“Ik vind veel geld verdienen nu eenmaal niet zo belangrijk”. Angela zegt het vol overtuiging, terwijl ze de beker met cappucino op het tafeltje voor haar zet. “Ik bedoel, er zijn gewoon veel belangrijkere dingen in mijn leven: vriendschap, mijn gezin, leuk werk doen. En mensen helpen, natuurlijk.” Even is ze stil. Ze kijkt naar het rumoer om ons heen. “Bovendien kan ik ook met weinig geld toe. Ik heb bijvoorbeeld het afgelopen jaar vrijwel geen kleren voor mezelf gekocht. Ik red me wel.” “Je hebt toch een gezin en een huis?” vraag ik. “Hoe doe je dat dan?” Angela is opnieuw even stil. “Mijn man heeft nog steeds die goede baan bij de provincie. Hij steunt me gelukkig. Zo kon ik laatst naar die training, omdat hij me dat als kadootje heeft gegeven.”
Veel ondernemers lijken op Angela. Ze zitten vol enthousiasme en willen graag anderen helpen met hun vakkennis of ervaring. Vol ambities zijn ze als zelfstandige begonnen na een goede opleiding en een aantal jaren ervaring in loondienst. Maar zo’n eigen bedrijf blijkt niet mee te vallen. Goede klanten vinden valt niet mee. Elk jaar weer valt hun omzet tegen. Dankzij andere inkomsten, zoals die van een partner, kunnen ze doorgaan met hun bedrijf. Maar als ze eerlijk zijn? Dan kan het eigenlijk niet uit. Dat eigen bedrijf. Eenvoudige investeringen, zoals in een opleiding of training, moeten uit privé-inkomsten worden betaald. Domweg omdat er niet genoeg omzet is.
Toch hoeft dat niet zo te blijven. Met een paar eenvoudige stappen zorg je ervoor dat jij wel voldoende inkomen krijgt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Met de volgende stappen kun je direct concreet aan de slag:
1. Weet waar je staat. Het grote probleem van veel zelfstandigen is dat ze niet weten hoe goed ze het doen. Dat is te pijnlijk om onder ogen te zien. Zulke ondernemers zijn de hele dag druk. Met nieuwe producten verzinnen, netwerkborrels aflopen, een gratis event bezoeken, of hun sociale media bijhouden. Dat geeft immers een lekker productief gevoel. Maar waar sta je nou echt, qua inkomsten en qua omzet? Echte verandering kan pas beginnen als je onder ogen durft te zien waar je nu staat. Pak je boekhouding erbij en maak een overzicht. Wat was je omzet de afgelopen drie jaren? Wat was je winst na aftrek van kosten en je inkomen? Wat was je omzet in dit jaar voor elke maand en wat waren je kosten en dus je winst? Dit zijn eenvoudige cijfers die elke ondernemer paraat moet hebben. Alleen zo weet je waar je nu staat. Alleen zo ga je de realiteit onder ogen zien en kun je beginnen met verbeteren.
2. Vind je waarde. Kijk eens goed naar je omzet en stel vast waar die vandaan is gekomen. Welke klanten, projecten of klussen hebben je concreet geld opgeleverd? En waar ben je wel druk mee, maar levert niets op? Als je weet waar je geld tot nu toe vandaan is gekomen, kun je dat versterken. Zoek meer van zulke klanten, ga meer van zulke projecten doen. Met deze mentaliteit krijg je bovendien een beter gevoel voor waarde: waar zit jouw waarde en waar willen je klanten graag voor betalen? Ga het uitvinden.
3. Ga snoeien. Constateer je dat je wel heel druk bent, maar dat veel van je activiteiten niets opleveren? Durf daar dan mee te stoppen. Je kunt beter beginnen met het planten van een nieuwe boom, dan een dode boom jarenlang te blijven verzorgen, tegen beter weten in. Ga flink snoeien in je werkdag en stop je tijd in dingen die geld opleveren. Of doe een middag of een hele week niets en gebruik de lege tijd voor nieuwe plannen, om je koers opnieuw vast te stellen, om te heroverwegen wat je doet. Niets doen is nog altijd effectiever dan water geven aan een dode boom.
4. Geen luxe maar duurzame noodzaak. Verander je opvattingen over geld. Besef dat geld geen luxe is, maar een noodzaak. Geld is van levensbelang voor een gezond bedrijf. Om je kosten te dekken, maar ook om te kunnen investeren. Verdien jij goed? Dan kun je je geld doorgeven aan anderen om je heen: die leuke virtuele assistent die je sociale media voor je bijhoudt. Die steengoede eventplanner die je volgende event voor je regelt. Of de tuinman die je tuin bijhoudt zodat jij extra tijd overhoudt om een mooie blog voor je klanten te schrijven. Als je het zo bekijkt, dan is geld geen luxe maar een noodzaak. Alleen met genoeg geld kan je bedrijf duurzaam voortbestaan. Alleen met genoeg inkomen kun jij je mooie talenten via je bedrijf doorgeven aan de wereld.
5. Neem zwemles. Je vak heb je niet vanzelf geleerd. Of je nu autisme-coach, koffie-expert, projectmanager of webbouwer bent, je hebt vaak jarenlang in je vak geïnvesteerd. Met ondernemen is het net zo. Dat kun je niet vanzelf, dat moet je leren. Zeker in Nederland polder-overleg-calvinistisch-loondienst-land. Ik vergelijk het graag met leren zwemmen: dat kan bijna niemand vanzelf, maar bijna iedereen kan het leren. Dat is met ondernemen net zo: ook dat kun je leren. Maar hoe leer jij dat? Door jarenlang te ploeteren en steeds kopje onder te gaan? Of neem je liever les van iemand die je in korte tijd op een veilige manier leert om jezelf te redden?
Ondernemen is een vak, dat je moet leren. Dat je gewoon kunt leren. Jij ook. Blijf niet worstelen, maar investeer in hulp, zodat jouw bedrijf niet verzuipt.
Patrick Mundus (@PatrickMundus) zegt
“Ondernemen moet je leren. Zeker in Nederland polder-overleg-calvinistisch-loondienst-land” – http://t.co/gW02qMN4of – @EllenFaxion
@SandraStructuur zegt
Mooi artikel! http://t.co/uWLshjhXCw via @@EllenFaxion
Mirtje zegt
Het is ook nu weer erg inspirerend om te lezen.
Dankjewel…
groetjes Mirtje
DJ zegt
Duidelijk verhaal. Dergelijke stukjes kunnen onmogelijk zonder input van #stichtingopendeur, maar prettige schrijfstijl. Niet belerend of zelfbenoemd goeroe-achtig. Fijn weekend!
Ellen de Lange-Ros zegt
Bedankt voor je mooie woorden, #stichtingopendeur vind ik leuk 🙂