“Ik wil meer klanten, want dan verdien ik meer geld, en word ik gelukkiger.”
Het is een manier van denken die veel ondernemers hebben. Bewust of onbewust. De grote vraag is natuurlijk: is dit waar? De vraag stellen, is hem beantwoorden: natuurlijk is dit niet altijd waar.
Ben je al druk in je bedrijf? Dan wil je misschien helemaal niet meer klanten. Waarschijnlijk word je gelukkiger van minder klanten, die beter bij je passen en je beter betalen. Als business coach heb ik regelmatig ondernemers geholpen om deze stap te zetten: niet meer, maar minder klanten. Met een leuker bedrijf, soms zelfs met meer omzet en minder werk en gedoe.
Een venijnige denkfout
Een andere denkfout is dat zelfstandigen zeggen dat ze ‘meer omzet moeten maken’, om gelukkiger te worden. Waarom is dat een denkfout?
Vraag je eerst eens af: waarom wil je meer omzet maken? Vaak omdat je meer geld wilt. Maar waarom wil je meer geld? Vaak omdat je onvervulde wensen hebt. Een mooie reis maken, een groter huis, die mooie auto rijden. Tot zover klinkt het logisch. Maar toch blijkt dit vaak niet te kloppen.
Steeds weer merk ik, zowel bij de ondernemers waarmee ik werk als in mijn eigen leven, dat ‘dromen realiseren’ eigenlijk bar weinig te maken heeft met ‘meer geld’. Als business coach vind ik dat fascinerend: vaak kunnen mijn cliënten hun dromen realiseren zonder meer omzet te maken. Hun droom is nu al haarbaar. Maar daar is wel iets voor nodig: er anders tegenaan te kijken, andere keuzes maken.
Maar hoe werkt zoiets dan? En kun jij dat ook?
Dromen realiseren. Zonder meer geld
Ik wil je graag een paar waargebeurde voorbeelden vertellen over het realiseren van dromen zonder meer geld.
De reis van Monica
Monica* (*niet haar echte naam) wil dolgraag meer klanten zodat ze meer verdient, want ze wil meer mooie reizen maken. Uit mijn geldtest blijkt dat één van haar dominante geldtypes ‘Verzamelaar’ is. Ze is iemand die zuinig leeft, potjes heeft en niet zomaar geld uitgeeft. In een paar coachingsessies leer ik haar om haar geld te gaan zien als water dat stroomt. Ze heeft een geldmeer, het saldo op haar huidige bankrekeningen. Vaak heb je daarbij een bedrag dat comfortabel voelt: het niveau in je geldmeer moet niet te laag worden, maar ook niet te hoog. Monica herkent dat helemaal.
Daarna leer ik Monica bewuster te worden van het geld dat door haar leven stroomt, als water. Er komt op allerlei manieren geld binnen en het geld stroomt weer alle kanten op weg. Monica leert dat geld niet zomaar stroomt: zij kan de bewuste sluiswachter worden van haar geldstromen, door hier en daar een sluisje dicht te zetten, of juist te openen. Dat geeft kansen!
Monica bedenkt dat ze een spaarpotje heeft, dat ze kan gebruiken voor een reis van een weekje naar Spanje. Buiten het seizoen, met een leuke hotel in de binnenstad voor weinig geld. In die week gaat ze locale ondernemers bezoeken, waarover ze haar volgende boek schrijft. Ook gaat ze in die week werken aan dat online programma dat ze al lang wil lanceren, maar waar ze steeds niet aan toekomt. Binnen een maand na onze gesprekken over geld als water, krijg ik een mailtje van Monica: een foto vanaf een Spaans terras, waar ze werkt aan haar nieuwe programma.
Meer reizen? Het blijkt een droom die heel haalbaar is voor Monica. Niet later als ze meer verdient, maar nu al. Sterker nog: door in Spanje te werken aan haar online programma, verdient ze juist meer geld. Dankzij haar reis.
Het mooie huis in de natuur
Zelf had ik ook zo’n hardnekkige droom: wonen op een prachtige plek in de natuur. Liefst met veel bomen. Nu is dat in de regio waar ik woon (Zuid Holland) lastig. In het open polderland is weinig bos. Maar verhuizen? Daar moet mijn gezin niet aan denken. Mijn jongens zijn gek op cricket, een sport die in de Randstad veel gespeeld wordt, maar niet in de bosrijke Achterhoek waar ik mezelf in een huisje droom. Wat nu?
De eerste oplossing was eenvoudig: gewoon lekker vaak wandelen in een bos hier in de buurt, op landgoed De Horsten waar destijds nog prins Willem Alexander woonde.
De tweede oplossing was nog beter: mijn klanten wandelcoaching gaan aanbieden, op hetzelfde landgoed. Nu was wandelen niet langer een luxe, maar noodzaak. Op vrijdagochtend stonden er regelmatig drie klanten op me te wachten, die allemaal een uurtje met me wilden wandelen in het bos. Soms kwamen we tijdens een coachingsessie een joggende prinses Maxima tegen. Briljant!
Soms kwamen we tijdens een coachingssessie een joggende prinses Maxima tegen.
De derde oplossing was ook fijn: eens bellen met de boswachter van een ander landgoed in de buurt (kasteel Duivenvoorde) om te vragen of ik vrijwilliger kon worden. Dat ging ik één dag in de week doen; in corona-tijd werden dat twee dagen. Elke dinsdag en donderdag begon ik mijn dag op de fiets naar het bos, om daar uren boomstammetjes te sjouwen, fruitbomen te snoeien, fruit te oogsten, of andere klusjes te doen. Na het werk in het bos kon ik uitstekend van twee tot zes nog klanten coachen, mentaal fris als ik lekker was uitgewaaid.
Grappig was dat ik na een paar maanden boswerk al merkte dat ik anders tegen mijn eigen huis aan ging kijken. Eigenlijk was het huis best prima, met een geweldige ligging. Prachtige grote steden als Den Haag, Leiden en Delft zijn op de fiets bereikbaar, met al hun leuke exposities en mooie musea. Iets dat ik in de Achterhoek miste. Onze permacultuur-achtertuin met acht fruitbomen, zeven bessenstruiken, frambozen en vele kruiden is briljant. Omdat we gewoon in een rijtjeshuis wonen, is het huis uiterst betaalbaar. Zeker nu we onze hypotheek aanpassen. Ik ontdekte: eigenlijk woon ik al in mijn droomhuis. Het duurde alleen bijna twintig jaar voordat ik het zo geregeld had dat ik dat voelde.
Die boot voor fijne tochtjes
Nog zo’n droom: bij de sluisjes in mijn dorp komen de mooiste bootjes langs. Verlangend kan ik er staan kijken. Hoe leuk zou het zijn om zo’n kajuitbootje te kopen en rond te varen?
Maar de realiteit is weerbarstig: mijn jongens willen cricket spelen in de zomer, niet weekeinden op een bootje doorbrengen.
Ook nu is de oplossing dichtbij. We huren we af en toe een sloepje en hebben we samen een mooie dag op het water. Alweer een droom die eenvoudig is gerealiseerd. Niet dromen over een dure boot, maar simpel een sloepje boeken.
Nooit meer streven? Natuurlijk wel!
Moet je nou als ondernemer nooit meer streven naar meer klanten, of meer omzet? Natuurlijk wel. Streven is leven, dromen is leuk! Het is heerlijk om je te ontwikkelen, te kijken hoe dingen anders kunnen, dromen realiseren. Juist dat houdt jou en je bedrijf levend.
Streven is leven, dromen is leuk!
Besef wel dat dromen realiseren vaak weinig te maken heeft met ‘meer verdienen’. Het heeft wel te maken met slimmer kijken, andere wegen verkennen, nieuwe dingen uitproberen. En laat dat nou precies zijn wat wij ondernemers leuk vinden, waar we goed in zijn.
Staar je dus niet blind op je aantal klanten, je omzet of je winst. Gebruik je creatieve ondernemersgeest om slimmer te kijken. Wat zijn jouw dromen? Hoe ga je die realiseren? Niet later, als je meer verdient, maar nu! En misschien ga je, dankzij je dromen, ook meer verdienen. Maar daar draait het niet meer om.
Geef een reactie