In dit artikel leg ik je uit wat een bullet journal is, en waarom een bullet journal voor zzp’ers handig is. Ben jij een zelfstandige professional en wil je graag meer bereiken, maar dan wel op een relaxte manier? Lees dan even door. En bekijk het filmpje onderaan dit artikel, voor extra tips en trucs.
Ben je enthousiast over de bullet journal en werk je er al langer mee? Of wil je er mee starten? Doe dan mee met mijn programma ‘Slimmer werken voor professionals met een bullet journal’. Je leert hoe je de bujo slim inzet, met praktische tips en voorbeelden.
Waarom een bullet journal?
Als business coach ben ik zzp’er. Ik heb een goedlopend bedrijf, met meerdere tonnen omzet per jaar. Daarnaast ben ik getrouwd en moeder van twee jongens. Mijn hele gezin doet veel aan sport, zo doe ik zelf drie keer per week aan aikido. Daarnaast schrijf ik regelmatig boeken en sprookjes. Maar ik hou ook van uitslapen en middagdutjes. Hoe krijg ik dat allemaal voor elkaar? Dat komt omdat ik alles weet over zacht werken. En… mijn bullet journal helpt me enorm. Hoe? En waarom is een bullet journal voor zelfstandige professionals handig? Dat leg ik je hier uit.
Zoek je op Instagram of Facebook op ‘bullet journal’, dan vind je hordes creatieve dames die de meest briljante boekjes maken vol kleurtjes, tape, stickers en glitter. Daar gaat dit artikel niet over. Hier leg ik uit hoe je een bullet journal zakelijk inzet voor je bedrijf, of gebruikt voor de creatieve projecten in je werk.
Wat is een bullet journal?
Een bullet journal is een eenvoudig papieren boekje, dat je volgens een bepaalde methode gebruikt. De uitvinder hiervan is Ryder Carroll, op zijn website http://bulletjournal.com/ legt hij in precies uit hoe een bullet journal werkt. Heb je hier nog nooit van gehoord, dan is het interessant om zijn site eens te checken.
Kort gezegd heeft een bullet journal de volgende elementen:
- Rapid logging: beknopt opschrijven wat je wilt doen
- Een index voorin het boekje, waarmee je eenvoudig kunt vinden wat je waar hebt opgeschreven
- Een ‘future log’, waarmee je in één oogopslag ziet hoe je jaar er uit ziet, op hoofdlijnen.
- Een maandlog, waarin je per maand ziet wat je belangrijkste dingen zijn
- Een dagelijks log, waarin je opschrijft waar je vandaag aandacht aan geeft.
- Een algemene lijst met ‘klusjes’, de dingen die ik op relatief korte termijn een keer gedaan wil hebben, min of meer te vergelijken met de klassieke to-do-lijst. Maar let op: in een bullet journal gebruik je dit anders, waardoor het voor mij veel effectiever (en leuker!) werkt.
Ik gebruik de bullet journal dus niet in plaats van mijn agenda, maar ik gebruik het als aanvulling op mijn digitale agenda. De agenda geeft mijn vaste afspraken weer, de bullet journal gaat over waar ik mijn aandacht aan wil geven, waar ik over na wil denken, of over de inspiratie die ik krijg.
Daarmee is de bullet-journal voor mij een slimmer-nadenken-werkwijze. Een manier van werken die mij heeft geholpen om het afgelopen jaar méér te verdienen, met veel minder inspanningen. Bovendien heeft het me geholpen bij een paar coole creatieve projecten. Hoe dat zit, leg ik je hieronder uit.
Waarom werkt een bullet journal beter dan een to-do-list?
Vroeger werkte ik wel met een to-do-list en het hielp me ook om mijn werk enigszins slimmer te doen. Nu ik met een bullet journal werk, zie ik de nadelen van de to-do-list:
- Je to-do-list is nooit ‘klaar’, waardoor het demotiverend is. Ik raakte er soms vooral opgejaagd door, in plaats van dat het me rust gaf.
- Je to-do-list bestaat vooral uit werk dat je al herkent en ziet, waarvan je al weet dat je het moet doen. Daarmee is de to-do-list redelijk reactief. De bullet journal gaat over dingen waar je aandacht aan wilt gaan geven, waar je nog over na wilt denken. Daarmee is de bullet journal veel pro-actiever. Dat maakt de bullet journal uitermate geschikt voor kenniswerkers en mensen in creatieve beroepen.
- De to-do-list is vooral gericht op het werk dat je moet ‘doen’. De bullet journal helpt je enorm met het stuk ’tussen denken en doen’. Door dit op te schrijven, helpt de methode je bij het creatief mijmeren.
Het komt bij mij regelmatig voor dat ik ’s ochtends bij het opstaan een goede inval krijg, omdat ik een aandachtspunt de dag ervoor in mijn bullet journal schreef. Het valt mij steeds weer op hoe mijn bullet journal feilloos lijkt aan te sluiten op mijn onbewuste denken. Die twee vormen een krachtige tandem, die enorm veel waarde biedt in mijn werk. Ik verzin meer goede ideeën, zonder harder te werken.
Heb je nog nooit met een bullet journal gewerkt? Check dan de website van Ryder Carroll, waarin hij voor beginners precies uitlegt hoe een bullet journal werkt. In dit artikel geef ik nu een aantal tips, speciaal voor zzp-ers, kenniswerkers, mensen in creatieve beroepen en coaches.
Handig voor zzp-ers: je dagelijkse trackers
In mijn bullet journal heb ik een maandoverzicht, waarin ik de belangrijke dingen in die maand weergeef, zoals een tweedaags event voor de deelnemers aan mijn jaarprogramma. Dat ziet er heel eenvoudig uit: verticaal noteer ik alle dagen van de maand, daarachter zet ik de grote events. Let op: dit is dus geen agenda, maar alleen een overzicht van de grotere zaken die in die maand gaan gebeuren.
Naast deze maandkalender heb ik verticaal een aantal ’trackers’ opgenomen: dingen waar ik graag regelmatig aandacht aan wil geven (maar die ik in alle hectiek kan vergeten). Voor mij zijn dat bijvoorbeeld: mooie artikelen schrijven voor zzp’ers, cartoons tekenen, maar ook mijn aikido, of de coaching van klanten.
Dankzij deze trackers kan ik nu in één oogopslag zien op welke dagen in de maand ik aandacht heb gegeven aan de dingen die voor mij en mijn bedrijf belangrijk zijn. Zo heb ik niet meer het gevoel ‘dat ik niks heb gedaan’, maar zie ik direct of dat inderdaad zo is, of waar ik meer aandacht aan kan geven.
Een grappig detail is dat het bijhouden van deze trackers mij enorm motiveert om regelmatig te schrijven, tekenen of naar mijn aikido te gaan. Dit helpt mij veel beter dan het maken van een planning; dat geeft me teveel het gevoel dat ik van alles ‘moet’ en dan verlies ik de lol in de leuke dingen omdat ze een corvee worden. Met de trackers is dat niet zo, ik wíl daar aandacht aan geven en de trackers laten me zien of dat is gelukt.
Handig voor zzp’ers: je marketing-overzicht
Hoewel ik business coach ben en mijn klanten van alles leer over marketing… ben ik er voor mezelf soms slordig in. Totdat ik de marketing-trackers in mijn bullet journal ging opnemen.
In dit overzicht heb ik opnieuw verticaal alle dagen van de maand opgenomen. Op de bovenste horizontale rij heb ik opgesomd wat voor mij belangrijke marketing-kanalen zijn, zoals mijn Facebook, Twitter, Linkedin. Maar nog belangrijker zijn de nieuwsbrieven van mijn bedrijf Faxion (voor zzp’ers) en de zacht-werken-nieuwsbrief (voor alle werkende mensen, ook mensen met een baan). Daarnaast zijn mijn webinars en blogs belangrijk, omdat veel van mijn klanten via webinars en blogs mij weten te vinden.
Met de marketing-tracker houd ik eenvoudig bij op welke dagen ik waar marketing heb gedaan. Ik gebruik een blauw stipje voor een zakelijke post, en een roze voor een persoonlijk berichtje. Nu zie ik in één oogopslag waar ik welke berichten heb gedeeld.
Nogmaals: ik heb een hekel aan planningen, daar hou ik me toch niet aan. Ik volg graag mijn gevoel en ingevingen. De marketing-tracker past hier perfect bij. Ik kan lekker intuïtief werken, en heb toch een goed overzicht over wat ik wel of niet heb gedaan. Bovendien stimuleert de tracker me ook om leuke posts te maken, of nog even te delen op een kanaal dat ik een beetje aan het vergeten ben…
Vragen mijn klanten wel genoeg coaching?
Eén van de manieren waarop ik klanten help, is in het jaarprogramma ‘Een zaak van groei‘. Daarin help ik ondernemers om een flinke groeistap te zetten met hun bedrijf. Een beauty in mijn programma is dat deelnemers onbeperkt mijn hulp mogen vragen, en onbeperkt recht hebben op één-op-één coaching van mij persoonlijk, telefonisch of met een live wandeling in het bos. Sommige klanten maken hier volop gebruik van. Maar anderen niet.
In het verleden verdwenen klanten soms onder mijn radar, als ze weinig coaching vroegen. Ik zag ze dan alleen tijdens live-dagen en ook daar stelden ze te weinig vragen. Dat wilde ik anders!
In mijn bullet journal heb ik daarom een coachings-tracker toegevoegd, waar ik op één pagina precies bijhoud welke deelnemers wanneer coaching hebben gehad. Verticaal staan de namen van alle deelnemers aan het programma (onder de witte sticker i.v.m. hun privacy), horizontaal heb ik met een letter de maanden weergegeven. Met een stipje of een letter geef ik aan wanneer een klant een bepaalde coaching heeft gekregen. De bullet journal helpt me zo om mijn deelnemers beter te helpen, waardoor zij nog harder groeien met hun bedrijf.
Inspiratie nooit meer vergeten
Hoe vaak lees je niet een inspirend boek, om daarna de belangrijkste inzichten weer snel te vergeten? Dat overkomt me nu niet meer!
Leuke inzichten of inspirerende oefeningen noteer ik nu in mijn bullet journal. Zo kwam ik een mooie oefening tegen in een boekje over ‘Ikigai’. In die oefening vertelden de schrijvers over dingen die ooit in hun leven volkomen onhaalbaar bleken, maar die ze toch hebben gerealiseerd (zoals leren zwemmen voor één van de auteurs, die tot zijn 14e grote watervrees had).
Het boek inspireerde me om ook eens zo’n lijstje voor mezelf te maken. Tot mijn grote verrassing kwam ik tot een lange lijst met onmogelijke dingen die toch waren gelukt. Van het lopen van een halve marathon tot het krijgen van een tweede kind, van het rijden in mijn eigen Porsche tot een vakantiehuisje dat niet meer beschikbaar leek.
Daarnaast maak ik in mijn bullet journal ook aantekeningen van andere inspirerende zaken: een goede podcast, een leerzame training die ik bijwoon, of een mooie mastermindsessie met collega-ondernemers. Leuk van de bullet journal is dat ik deze inspiratie nu regelmatig opnieuw zie, waardoor mijn bewuste en onbewuste brein het beter opslaan en integreren.
Hulp bij je creatieve projecten
Ik gebruik mijn bullet journal regelmatig bij mijn creatieve projecten, zoals bij de geïllustreerde sprookjes die ik in het najaar van 2017 publiceerde. In mijn bullet journal maakte ik een getekend storyboard, dat me hielp om het verhaal om te zetten naar beeld.
Interessant was dat de storyboard nog uit veel beelden bestond, terwijl het uiteindelijke filmpje eenvoudiger werd. Dat lukte mede dankzij deze storyboard.
Natuurlijk kun je zo’n storyboard ook op een apart vel papier maken, zo werkte ik vroeger vaak. Toch is het leuker om dit in je bullet journal te doen, omdat je zo bij het doorbladeren van je boekje het steeds weer ziet en een integraler beeld van al je werk krijgt. Bovendien is het leuk dat zulke creatieve projecten naast je lijst met ‘klusjes’ staat. Zo krijg je een heel andere energie van je bullet journal dan van een traditionele to-do-lijst vol corveetjes.
Evaluatie van mijn events
In mijn bedrijf geef ik veel events voor klanten, vaak meer dan twintig in een jaar. Sinds ik de bullet journal gebruik, noteer ik na elke event even kort mijn belangrijkste bevindingen. Wat vond ik cool om te doen? Wat viel me tegen? Waar kreeg ik energie van? Waar waren de deelnemers enthousiast over? Dit opschrijven doe ik graag in de avond of de volgende ochtend na een event. Het helpt me om er snel op te reflecteren en maakt mijn hoofd leeg en ontspannen.
Bovendien zijn de reflecties heel waardevol bij het organiseren van een volgend event. Al moet ik zeggen dat ik het dan nog amper meer hoef door te lezen. Doordat ik snel na het event even rustig met mijn boekje ga zitten, integreren alle ervaringen veel beter in mijn hoofd, waarna ik in de weken na een event als vanzelf betere beslissingen ga nemen over volgende events.
Natuurlijk kun je zo’n reflectie ook op je computer doen, dat deed ik vroeger ook. Maar ik merk dat de evaluatie op papier meer rust geeft en beter doorwerkt in mijn onbewuste. Ik krijg nu als vanzelf meer ingevingen en ideeën voor volgende events, terwijl ik vroeger bij het werken met de computer de reflectie ‘uit mijn hoofd’ schreef en dan ook echt vergeten was. Wonderlijk hoe dat werkt.
Zacht werken een een bullet journal
Ik ben zelf ervaren met zacht werken (op een relaxte manier veel bereiken in je werk) en ik heb ontdekt dat een bullet journal daarin een hele mooie aanvulling is:
- Een bullet journal is meer ontspannen dan een to-do-lijst, het is veel pro-actiever en helpt je enorm bij de stap ‘van denken naar doen’.
- In je bullet journal schrijf je niet alleen over je ’taken’, maar ook over inspiratie, mooie boeken of gevolgde trainingen. Zo ga je aan dingen die je inspireren als vanzelf meer aandacht geven. Daardoor krijg je van het werken met een bullet journal vaak een vrolijke, creatieve energie, die daarna doorstroomt in je werkdag.
- Daarnaast is er in een bullet journal volop ruimte voor je verlangens, dromen, of ideeën. Je gaat er bewust in noteren waar jij aandacht aan wilt geven. Het helpt je om pro-actiever te werken.
- Je bullet journal helpt om je onbewuste brein aan het werk te zetten, waardoor je veel vaker goede ingevingen of invallen krijgt. Zo kun je meer bereiken in je werk, zonder harder te werken.
Twijfel je of dit wel bij jou past? Dan is er maar één advies: schaf een mooie bullet journal aan (de Leuchtturm 1917 is daarvoor een prima boekje, waar Ryder Carroll zelf ook naar verwijst), en voor nog geen €20 kun je het zelf uitproberen. Ik zeg: ga het minimaal een maand doen, daarna wil je vast niet meer zonder.
Wil je meer weten over hoe ik mijn bullet journal gebruik? Check dan onderstaand filmpje. Daarin krijg je een inkijkje in mijn bullet journal en leer je nog meer tips en trucs.
Ben je enthousiast over de bullet journal en werk je er al langer mee? Of wil je er mee starten? Doe dan mee met mijn programma ‘Slimmer werken voor professionals met een bullet journal’. Je leert hoe je de bujo slim inzet, met praktische tips en voorbeelden.
Diana zegt
Dankjewel Ellen, leuk artikel. Ik had al eens gedacht: hoe krijg ik een lijn en orde in al mijn aantekeningen? EN in mijn planning? Dit lijkt op een mogelijkheid om dit te combineren. Ik ga ermee aan de slag!
Ellen de Lange-Ros zegt
Hi Diana, Ja, dit is inderdaad een prachtige mogelijkheid om aantekeningen, planning (en nog veel meer) te combineren. Ik zou zeggen: ga er eens een maandje mee werken, dan ervaar je het zelf. Ben heel benieuwd hoe jij het gaat vinden. Veel succes en plezier!
Nathanja zegt
Hoi Ellen, wat een leuk artikel. Prive gebruik ik wel de BJ, maar zakelijk nog niet. Inspirerende voorbeelden. Dank je.
Ellen de Lange-Ros zegt
Als je het privé al gebruikt, zul je zakelijk ook zeker veel plezier aan hebben. Je kunt er zoveel mee, precies de dingen die passen bij jouw werk. Ik hoop dat mijn voorbeelden je inspireren om het zelf ook zakelijk te gaan inzetten. Daar ga je vast veel lol mee hebben.
Ankie zegt
Leuk idee om structuur in mijn van het kastje naar de muur gedachten te organiseren. Thanx
Ellen de Lange-Ros zegt
Ja, dat is precies waar de bullet journal heerlijk bij werkt: van die kring-gedachten waarmee je jezelf helemaal vast kunt zetten. Die doorbreek je hiermee veel eenvoudiger.