Niet alleen bedrijven hebben klanten. Clubs of verenigingen hebben hun leden die je ook kunt zien als klanten. Zonder deze mensen zou de organisatie immers niet bestaan en ook voor een club is het belangrijk om te weten wat je leden willen en hen van dienst te zijn.
Ik heb jaren van m’n jonge leven al voetballend doorgebracht en inmiddels is het voetbalvirus overgenomen door m’n zoontje. Ik loop nog steeds regelmatig over de velden en heb vrijwel alle clubs in de omgeving van binnen gezien. Steeds weer valt mij op dat voetbalclubs een bijzondere sfeer hebben. In alles voel je het wij-gevoel. Vergeelde foto’s uit een ver verleden, waarop je de grootouders herkent van die goede spits in het jonge jeugdteam. Zonen en dochters op het veld, vaders langs de lijn en moeders achter de bar. Voetbal is duidelijk van onszelf.
Wat me in deze cultuur altijd erg verbaast is het onvermijdelijke bordje bij de deur van de kantine: “Verboden voor voetbalschoenen”. En denk niet dat er in die kantine op de vloer kwetsbaar eiken parket ligt, of hoogpolig tapijt. Welnee! De vloer bestaat altijd uit kale plavuizen of een ander gesteente. Op die vloer liggen overal grassprietjes (van de voetbalschoenen), afgewisseld met zand dat uit de noppen is gevallen. Blijkbaar willen voetballers wel graag op hun voetbalschoenen even naar de kantine en doen ze dat ook gewoon. Maar waarom mag dat dan niet? Waarom zo’n klantonvriendelijk bordje bij de deur? Een bordje waarmee je aangeeft dat je je belangrijkste klanten, de voetballers, niet de gelegenheid wilt geven om even binnen te lopen? Het blijft me verbazen!
Het bovenstaande bordje bestaat echter niet alleen bij voetbalkantines. Ook veel organisaties hebben, meer of minder zichtbaar, soortgelijke meldingen dat klanten niet welkom zijn. Een telefoonnumer dat niet prominent op de homepage staat, maar is verstopt op een achterpagina van de website? Verboden voor voetbalschoenen! Winkeliers die al een kwartier voor sluitingstijd bij de deur staan en klanten geen toegang meer geven (Ja, Blokker, ik heb het over jou!)? Verboden voor voetbalschoenen! Bestellingen van nieuwe klanten via lange ingewikkelde formulieren? Verboden voor voetbalschoenen! Welke verbodsbordjes heeft jouw organisatie in gebruik om klanten te weren?
Jan zegt
Een ander prachtig voorbeeld zijn de kleedhokjes.
Niet meer dan 3 artikelen in de paskamer.
Je stoot daar onbewust 99 % van de klanten mee voor het hoofd (zij hebben immers geen slechte bedoelingen) terwijl het voor de ene procent bedoeld is