Met een lage prijs hoef je nooit de beste te zijn. Je daagt jezelf uit om het met minder te doen: minder personeel, minder dure ingrediënten, minder materiaal. Je komt in de efficiëntie-cyclus. Je gaat focussen op je processen, je inkoopprijzen, je personeelskosten. Door dat goedkoop te doen, kun jij de wedstrijd winnen. Je gaat focussen op jezelf. Zo blijf je in de race.
Bedenk eens welke cyclus je in gang zet met een hoge prijs. Klanten komen niet meer vanzelf. Je moet wat bijzonders bieden. Je moet de allerbeste zijn. Je moet hun wensen het allerbeste begrijpen. Je moet hun probleem excellent oplossen. Je moet het makkelijkst te gebruiken zijn. Het langste meegaan. De mooiste zijn. Verhoog je prijzen. En dwing jezelf om je klant meer waarde te bieden.
NB: Dit werkt natuurlijk alleen in een open markt waar klanten vrij kunnen kiezen uit aanbieders. Het werkt bij kleding, computers of telefoontoestellen. Maar is jouw organisatie monopolist? Dan gaat deze regel niet op. Hij geldt niet voor het aanvragen van een paspoort. En hij geldt ook niet als jij prijsafspraken maakt met je concurrenten om prijzen kunstmatig op te krikken.
Hoge prijzen helpen je. Ze helpen je om ultiem te focussen op de meerwaarde die je biedt. Om te focussen op wat je klant nodig heeft. Wees klantgericht, verhoog je prijs.
Eva | klantgericht zegt
Klantgericht is zeker niet de goedkoopste zijn, maar de beste koop . Prijs is nooit het belangrijkste. Klantgericht zijn geeft voor de meer prijs een betere aankoop. Eva Joos.
@ConsumPsy zegt
Leuke insteek van @EllenFaxion: “Wees klantgericht: verhoog je prijzen” http://t.co/PKVNqfgS > #biedmeerwaarde