“Sorry, maar we hebben voor een andere partij gekozen.”
“Nee, we hebben geen budget voor jouw project.”
“Ik denk er nog even over na.”
“Nee, ik kreeg het niet rond bij mijn manager.”
“Dat voorstel van jou? Nee, daar gaan we even niet op in.”
Het leven als ondernemer gaat niet altijd over rozen. Soms willen klanten graag met je werken. Maar even later krijg je afwijzing na afwijzing om je oren. Klanten die voor een ander kiezen, nu even geen budget hebben, mooie voorstellen van je die worden afgewezen. Wat moet je dan?
Je gaat duister-denken
Op zo’n moment is het belangrijk dat je goed blijft nadenken. Dat je op de goede manier blijft denken. Na zulke afwijzingen, schiet je maar al te makkelijk in een dip. Je ziet het niet meer zitten. Je gaat duister-denken en ziet alleen nog maar zwart voor je. Wat is duister-denken? Heel eenvoudig: je donkerste, diepste duistere gedachten. Zoals:
“Zie je wel, dat kan ik niet”
“Ik ben veel te duur”
“Er zijn er zoveel zoals mij”
“Ze kunnen me niet betalen”
Maar… ho… stop eens even. Is dat wel zo? Duister-denken bestaat altijd uit donkere gedachten. Het zijn gedachten die je vastzetten. Beklemmen. Je van je actie ontnemen, je reactief maken. Alsof alles je overkomt. Alsof je zelf niets meer in te brengen hebt. Vaak zijn het gedachten die je doen geloven dat een situatie onveranderlijk is, universeel, altijd geldt. En dus altijd negatief blijft.
Een roze bril is niet de oplossing
Wat moet je doen, als je hoofd vol zit met duister-denken? Moet je dan maar je roze bril opzetten? Doen alsof er niets aan de hand is? Tegen jezelf in de spiegel schreeuwen “Ik ben geweldig”? Van mij mag je het proberen. Maar ik weet dat het niet effectief is.
De oplossing tegen duister-denken
Toch is er een eenvoudige oplossing tegen duister-denken. Die oplossing is niet doen alsof er niets aan de hand is. De oplossing is ook niet het overschreeuwen van je schaduw-gedachten. De oplossing is eenvoudiger. Eerlijker. En krachtiger. Wat moet je doen? Ten eerste: de situatie niet ontkennen. Heb je gefaald, is er iets vreselijk mis gegaan? Doe dan niet alsof het een groot succes was. Maar kijk eerlijk naar de situatie. Besef: dit is niet wat ik had gewild. Maar laat je daarna niet vastzetten met duister-denken. Pak het subtieler aan. En ga zoeken naar kracht-gedachten.
Zoek de energie en ruimte van kracht-gedachten
Wat zijn kracht-gedachten? Kracht-gedachten zijn de tegenhanger van duister-denken. Ze maken je niet passief en reactief, maar juist pro-actief. Het zijn gedachten die je ruimte geven, energie, initiatief. Het zijn gedachten die niet doen alsof een situatie altijd en universeel geldt, maar ze laten je de tijdelijkheid zien van wat er mis is gegaan. Een voorbeeld:
Duister-denken zegt: “Zie je wel, dat kan ik niet”.
De kracht-gedachte bij dezelfde situatie kan zijn: “Zie je wel, dat kan ik nog niet”.
Een wereld van verschil, door anders te denken
Het verschil is één woord. En toch is er een wereld van verschil. Duister-denken gooit de poort naar succes voorgoed dicht: je kun het immers niet. Je voelt je energie wegzakken, je wordt moedeloos, niets heeft meer zin. De kracht-gedachte ontkent de situatie niet, maar zet toch diezelfde poort naar succes wagenwijd open: je kunt het nu nog niet. Maar wanneer zou je het wel kunnen? Hoe zou je het kunnen leren? Wat moet je nog leren? Plots zie je een wereld van mogelijkheden voor je. Kun je weer actief aan de slag. Heb jij weer de regie.
De duister-denker van ondernemers
In mijn werk met ondernemers kom ik veel duister-denken tegen. Hoewel ondernemers optimistisch zijn, hebben ze allemaal te maken met tegenslagen. Duister-denken ligt elke dag op de loer. Maar het mooie is: kracht-gedachten zijn er ook altijd. Kijk maar eens naar de volgende veranderingen in gedachten. En in de energie die het bij je oproept.
Duister-denken zegt: “Er zijn er zoveel zoals ik”.
De kracht-gedachte zegt: “Er zijn veel mensen zoals ik nodig”.
Duister-denken zegt: “Ze kunnen me niet betalen”.
De kracht-gedachte zegt: “Ze kunnen me nu niet betalen”, of ‘Ze willen me niet betalen”, of “Ze willen me voor dit idee niet betalen”, of “Waarin willen ze wel investeren?”
Duister-denken zegt: “Ik ben veel te duur”
De kracht-gedachte zegt: “Ik ben te duur voor deze klant (en niet voor andere klanten)”, of “Ik ben veel waard” of “Ik kan klanten geweldig helpen” of “Klanten gaan veel verdienen dankzij mij”
Je bepaalt niet wat je overkomt, maar wel hoe je daar over denkt
De laatste voorbeelden tonen kracht-gedachtes op zijn mooist. Er zijn namelijk oneindig veel varianten van kracht-gedachtes mogelijk. Elk duister-denken kun je daarmee ontkrachten. Zo geef je jezelf weer energie. Zie je weer mogelijkheden, kun je weer proactief aan de slag. Zo voorkom je dat je krachteloos in een dip van duister-denken blijft hangen.
Elke ondernemer heeft soms tegenslag. En elke ondernemer schiet dan wel eens in een dip van duister-denken. Maar je bepaalt zelf hoe lang je daarin blijft hangen. Want tegen duister-denken kun je jezelf eenvoudig wapenen. Schrijf je duister-denken eens uit. Zet je donkerste gedachten op een rijtje. En ga dan systematisch voor elke gedachte minimaal drie kracht-gedachten uitschrijven. Gedachten die de situatie niet ontkennen, maar je wel weer ruimte geven.
Ondernemen gaat niet altijd over rozen. Het is een pad met voor- en tegenspoed. Je kunt niet altijd bepalen wat je overkomt. Maar je kunt wél bepalen hoe je daar over denkt. Denk daar maar eens over na!
kumar jamdagni (@kumarjamdagni) zegt
Zo simpel kan het zijn. Mooi verwoord. Van duister-denken naar kracht-gedachte http://t.co/XMlI4ZdYAj via @@EllenFaxion
Patrick Mundus (@PatrickMundus) zegt
“Van duister-denken naar kracht-gedachte.” ~ http://t.co/GSEgfFYR4z via @EllenFaxion