Ik hoor beneden de achterdeur dichtslaan. De voetstappen van mijn jongste tikken over het tuinpad. Even later kraakt de schuurdeur en hoor ik hem zijn fiets naar buiten rijden. Regen tikt tegen de ramen van de slaapkamer, ik trek het dekbed hoger over me heen. Vandaag regelt mijn man het ontbijt. Ik heb geen haast. Lekker? Hmmmmm. Niet echt.
In al deze rust is er ruimte voor alle onrust.
Ik kan uitslapen, dutten, een boek pakken, wat werken. Maar mijn gedachten tollen, malen, wentelen, draaien. Om steeds weer uit te komen bij hetzelfde. Dat berichtje op Facebook gisteravond. Van een andere coach. Met foto’s van haar succesvolle event. Die zaal boordevol mensen.
Ze is coach. Net als ik. Ze heeft een succesvol bedrijf. Helpt volop mensen, verdient prachtige bedragen. Als ik daar over nadenk, voel ik geen jaloezie. Ik weet hoe hard ze er voor werkt, ken haar oprechte intenties. Ik gun haar het succes. Dat is het niet.
Als ik lees over haar succes, schaam ik me over mijn eigen bedrijf.
Wat is het dan wel? Het is schaamte. Als ik lees over haar succes, schaam ik me over mezelf.
Mijn gedachten gaan me me op de loop. Wat stelt mijn bedrijf voor? Ik verdien prachtig, maar niet zoveel als zij. Ik heb enthousiaste deelnemers, maar trek niet zoveel mensen op mijn events als zij. Ik voel me waardeloos. Ik heb zoveel talent, zoveel mogelijkheden. Maar ik verdien geen miljoen, heb geen honderduizenden volgers. Ik schaam me, over mijn bedrijf.
Het liefst zou ik diep onder de dekens kruipen, zo een week blijven liggen.
Ik ben er ingetrapt!
Maar dat doe ik niet. Tussen al dat malen, draaien en wentelen van mijn onrustige gedachten, popt er opeens een inzicht omhoog. Een inzicht dat komt uit de stilte, diep in mezelf. Een inzicht dat zo waar is, dat ik overeind vlieg en de dekens van me af schop.
Ik realiseer me: ik ben er ingetrapt!
Waar ben ik ingetrapt? In iets dat ik bij veel ondernemers zie. We hebben er vrijwel allemaal last van, van tijd tot tijd.
Wat dat is? Dat is ondernemersschaamte.
Wat is ondernemers-schaamte?
Ondernemersschaamte betekent dat je je schaamt. Voor je bedrijf.
Juist omdat je slim bent, gezond, talentvol, vind je dat je een topbedrijf zou moeten hebben. Wat is een topbedrijf? Als je de schreeuwende verhalen op sociale media moet geloven, draait een topbedrijf om een topomzet, veel klanten, grote groepen mensen helpen, bovenaan staan in de best-sellerlijsten, verre reizen maken.
Je bedrijf voelt niet echt
Heb je dat niet? Dan ben je niet succesvol. Niet echt. Is je bedrijf niet ‘echt’. Je moet harder werken, meer doen, meer bereiken, om een ‘echt’ bedrijf te hebben. Je schaamt je voor je bedrijf, voor je werk, voor jezelf. Tenminste: dat is wat je ondernemersschaamte je wil doen geloven. Het liefst kruip je diep weg in je bed, met de deken over je hoofd.
Venijnig, in allerlei gedaantes
Ondernemersschaamte is venijnig. Als business coach zie ik het bij de mensen met wie ik werk in allerlei gedaantes:
- De ondernemer die snel antwoordt met ‘Prima, heel goed’, als je vraagt hoe het met hem gaat. Terwijl zijn ogen onrustig wegdwalen en hij je niet echt aankijkt. Hij schaamt zich over zijn gebrek aan nieuwe klanten, de overvloed aan vrije tijd die hij deze week heeft. Daardoor durft hij je niet te vertellen dat hij erg verlegen zit om een nieuwe klus. Een klus waar jij hem wellicht aan kunt helpen, als hij maar zou delen dat hij tijd heeft.
- De mastermind-partner die maar blijft vertellen over zijn nieuwe plannen. Terwijl je geen antwoord krijgt op je vraag hoe het met dat vorige plan van hem is afgelopen. Hij schaamt zich voor die vorige lancering, die op niets is uitgelopen.
- De collega-coach die op sociale media vooral close-ups van dat ‘succesvolle event’ post. Zodat je niet kunt zien hoe klein haar zaal was, met die kleine groep deelnemers. Waar ze een heerlijke dag mee heeft gehad met steengoede resultaten, maar waar ze zich wel voor schaamt omdat ze zelf vindt dat haar groepen groter zouden moeten zijn.
Ook ondernemers met miljoenen omzet schamen zich
Het wonderlijke is: als coach kom ik ondernemers-schaamte in alle lagen van de ondernemers-bevolking tegen: bij starters en zeer ervaren mensen. Bij mensen die vrijwel niets verdienen, maar ook bij ondernemers met een miljoenen-omzet. Daar ligt het dus niet aan.
Je bent niet langer trots op de mooie dingen die je doet
Ondernemersschaamte zorgt ervoor dat je werk niet echt voelt. Dat je niet langer trots bent op de goede dingen die je doet. Omdat je je vergelijkt met anderen, lijkt jouw mooie werk opeens magertjes, nutteloos. Voelt het zinloos.
Hoe ziet jouw schaamte er uit?
Vraag je voor jezelf eens af: hoe ziet jouw ondernemers-schaamte er uit? Waar durf jij niet mee voor de dag te komen, als het om je bedrijf gaat? Waarvan denk jij, bewust of onbewust, dat het er niet mag zijn? Dat het niet goed genoeg is?
Succes op je eigen voorwaarden
Maar is dat ook echt zo? Natuurlijk niet! Natuurlijk ben je niet alleen succesvol als je miljoenen omzet maakt, of werkt met een groot team.
Diep in je hart weet je dat het anders ligt. Dat je succesvol kunt zijn op je eigen voorwaarden. Juist omdat je zo graag jezelf wilt zijn, heb je ooit gekozen voor het ondernemerschap. Je wilde je vak uitoefenen, op je eigen manier. Zelfstandig zijn. Vrij zijn. Onafhankelijk zijn. Met je talent een goede boterham verdienen. Mét lekker beleg.
Succesvol ondernemen betekent dat jij je werk mag doen, helemaal op jouw manier. Met 100.000 volgers, of met 10. Met een miljoenenbedrijf, of met €1.000 omzet. Het maakt niet uit. Het mag op jouw manier.
Tevreden zijn én graag meer willen
Natuurlijk heb je ambities: wil je groeien, wil je meer. Meer mensen helpen, misschien meer omzet en meer geld. Maar dat betekent nooit dat je je hoeft te schamen voor waar je nu staat. Waar je nu staat is OK; graag meer willen is ook OK.
Je raakt een belangrijk stuk van je identiteit kwijt
Ondernemersschaamte is funest. Het zorgt er voor dat je niet meer tevreden bent met waar je nu staat. Dat je het kleineert, doet alsof alles er niet toe doet. Daarmee kleineer je jezelf. Je prestaties, je bedrijf, je eigen zijn.
Omdat je je daar voor schaamt, raak je een stukje van jezelf kwijt. Het stukje dat dapper aan het werk is geweest, dat alles heeft opgebouwd dat er tot nu toe is. Wil je groeien? Dan is dat stukje belangrijk! Het is namelijk het stukje dat je laat zien wat er al werkt. Waar je al lol in hebt. Wat er toe doet in jouw leven en bedrijf. Door je schaamte veeg je dat stuk van je identiteit van tafel.
Echt succes komt vanuit jezelf
Zo word je kwetsbaar. Je raakt een stuk van jezelf kwijt, terwijl je tegelijkertijd buiten jezelf op zoek gaat naar ‘het succes’ in je bedrijf. Dat is natuurlijk nooit buiten jezelf te vinden. Succes moet je zelf maken. Juist als ondernemer.
Natuurlijk kunnen anderen je inspireren, tools en technieken leren. Maar echt succes komt vanuit jezelf. Uit jouw keuzes, jouw visie, jouw passie. Eigenlijk weet je dat best. Diep van binnen heb je een wijs stemmetje, dat je feilloos vertelt wie je bent. Wat bij jou past. Met welk werk jij iets moois toevoegt aan de wereld. Dat is de stem van je eigen-wijsheid, die je begeleidt op je weg door het leven. Die stem vertelt je dat het OK is wat je doet.
Toch kun je die stem niet altijd horen. Hoe komt dat? Omdat er ook een andere stem is.
De stem van je ego
Naast de stem van je eigen-wijsheid is er de stem van je ego. Je ego wil zichtbaar zijn. Meeslepend leven. De wereld redden. Een enorm inkomen verdienen. Voor grote groepen staan. Die bestseller schrijven. Je ego is overigens niet slecht. Het dient een belangrijke rol: het wil je beschermen tegen alles wat je kwaad kan doen.
In je reptielbrein draait het om angst
Je ego-stem is gebaseerd op je reptielbrein. Dat is het stukje onderin je hersenen, dat continu alert is op gevaar. Waarin alles draait om vechten, vluchten of bevriezen. Je ego-brein is gebaseerd op angst en schaarste. Daarom wil het je beschermen. Met veel geld. Met status en aanzien. Of juist met onzichtbaar blijven, niet boven het maaiveld uitsteken.
De holle-bolle-gijs van het nooit-genoeg
Hoe meer je in de ban van je ego-stem raakt, hoe belangrijker geld gaat worden. Geld wordt een buffer, een veiligheidsmuurtje, tegen alle onveiligheid in de wereld. Denkt je ego-brein. Helaas is je ego-brein nooit verzadigd. Het ego is de holle-bolle-gijs van het nooit-genoeg. Hoe meer je naar hem luistert, hoe meer je alert wordt op gevaren, hoe onrustiger je wordt. Hoe meer je nodig denkt te hebben buiten jezelf.
De betovering van de angst
Hoe zorgt die ego-stem er nou voor dat je een beetje naar hem luistert? Hoe kan hij je betoveren, zodat je in zijn ban blijft?
Eén van de beste manieren die je ego-stem daarvoor heeft is angst en schaamte. Zolang je je schaamt, verlam je. Het meest venijnige van schaamte, is dat je je terugtrekt in jezelf. Je deelt niet met anderen wat je dwars zit. Waardoor je klem komt te zitten in een donker deel van ik. Dat is interessant om te weten: in essentie is schaamte een ego-centrische emotie, waarin je alles laat draaien om jezelf. Een emotie die je laat navelstaren op jezelf en je verlamt.
Hoe kom je daar uit?
Dat andere brein, dat angst overstijgt
Gelukkig hebben wij mensen niet alleen een reptielbrein. We hebben ook een ander brein: het zoogdierbrein. Dat is het deel van ons brein dat de angst en primaire reacties overstijgt. Het zoogdierbrein wil voor haar jongen zorgen, het is sociaal, coöperatief. Werkt samen met anderen. Door het zoogdierenbrein gaan mensen in groepen functioneren, rekening houden met elkaar.
Zoek de verbinding met anderen
Hoe overstijg je je reptielenbrein en je ondernemersschaamte? Heel eenvoudig: door te stoppen met je terugtrekken in jezelf, maar door de connectie met anderen op te zoeken.
Dat kan door over je schaamte te praten, te delen met anderen wat je dwars zit. Dit is wat schaamte-expert Brené Brown adviseert.
Lever mooi werk voor je klanten
Daarnaast zijn er meer manieren om je schaamte te ontmantelen. Het kan bijvoorbeeld ook verdwijnen door verbinding te zoeken met anderen: met je klanten. Door mooie dingen samen te doen. Door te stoppen met navelstaren en jezelf met anderen te vergelijken, maar door goed werk te gaan leveren waar je mensen blij mee maakt.
Je gaat je focus verleggen van het reptielenbrein vol angsten over jezelf, naar het zoogdierenbrein dat voor anderen zorgt. Je verschuift van angst over jezelf naar samenwerking met anderen, van vluchten-vechten-bevriezen naar verbinden.
Ondernemen gaat om verbinding
Het mooie is: ondernemen draait in essentie om verbinden en samenwerken: iets moois leveren, dat voor een ander waarde heeft. Ondernemen draait niet om ‘wie heeft de grootste’. Het draait om andere mensen blij maken, die jou daar graag voor betalen. Juist ondernemers met een sterk ontwikkeld zoogdierbrein zijn klantgericht en kunnen zeer succesvol worden in hun bedrijf. Juist doordat je focus ligt op het goed zorgen voor je klanten, bied je veel waarde, krijg je meer klanten. Zo ga je uiteindelijk harder groeien en meer verdienen. Niet door jezelf te vergelijken en te verlammen in angst, maar dankzij je zorgende zoogdierbrein.
Meer verdienen, dankzij je zorgende zoogdierbrein.
Ik spring uit bed
Ik trap het dekbed van me af en spring uit bed. Wat nou schaamte over mijn bedrijf, wat een onzin! Ik heb vanmiddag een coachingscall met een leuke klant, die ik uitstekend kan helpen. Als ik nu aan de slag ga, kan ik bovendien dat inspirerende artikel schrijven, waarmee ik ondernemers kan helpen.
Mijn zoogdierbrein springt in de actiestand
Mijn zoogdierbrein springt in de actiestand en laat het sputterende ego en reptielbrein achter. Ik focus op waar het wel om gaat: verbinding. Anderen helpen door mijn werk. Opeens is mijn werk en bedrijf weer leuk en relevant. Niet omdat ik de beste en grootste business-coach van de wereld moet worden. Mijn werk gaat niet meer om mij. Het gaat om een ander. Om jou. Jou die ik kan helpen. Bijvoorbeeld met dit verhaal.
Opeens is mijn ondernemersschaamte getransformeerd. Het is niet langer iets dat ik stil moet houden, het is iets dat ik van de daken wil schreeuwen.
Je bent niet de enige
Ondernemersschaamte is iets dat we allemaal af en toe hebben. Besef dat je niet de enige bent. Besef ook dat die schaamte voorkomt uit een donker deel van jezelf, een reptielbrein dat je niet de baas hoeft te laten zijn in je werk en bedrijf. Er is geen schaarste in de wereld. Er is alleen angst in je hoofd. Die angst isoleert je, die is niet nodig.
Er is ook een andere wereld. De wereld van het zoogdierbrein. De wereld van samen zijn, verbinding, van mooie dingen realiseren met elkaar.
Hoe werkt dat bij jou?
Mijn zoogdierbrein is benieuwd: hoe werkt dat bij jou? Heb je ook last van ondernemersschaamte? Wat helpt jou om daar overheen te stappen? Hoe ga jij uit het reptielbrein naar je zoogdierbrein?
Yvonne van der Laan, alias Gedichtenlaantje zegt
Wat is dit weer een mooi en eerlijk en duidelijk en inspirerend artikel, Ellen.
Het helpt en sterkt mij, het bevestigt me in waar ik nu sta. Eergisteravond heb ik een presentatie verzotgd over mijn werk van de afgelopen 9 jaar en heb ik een aantal tipjes van de sluier gelicht vsn mijn tweede boek, dat naar verwachting in de loop van dit jaar uit komt. Ik had 18 bezoekers in de zaal, hoopte dat het er meer zouden zijn maar het was prima zo, een heel fijn gezelschap waar mijn boodschap echt binnenkwam, er werden goede vragen gesteld en een paar suggesties gedaan, we raakten elkaar en ik kreeg volop de bevestiging dat mijn ideeen en intuitie juist zijn en dat mijn boek waarschijnlijk voor heel veel mensen van waarde kan zijn. Geweldig! Dankbaar voor die mooie avond, de bevestiging was echt een kroon op mijn werk van de afgelopen 9 jaar 😊 En wie weet wat er allemaal nog gaat komen…
Ik gooi nu ook de dekens van me af, tijd om op te staan!
Warme groet en een fijne dag!
Dies zegt
Mooi artikel Ellen, dank je. Relativerend over ondernemerschap en waar het écht on gaat: klanten helpen.
Ellen de Lange-Ros zegt
Precies, daar gaat het echt om en moet altijd de essentie blijven. 🙂
Marie-José van de Kimmenade zegt
Dank voor je mooie blog Ellen.
Zo herkenbaar. Ik besef door jouw artikel dat die ondernemersschaamte mij ook wel eens bij de kladden heeft. Moedeloos en een bah, geen zin meer en ik verstop me gevoel. en dus besef ik dat mijn bedrijf zich energetisch dan ook verstopt! Maar dan is er weer een cliënt die al een aantal sessies heeft gehad en nu ineens in 1 sessie wel 4 issues heeft kunnen opruimen. Stralend en tonnen lichter ging ze naar huis. Ze was klaar! En ik voelde me super omdat ik daar aan heb kunnen bijdragen.
Dus idd dekens van me af en niks meer verstoppen!
hartegroet
Ellen de Lange-Ros zegt
Precies! Je ervaart op zo’n moment dat je bedrijf niet om jou draait, maar om de mensen die je helpt. Dat is een geweldig besef, waardoor de mist van ondernemersschaamte direct oplost in je hoofd. Geniet er van!
Anoniem zegt
Heel herkenbaar, Ellen. Ondanks dat ik pas sinds 2016 ben ingeschreven bij de kvk en ondertussen verhuisd ben, zwanger geworden en bevallen ben van een 2e zoontje, heb ik een redelijk draaiende praktijk voor holistische massage en bewustwording (en als ik de praktijk niet gebruik en we hebben niet veel te doen is het een b&b ☺️) . Meestal ben ik trots op wat we nu al hebben bereikt en hoe ik mijn cliënten help. Maar het gaat me soms niet snel genoeg of maak ik mezelf en mijn werk kleiner. Zeker tegenover mensen die al langer in het vak zitten of mensen uit de reguliere gezondheidszorg. Bijzonder hoe dat in mijn hoofd werkt. Maar ik probeer er nu juist maar vanuit nieuwsgierigheid maar te kijken en te doorvoelen. Schijnbaar wil het even gezien worden en dan heb ik een soort van keuze om er wel of niet iets mee te doen. Maar dat blijft een doorlopend proces van oefenen, oefenen, toch weer je mee laten sleuren, door de gedachten/overtuigingen en soms kan ik er wel een andere kant mee op. Bij jezelf blijven is dan toch wat meestal wel werkt 😊
Ellen de Lange-Ros zegt
Ja precies: bij jezelf blijven en jezelf nooit afdoen als ‘niet echt’ of ’te klein’. Jouw werk doet er toe! En reken er maar op dat er heel wat mensen in de reguliere gezondheidszorg stiekem jaloers op jou zijn, en je lef om dit pad te gaan. 🙂
Yvonne van der Laan zegt
Herkenbaar….
Vorige week woensdag verzorgde ik een presentatieavond waarin ik vertelde over mijn boek “Positiefjes” en de schrijf- en kunstwerken (ook voor blinden en slechtzienden) en de bijzondere samenwerkingen die in de afgelopen 9 jaar, sinds ik begon met mijn creatieve onderneming, zijn ontstaan. En in de tweede helft van de avond lichtte ik een aantal tipjes van de sluier van mijn tweede boek, dat naar verwachting in de loop van dit jaar uit zal komen.
Singer-songwriter Roos Blufpand kwam optreden, echt geweldig dat ze dat wilde doen!
Ik had van tevoren geen idee hoeveel mensen er zouden komen. Op facebook en Linked In heb ik het evenement flink gepromoot en in mijn woonplaats heb ik het postertje op wel 12 locaties opgehangen.
Je hoopt dan natuurlijk op een volle zaal.
Ik had van tevoren bedankjes gemaakt voor de bezoekers, en om niemand tekort te hoeven doen had ik een ruime hoeveelheid voorbereid: 81 stuks.
Er zijn 18 mensen geweest.
En van de ene kant gaf dat me eerst even een stukje “ondernemersschaamte” zoals Ellen hierboven zo duidelijk beschreef, maar daar kon ik me gelukkig al snel overheen zetten. Want het was een heel fijn gezelschap, we hadden de zaal op een goede manier ingericht zodat het er gezellig uitzag en iedereen een fijne plek had en er ruimte was voor het podium én voor de promotafel van Roos en voor mijn artikelen. Er waren dierbare bekenden gekomen, maar ook nieuwe mensen, o.a. door het stukje in de krant.
En er werd heel aandachtig geluisterd, er werden vragen gesteld, mensen werden soms tot tranen geraakt, er werd gelachen, het was echt heel fijn en…het bevestigde mij, dat wat ik doe écht waarde toevoegt voor een breed publiek. Want jong en oud, man en vrouw, ze waren er allemaal bij. En het kwam binnen…Dat heb ik natuurlijk al wel eerder mogen ervaren, maar deze avond was echt een kroon op mijn werk van de afgelopen 9 jaar. Ondanks dat ik dus aanvankelijk even schrok van de lage opkomst. Maar wat is een lage opkomst? Deze mensen waren écht oprecht geïnteresseerd en ik weet zeker dat ik er weer een aantal ambassadeurs heb, ik ben zelfs inmiddels al benaderd door een van hen om mogelijk presentaties te gaan verzorgen voor vrouwenverenigingen in de regio waar zij woont (in mijn eigen regio heb ik dat al een paar keer gedaan), ze heeft me ook maandag al voorgedragen tijdens het regio-overleg!
Dus: de schaamte voorbij…sterker nog: vanaf vrijdag noem ik me voortaan ook “inspirator”.
En: het tweede boek gaat er zéker komen!
Dank je wel Ellen, jouw artikelen helpen me ook echt elke keer weer vooruit. Ik heb ook nog steeds veel plezier van het (zacht) werken met mijn Bullet Journal.
Warme groet,
Yvonne van der Laan, alias Gedichtenlaantje (schrijfster/kunstenares/inspirator)
Ellen de Lange-Ros zegt
Precies: je werk doet er toe. Of het nu voor 18 of 81 mensen is, dat maakt niet uit.
Ik vind het overigens wel fascinerend dat je precies de goede getallen voor je zag, maar dan andersom. Misschien moet je voortaan gewoon 88 of 99 of 77 mensen voor je zien? Dan kan het niet per ongeluk andersom uitpakken 🙂
Marijke zegt
Geweldig. De transformatie van ondernemersschaamte. In eerste instantie iets waarvoor je je onder het dekbek verschanst om het niet veel later van de daken af te willen schreeuwen. Ik ben een “stille” volger van jou en vind je filmpjes fantastisch. Waarbij jij niet zozeer in beeld komt, maar de teksten waar het om gaat. Eerlijk: heerlijk om naar te kijken, verfrissend, verademend en met een boodschap waar het om gaat.
met vr groet
Ellen de Lange-Ros zegt
Wat leuk om van je te horen, als stille volger.
Interessant wat je ziet in mijn filmpjes. Want dat is inderdaad wat ik bewust doe. Ik hoef zelf niet zo nodig in beeld, het gaat mij er vooral om dat de boodschap wordt gehoord. Daar gaat het om. En dat jij er vervolgens wat mee gaat doen in jouw werk of bedrijf! Leuk om te lezen dat je dat ziet. 🙂