“Hoofdpijn telde niet, bij ons thuis”. Ze kijkt me vol overtuiging aan en lacht er een beetje bij. Dan gaat ze door: “Je kent het wel: flink zijn en doorgaan. Niet zomaar ziek zijn of afhaken. Dat vonden mijn ouders belangrijk en hebben wij als kind ook meegekregen”. Het is een mentaliteit die veel mensen herkennen en hebben meegekregen vanuit huis. Ik ook. Niet zeuren. Hard werken. Doorgaan. Dat was de weg naar succes. Zo leerden we van onze ouders. Maar was die les wel handig?
Nu ben je zelf volwassen. Druk met je werk. En werk je vaak nog steeds volgens die oude lessen die je van vroeger meekreeg: niet zeuren, maar doorgaan. Natuurlijk is zo’n portie doorzettingsvermogen handig als het eens tegenzit. Niet direct opgeven, maar volhouden als je bezig bent met iets dat de moeite waard is. Toch kan die les ook een belemmering zijn. Een belemmering voor jou als persoon en voor je bedrijf. Want vaak is doorzetten helemaal niet zo handig. Doorzetten doe je als tegenzin de kop opsteekt. Maar tegenzin heb je niet zomaar.
Tegenzin kan een belangrijk signaal zijn. Tegenzin vertelt je dat je niet meer in een flow zit. Het laat zien dat je niet maximaal gebruik maakt van je talenten. Dat je twijfelt of een pad wel het juiste is, of misschien al zeker weet dat dit pad niet het jouwe is. Tegenzin wil je vertellen dat je vermoeit raakt, dat je een pauze nodig hebt. Of tegenzin vertelt je dat je bezig bent met iets wat niet je interesse heeft.
En wat leren die wijze lessen van vroeger over doorzetten je dan? Dat je niet naar je tegenzin moet luisteren. Ze leren je dat flow nu eenmaal niet altijd kan. Dat je niet altijd van je talenten gebruik hoeft te maken en dat je ook moet ploeteren. Doorzetten vertelt je dat je door moet gaan op een ingeslagen pad, ook als je weet dat het niet het jouwe is. Doorzetten zorgt ervoor dat je te weinig pauzes neemt, waardoor je vermoeid raakt of opbrandt. Het zorgt ervoor dat je doorwerkt in een baan of project dat niet je interesse heeft.
Is doorzetten dan handig, als je het zo bekijkt? Zeker niet.
Juist door je doorzettingsvermogen raak je in een uitzichtloze tunnel. Verlies je je energie, je sprankeling, soms zelfs de zin van je werk of je leven. Je gaat op zoek naar verdoving om je tegenzin uit de weg te gaan. Of je zoekt naar valse kicks die je een onterecht gevoel van levendigheid geven. Allemaal om het gevoel van tegenzin niet onder ogen te zien. Om niet te zien welke boodschap je tegenzin je wilt geven. Zodat je toch maar door blijft gaan.
Doorzetten en niet luisteren naar je tegenzin, kan ervoor zorgen dat je verandert van een creatieve bouwer in een levenloze zombie. Het is een aanslag op je energie. En op jou. Het is de prijs die je betaalt voor het voortploeteren op een weg die niet de jouwe is. Het is een pad om hoofdpijn van te krijgen.
Ellen de Lange-Ros (@EllenFaxion) zegt
Hoofdpijn? Dat telt bij ons niet: http://t.co/pp1kKjPZLV
Josien Sneek zegt
Mooi blog Ellen! Herkenbaar en helemaal waar. Ik kom die patronen van vroeger vaak tegen als ik 40+ ambtenaren train en coach.
Schreef er zelf ook een blog over. Met o.a. de zinnen: “Het voordeel van een ‘iets oudere’ leeftijd is dat je jezelf steeds beter leert kennen. … Past een patroon bij de persoon die je geworden bent? Als iets niet (meer) bij je past, neem er dan afscheid van. Aangeleerd gedrag kun je afleren. Dat is even wennen. Maar je krijgt er een andere IK voor terug!”
Ellen de Lange-Ros zegt
Helemaal met je eens. Jezelf beter leren kennen is heel belangrijk. En dan afscheid nemen van de patronen die je als vanzelfsprekend van vroeger hebt opgepikt, maar die nu niet meer bij je passen. Zo voorkom je veel hoofdpijn!
Fred Beumer © (@fred_beumer) zegt
“Op sommige momenten is dit erg herkenbaar, mooi geschreven” “@EllenFaxion: Hoofdpijn telt niet http://t.co/ZtFC7eXSt0 #uithetarchief”
Wim de JongⓇ (@wduhjong) zegt
Hmm, alweer hoofdpijn “@EllenFaxion: Hoofdpijn telt niet http://t.co/SXeyGv5o2i #uithetarchief”