“Mam, zullen we hier even wat drinken?” We kamperen in Engeland, maar het regent. Daarom zijn we in de auto naar dit Engelse stadje gereden. Mijn jongste wijst naar een knusse tearoom met kanjers van scones en gebak. Voordat we het weten zitten we binnen, achter vier grote stukken gebak, limonade en thee. Gezellig? Jazeker!
Voordat we het door hebben, zitten we elke middag gebak te eten
Maar ja, hoe gaat dat tijdens een Engelse vakantie? De volgende dag regent het weer. En vier dagen later opnieuw. Voordat we het door hebben, zitten we elke middag gebak te eten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We hebben een andere strategie nodig.
Als het om eten gaat, weten we dat teveel snoep en gebak niet goed voor ons is. We volgen niet ons instinct, dat het lekkers wil hebben, het liefst nu-nu-nu. Ook al hebben we een kast vol lekkers, dat eten we niet in één keer op. We matigen, kiezen verstandig. Zo genieten we meer van gebak of snoep, blijven we fit. We kiezen een gezond eetpatroon.
Hoe gezond is jouw social-media-eetpatroon?
Maar hoe doe je dat als het om sociale media gaat? Welke keuzes maak je daarin? Hoe gezond is jouw social-media-eetpatroon?
En, heel interessant: wat word je sociale-media-eetpatroon nu je op vakantie gaat? Welke keuzes ga je maken?
Met sociale media is het net als met lekker eten: maak je geen plan? Dan overkomt het je. Voordat je het merkt, eet je toch elke dag dat gebak met limonade en kom je na de zomer met een aantal kilo’s extra thuis. Dat is jammer!
Met schermen gaat het net zo. Voordat je het merkt zit je een groot deel van je vakantie online en achter schermen. En kom je na de zomer thuis met een overvol hoofd vol sociale-media-rommel. Zonder echt uit te rusten. Dat is jammer!
Engeland en tearooms: daar moet je van genieten
Hoe kan het anders? Niet door jezelf op een streng dieet te zetten. Kom op, Engeland en tearooms. Daar moet je van genieten. Net zoals van je vrije vakantietijd en sociale media. Ook daar kun je volop van genieten. Met een goede strategie.
Tips voor je social-media-vakantieplan
Wat kan je sociale-media-vakantieplan worden? Hierbij een aantal tips:
1. Wat geeft jou energie?
Stel voor jezelf vast: wat geeft je energie als het om sociale media gaat? Welke mensen hebben leuke posts, inhoudelijk goede artikelen? Wie zet je aan het denken, verbreed je horizon?
Maar ook: welke mensen kosten je energie? Wie maakt dat je voelt alsof jij zelf niet goed genoeg bent? Alsof je het niet goed doet? Alsof je anders zou moeten zijn dan je bent? Wie maakt je jaloers, onrustig, bozig, onzeker?
Wees eerlijk naar jezelf en schrijf op een briefje wie je online energie geven en energie kosten.
Maak daarna een fijne keus: ga meer volgen van de mensen die je energie geven. En stop rigoureus met de mensen en media die je energie kosten.
Stop rigoureus met de mensen en media die je energie kosten.
Met je eten kun je het overigens net zo doen in je vakantie: stel vast van welke maaltijden en snacks je energie krijgt. Waar wordt je vrolijk van, wat geeft je energie? Eet dat dagelijks. Maar stel ook vast: hoe hangerig wordt je van die grote coupe ijs met siroop? Of dat extra wijntje? Dat te grote glas bier (Ja Engeland, ik heb het over jouw pints). Doe daar minder van.
2. Begin de dag krachtig
Je krijgt opvallend veel energie door de dag krachtig te beginnen. Met wakker worden zonder wekker, ontspannen opstarten, een hartig ontbijt vol gezonde energie-gevers. Datzelfde geldt voor je sociale media. Begin je dag met een opgeruimd en uitgerust hoofd. Begin je dag dus niet met schermen, maar geef aandacht aan jezelf.
Dat is belangrijk op je vakantie. Stop je hoofd niet direct vol met de meningen en ideeën van anderen. Maar neem bijvoorbeeld de tijd om rustig wakker te worden, helemaal niets te lezen, maar eerst een rondje buiten te wandelen. Of gewoon te mijmeren in je tentje of hotelkamer.
Geen radio, geen podcasts, geen sociale media, geen televisie. Alleen jijzelf, en alle mooie plannen, leuke ideeën, of vage twijfels die nodig eens aandacht van je willen. Geef jezelf die ruimte. De ruimte voor je eigen hoofd en je eigen gedachten. Een goed vakantie-voornemen: begin je dag goed, met aandacht voor jezelf.
Een goed vakantie-voornemen: begin je dag goed, met aandacht voor jezelf.
Natuurlijk zijn schermen hyper-verleidelijk. Als je ze ziet, wil je ze checken. Wakker worden met je telefoon naast je bed, is alsof je hongerig wakker wordt met een groot stuk chocoladetaart op je nachtkastje: dat kun je niet laten staan.
Hongerig wakker worden met een groot stuk chocoladetaart op je nachtkastje
Zorg er daarom voor dat je schermen, dus ook je telefoon, nooit in de buurt van je bed zijn. Idealiter ligt je telefoon zo ver mogelijk weg van je bed. Zo geef je jezelf ruimte om de grote verleiding makkelijker te weerstaan.
Ben je op vakantie en slaap je in een klein tentje? Ook dan kun je je mobieltje wegleggen: diep in een tas, desnoods in een extra tasje dat je stevig dichtknoopt. Wil je toch de tijd weten? Neem een eenvoudig ouderwets horloge mee.
Zo geef je jezelf een prachtig vakantiekado: elke dag wakker worden met een opgeruimd hoofd, waarin alleen plek is voor je eigen originele gedachten, zonder alle herrie en meningen van de rest van de wereld.
3. Maak slimme richtlijnen.
Het is lastig als je bij elke maaltijd opnieuw moet vaststellen wat wel of niet gezond is. Het is eenbvoudiger als je weet wat je wel of niet wilt eten. Richtlijnen zijn handig, die maken je leven makkelijker. Maak dus richtlijnen voor je sociale media gebruik. Zoals: geen schermen voor het ontbijt.
Een andere goede richtlijn is: geen schermen als je samen zit te eten. Een leuke truc hiervoor is om alle telefoons omgekeerd, met het scherm naar beneden, op elkaar te stapelen op de eettafel. De eerste die toch zijn telefoon pakt, moet de rest van de tafel trakteren.
Een leuke regel om je pubers minder op hun mobieltje te laten zitten? Zeker! Maar het is ook een gouden regel voor papa en mama zelf, die maar al te vaak ‘even die dringende werkmails willen checken’. En wees eerlijk: die mail kun je ook later op de dag checken. Dat hoeft niet als je met zijn allen zit te eten.
Een richtlijn is geen regel. Wat past bij jou?
Een richtlijn is overigens nadrukkelijk geen ‘regel’. Een regel moet je naleven, een richtlijn geeft de goede richting aan. Waarbij je er altijd een keertje van kunt afwijken, als je daar zin in hebt. Stel voor jezelf vast: wat werkt bij jou beter? Hou je van richtlijnen en af en toe een keertje smokkelen? Of gedij jij beter met vaste regels, waar je niet van afwijkt? Kies dan je social-media-vakantieplan dat het beste bij je past.
4. Zorg voor ander vermaak
Schermen zijn heerlijk. Voor als je je verveelt. Ze zorgen voor instant-afleiding en vermaak. Wat jammer is, want eigenlijk is er niets mis met verveling. Juist verveling zorgt ervoor dat je af moet dalen in jezelf. In jezelf iets moet vinden dat je nu de moeite waard vindt om te doen, waarmee je zelf zin geeft aan je leven.
Juist verveling zorgt ervoor dat je af moet dalen in jezelf.
Verveel je je toch? Zorg er dan voor dat er geen scherm is om je te vermaken, maar zoek ander vermaak. Neem bijvoorbeeld een eenvoudig notitieblok mee en een setje kleurpotloden, en ga schrijven, tekenen, doodlen of kleuren. Je hoeft geen meesterroman te schrijven, of een topkunstwerk te maken. Waar het om gaat is dat je op momenten van verveling je brein een doelloos klusje geeft. Daarmee kan je brein ont-spannen, waardoor er vanzelf weer leuke ideeën gaan stromen.
Laat je brein ont-spannen door je te vervelen.
Nu begrijp je waarom extra input vanuit schermen op zo’n verveel-moment funest is: het zorgt ervoor dat je je brein nog verder volstopt met inputs, in plaats van dat je brein momenten krijgt voor ont-lading en ont-spanning.
Juist ont-spanning geeft ruimte in je hoofd, ruimte waarin nieuwe plannen kunnen groeien, waarin je kunt reflecteren op wat er echt toe doet, waarin je connect met jezelf. Ruimte waarin die plannen en creatieve ideeën vanzelf omhoog komen borrelen. Als jij even de tijd neemt om naar de bodem van jezelf te zakken.
5. Enjoy!
Tot slot: natuurlijk wil je genieten van al het leuks op je vakantie. Van tearooms tot grote pints, van chocoladetaart tot scones. Met mate, op het goede moment.
Zo mag je ook online en genieten van je schermen op je vakantie. Je bent vrij, geniet van die vrijheid. Kies bijvoorbeeld gericht een paar momenten: in de loop van de middag, na het avondeten, en ga dan lekker los op je scherm. Lees, post, like, comment, en enjoy!
Combineer dit met de eerste tip (volg de mensen waar je energie van krijgt), en je zult merken dat je schermtijd een heerlijke tijd van mentaal opladen wordt. Lees artikelen van mensen die echt wat te melden hebben, luister een nieuwe podcast die je een inspirerend idee geeft, of verslind een luisterboek dat je meeneemt naar een nieuwe wereld.
Maak deze vakantie een prachtige fysieke en mentale reis.
Zo geeft je vakantie je de ruimte om niet alleen een mooie fysieke reis te maken, maar ook een interessante mentale reis. Dankzij je online schermtijd, die je slim inzet en die je horizon verbreedt. Zo kom je straks uitgerust, fris en boordevol energie terug van je vakantie. Dankzij alle sociale media waarvan je op je vakantie heerlijk hebt geproefd.
Ik wens je veel online en offline vakantieplezier!
Geef een reactie