik twijfel nu, zal ik m’n bedrijf van de hand doen en weer helemaal opnieuw beginnen?”
Ben jij de passie van weleer kwijt?
De twijfels van Casper zijn heel herkenbaar. Veel professionals en ondernemers hebben ooit vol passie voor een vak of een bedrijf gekozen. Ze wilden mooie dingen neerzetten voor hun klanten. De wereld een beetje mooier maken. Maar al doende valt het soms niet mee om die passie vast te houden. De schoorsteen moet roken en je voelt de druk om een inkomen te verdienen. Bovendien wil je niet verwend doen, dus pak je alles aan. Maar juist die mentaliteit helpt je soms niet verder. Sterker nog: aanpakkers lopen soms vast in hun eigen harde werken. Ze branden op en overwegen een totaal nieuwe stap.
Toch hoeft dit niet zo te blijven. Voor elke ondernemer of professional is het mogelijk om weer terug te keren naar de grote passie van weleer. Maar hoe pak je dat aan?
1. Keer terug naar je droom. Herinner je waarom je het allemaal ooit bent begonnen. Welke klanten wilde je helpen? Welke projecten wilde je realiseren? Hoe wilde jij de wereld een mooier maken? Het geef niet dat het op dit moment nog niet lukt en dat het nu soms lijkt of je op een zijspoor bent beland. Durf te dromen en keer in je dromen terug naar je passie. Dat is de belangrijke eerste stap.
2. Ga op zoek naar je droom en de lichtpuntjes. Waar doe je nu soms al een beetje van je droombaan? Bij welke klanten of projecten doe je wel inspirerend werk? Soms kom je tot het besef dat je dit in je werk niet meer terugziet, maar nog wel in een hobby of bij een kleine klant. Ga zien waar je droom nu nog aanwezig is. Ook al is het maar een glimp, ga op zoek naar de lichtpuntjes en ga ze weer zien.
3. Vergroot je ergernis. Als je beseft wat je ook alweer wilde, en je ziet weer waar je droom nu nog in je leven aanwezig is, heeft dat vaak een bijzondere aantrekkingskracht. Je droom werken als een magneet en gaat onweerstaanbaar aan je trekken. Je merkt dat je niet-ideale klussen lastiger vindt. Je weerstand en ergernis worden groter. Dat is goed nieuws! Want alleen daardoor wordt je bereid om stappen te zetten. Alleen zo kom je in beweging.
4. Neem afscheid. Je gaat zien dat de zekerheid en het comfort van het bekende je in de weg staan. Die bestaande klanten met hun goede omzet, die bekende projecten? Ze lijken leuk, maar dat zijn ze niet meer. Ze kosten je teveel tijd en energie. Energie die je niet kunt besteden aan het bouwen aan je droom. Dus begin je te peinzen: hoe zou het zijn als ik afscheid neem? Nu kom je in een lastig pakket. Je ergernis over je werk stijgt. Maar echte stappen durf je nog niet te nemen. Dan komt het er op aan: hoe hoog laat je de druk oplopen? Ga je braaf door met het veilige werk dat niet meer je passie is? Welnee, dan brand je op! Vroeg of laat neem je het besluit: je wilt weer terug naar je passie. Dan komt alles in een stroomversnelling. Je gaat afscheid nemen van niet-ideale klanten. Zegt ‘nee’ tegen dat veilige project dat je niet meer uitdaagt. En dan?
5. De lege leegte en de beweging naar je droom. Je weet wat je niet meer wilt. Maar hoe zorg je dat dat wat je wel wilt op je pad komt? Je bevindt je nu in een angstige leegte. Je hebt ‘nee’ gezegd, maar er is nog niets nieuws. Je bevindt je in het tussenland, het gebied tussen je vertrouwde oude wereld en de onbekende nieuwe wereld. Maar schrik niet: de leegte van het tussenland heb je nodig. Nu krijg je tijd en energie om aan het nieuwe te bouwen. Je gaat nieuwe kansen zien. Plots komen er projecten voorbij die er altijd al waren, maar waar jij te druk voor was. Het nieuwe gaat groeien, omdat jij er tijd en aandacht aan geeft. Je bent er nog lang niet, er is nog veel werk te doen. Maar je groeit, je bent in beweging. Je bent op weg. Naar jouw droom. Een droom die te mooi is om te verstoppen, een droom die je moet najagen. Ook al weet je nog niet of het lukt.
Ga op weg naar de droom die jou de moeite waard maakt
Zit jij vast in je baan of je bedrijf? Vraag jij je af waarom je het ook alweer allemaal doet? Ga dan terug naar de basis, naar de droom die je ooit had. Vraag je af voor wie jij het allerliefste wilt werken, hoe jij de wereld een stukje mooier wilt maken. Durf afscheid te nemen van de vertrouwde zaken die je vasthouden op je oude plek en kom in beweging. Op weg naar je droom. De droom die al jouw energie nodig heeft, de droom die je leven de moeite waard maakt. De droom die jou de moeite waard maakt.
Casper kijkt peinzend voor zich uit. “Tja, eigenlijk weet ik best dat een nieuw bedrijf beginnen niets oplost als ik daar weer ‘alles aanpak’. Ik moet beginnen met nu keuzes maken. Uit m’n comfortzone komen en vaker ‘nee’ zeggen tegen niet-ideale klanten. Eigenlijk heb ik helemaal geen nieuw bedrijf nodig. Ik heb alleen het lef nodig om om vaker ‘nee’ te zeggen. Dan zeg ik vanzelf ‘ja’ tegen m’n droom!”
Eveline zegt
Dag Ellen, mooi hoe jij het transitieproces beschrijft, startende met het voelen en beleven van de eindbestemming(in de droom). In de verandertrajecten die ik begeleid gebruik ik iets andere woorden, maar de essntie blijft hetzelfde. Eerst dromen, stoppen en afscheid nemen van het oude , de neutrale fase die doodeng is en dan het nieuwe begin.