Lees Interacties

Reacties

 1. Wat is dit weer een mooi en eerlijk en duidelijk en inspirerend artikel, Ellen.

  Het helpt en sterkt mij, het bevestigt me in waar ik nu sta. Eergisteravond heb ik een presentatie verzotgd over mijn werk van de afgelopen 9 jaar en heb ik een aantal tipjes van de sluier gelicht vsn mijn tweede boek, dat naar verwachting in de loop van dit jaar uit komt. Ik had 18 bezoekers in de zaal, hoopte dat het er meer zouden zijn maar het was prima zo, een heel fijn gezelschap waar mijn boodschap echt binnenkwam, er werden goede vragen gesteld en een paar suggesties gedaan, we raakten elkaar en ik kreeg volop de bevestiging dat mijn ideeen en intuitie juist zijn en dat mijn boek waarschijnlijk voor heel veel mensen van waarde kan zijn. Geweldig! Dankbaar voor die mooie avond, de bevestiging was echt een kroon op mijn werk van de afgelopen 9 jaar 😊 En wie weet wat er allemaal nog gaat komen…

  Ik gooi nu ook de dekens van me af, tijd om op te staan!

  Warme groet en een fijne dag!

 2. Dank voor je mooie blog Ellen.
  Zo herkenbaar. Ik besef door jouw artikel dat die ondernemersschaamte mij ook wel eens bij de kladden heeft. Moedeloos en een bah, geen zin meer en ik verstop me gevoel. en dus besef ik dat mijn bedrijf zich energetisch dan ook verstopt! Maar dan is er weer een cliënt die al een aantal sessies heeft gehad en nu ineens in 1 sessie wel 4 issues heeft kunnen opruimen. Stralend en tonnen lichter ging ze naar huis. Ze was klaar! En ik voelde me super omdat ik daar aan heb kunnen bijdragen.
  Dus idd dekens van me af en niks meer verstoppen!
  hartegroet

  • Precies! Je ervaart op zo’n moment dat je bedrijf niet om jou draait, maar om de mensen die je helpt. Dat is een geweldig besef, waardoor de mist van ondernemersschaamte direct oplost in je hoofd. Geniet er van!

 3. Heel herkenbaar, Ellen. Ondanks dat ik pas sinds 2016 ben ingeschreven bij de kvk en ondertussen verhuisd ben, zwanger geworden en bevallen ben van een 2e zoontje, heb ik een redelijk draaiende praktijk voor holistische massage en bewustwording (en als ik de praktijk niet gebruik en we hebben niet veel te doen is het een b&b ☺️) . Meestal ben ik trots op wat we nu al hebben bereikt en hoe ik mijn cliënten help. Maar het gaat me soms niet snel genoeg of maak ik mezelf en mijn werk kleiner. Zeker tegenover mensen die al langer in het vak zitten of mensen uit de reguliere gezondheidszorg. Bijzonder hoe dat in mijn hoofd werkt. Maar ik probeer er nu juist maar vanuit nieuwsgierigheid maar te kijken en te doorvoelen. Schijnbaar wil het even gezien worden en dan heb ik een soort van keuze om er wel of niet iets mee te doen. Maar dat blijft een doorlopend proces van oefenen, oefenen, toch weer je mee laten sleuren, door de gedachten/overtuigingen en soms kan ik er wel een andere kant mee op. Bij jezelf blijven is dan toch wat meestal wel werkt 😊

  • Ja precies: bij jezelf blijven en jezelf nooit afdoen als ‘niet echt’ of ‘te klein’. Jouw werk doet er toe! En reken er maar op dat er heel wat mensen in de reguliere gezondheidszorg stiekem jaloers op jou zijn, en je lef om dit pad te gaan. 🙂

 4. Herkenbaar….

  Vorige week woensdag verzorgde ik een presentatieavond waarin ik vertelde over mijn boek “Positiefjes” en de schrijf- en kunstwerken (ook voor blinden en slechtzienden) en de bijzondere samenwerkingen die in de afgelopen 9 jaar, sinds ik begon met mijn creatieve onderneming, zijn ontstaan. En in de tweede helft van de avond lichtte ik een aantal tipjes van de sluier van mijn tweede boek, dat naar verwachting in de loop van dit jaar uit zal komen.
  Singer-songwriter Roos Blufpand kwam optreden, echt geweldig dat ze dat wilde doen!

  Ik had van tevoren geen idee hoeveel mensen er zouden komen. Op facebook en Linked In heb ik het evenement flink gepromoot en in mijn woonplaats heb ik het postertje op wel 12 locaties opgehangen.

  Je hoopt dan natuurlijk op een volle zaal.

  Ik had van tevoren bedankjes gemaakt voor de bezoekers, en om niemand tekort te hoeven doen had ik een ruime hoeveelheid voorbereid: 81 stuks.

  Er zijn 18 mensen geweest.

  En van de ene kant gaf dat me eerst even een stukje “ondernemersschaamte” zoals Ellen hierboven zo duidelijk beschreef, maar daar kon ik me gelukkig al snel overheen zetten. Want het was een heel fijn gezelschap, we hadden de zaal op een goede manier ingericht zodat het er gezellig uitzag en iedereen een fijne plek had en er ruimte was voor het podium én voor de promotafel van Roos en voor mijn artikelen. Er waren dierbare bekenden gekomen, maar ook nieuwe mensen, o.a. door het stukje in de krant.
  En er werd heel aandachtig geluisterd, er werden vragen gesteld, mensen werden soms tot tranen geraakt, er werd gelachen, het was echt heel fijn en…het bevestigde mij, dat wat ik doe écht waarde toevoegt voor een breed publiek. Want jong en oud, man en vrouw, ze waren er allemaal bij. En het kwam binnen…Dat heb ik natuurlijk al wel eerder mogen ervaren, maar deze avond was echt een kroon op mijn werk van de afgelopen 9 jaar. Ondanks dat ik dus aanvankelijk even schrok van de lage opkomst. Maar wat is een lage opkomst? Deze mensen waren écht oprecht geïnteresseerd en ik weet zeker dat ik er weer een aantal ambassadeurs heb, ik ben zelfs inmiddels al benaderd door een van hen om mogelijk presentaties te gaan verzorgen voor vrouwenverenigingen in de regio waar zij woont (in mijn eigen regio heb ik dat al een paar keer gedaan), ze heeft me ook maandag al voorgedragen tijdens het regio-overleg!

  Dus: de schaamte voorbij…sterker nog: vanaf vrijdag noem ik me voortaan ook “inspirator”.
  En: het tweede boek gaat er zéker komen!

  Dank je wel Ellen, jouw artikelen helpen me ook echt elke keer weer vooruit. Ik heb ook nog steeds veel plezier van het (zacht) werken met mijn Bullet Journal.

  Warme groet,

  Yvonne van der Laan, alias Gedichtenlaantje (schrijfster/kunstenares/inspirator)

  • Precies: je werk doet er toe. Of het nu voor 18 of 81 mensen is, dat maakt niet uit.

   Ik vind het overigens wel fascinerend dat je precies de goede getallen voor je zag, maar dan andersom. Misschien moet je voortaan gewoon 88 of 99 of 77 mensen voor je zien? Dan kan het niet per ongeluk andersom uitpakken 🙂

 5. Geweldig. De transformatie van ondernemersschaamte. In eerste instantie iets waarvoor je je onder het dekbek verschanst om het niet veel later van de daken af te willen schreeuwen. Ik ben een “stille” volger van jou en vind je filmpjes fantastisch. Waarbij jij niet zozeer in beeld komt, maar de teksten waar het om gaat. Eerlijk: heerlijk om naar te kijken, verfrissend, verademend en met een boodschap waar het om gaat.

  met vr groet

  • Wat leuk om van je te horen, als stille volger.

   Interessant wat je ziet in mijn filmpjes. Want dat is inderdaad wat ik bewust doe. Ik hoef zelf niet zo nodig in beeld, het gaat mij er vooral om dat de boodschap wordt gehoord. Daar gaat het om. En dat jij er vervolgens wat mee gaat doen in jouw werk of bedrijf! Leuk om te lezen dat je dat ziet. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.