Zacht werken, je werk op een ontspannen manier doen, dat klinkt als een luxe. Vaak krijg ik te horen: “In mijn werk kan dat gewoon niet, Ellen. Ik doe belangrijk werk en kan niet zomaar wat lummelen”. Het is een misvatting die nog steeds leeft onder veel professionals.
Wist je dat zacht werken iets heel anders is dan ‘zomaar wat lummelen’? Zacht werken gaat niet om niksen of passief inkomen zonder dat jij werkt. Waar gaat het wel om? Bij zacht werken ga je je werk doen op een ontspannen manier. Je werk kost je niet langer energie, maar levert je energie op. Het mooie is: daardoor ga je juist méér en beter presteren. Meer opleveren, met veel minder moeite.
Maar kan dat ook in jouw werk? Want jouw werk is immers belangrijk, doet ertoe. Kun je dan wel ontspannen werken, met minder stress?
Het is interessant om te weten dat veel belangrijke wetenschappers en kunstenaars in het verleden de essentie van zacht werken al begrepen. Zo is bekend dat Einstein graag een middagdutje deed, en juist in die fase tussen waken en slapen vaak geweldige ingevingen kreeg. Een methode die ook de wereldberoemde kunstenaar Salvador Dali gebruikte. Juist in die sluimerfase, de dutjes, kon hun brein belangrijk werk doen, waarna ze met briljante ingevingen en nieuwe energie weer verder gingen met hun werk.
Wist je dat Mendelejev (ja, de bedenker van het periodiek systeem der elementen) hopeloos vastliep in zijn poging om de elementen te structureren. In een droom zag hij plots voor zich welke structuur wél paste. En het periodiek systeem der elementen was geboren. Ook in de politiek is het middagdutje volop gebruikt. Zo mocht Winston Churchill, de legendarische engelse president die Hitler wist te weerstaan in de tweede wereldoorlog, nooit gestoord worden tijdens zijn dutjes. Ook van Margaret Thatcher is bekend dat ze regelmatig even sliep in de middag.
Bekend is natuurlijk het verhaal (of de mythe) van Newton, dat hij onder een appelboom zat te mijmeren en een appel naar beneden zag vallen. Dat was de aanleiding voor zijn gravitatietheorie, die de natuurkunde voorgoed veranderde. Newton heeft er daarmee voor gezorgd dat wij nu satelieten om de aarde kunnen laten draaien, waar jij met je mobieltje elke dag gedachtenloos gebruik van maakt.
Zacht werken is dus geen luxe. Wereldberoemde wetenschappers en kunstenaars hebben met zacht werken hun grote doorbraken bereikt. Zij ontdekten hoe je brein rust nodig heeft om af te stemmen op het grote geheel, om daaruit de grote doorbraken als het ware ’te ontvangen’ of ’te downloaden’. Dat doe je niet alleen in een middagdutje, maar het kan op veel meer manieren. Het is ook de pauze die je neemt tussen twee drukke vergaderingen, zonder je email je te checken. Het zijn je dwalende gedachten als je in je auto voor een stoplicht staat te wachten, zonder de radio aan te zetten. Het is genieten van je ontbijtje zonder de krant erbij te pakken. Of dat kopje thee drinken in de middag, zonder Twitter te checken.
Hoe zit het met jouw werk? Ben jij de hele dag druk en hard aan het werk? Maar zeg eens eerlijk: kun jij het je veroorloven om niét te mijmeren, om grote ideeën aan je voorbij te laten gaan, omdat je te druk bent? Of ben je slim genoeg om regelmatig rust te nemen? Om zo je brein de kans te geven om af te stemmen en de echt grote ideeën te ontvangen.
Heb jij al wel zacht gewerkt vandaag?
Ellen de Lange-Ros (@EllenFaxion) zegt
Heb je al wel zacht gewerkt vandaag? https://t.co/4FRPceUEJ5
Ellen de Lange-Ros (@EllenFaxion) zegt
Heb jij al wel zacht gewerkt vandaag? https://t.co/uWwbZGXF1w