Het eerste deel in de nieuwe serie ‘Gids voor begaafde zzp’ers’ gaat over het ontdekken van je begaafdheid. Het boek ‘Ontdek je begaafdheid’ is voor begaafde zelfstandige professionals: slimme, creatieve of begaafde mensen met een eigen bedrijf als éénpitter. Maar het boek is niet alleen voor hoogbegaafden. Het is voor veel meer mensen interessant. Voor wie? Dat lees je hier.
Wanneer ben je hoogbegaafd?
In het boek worden de woorden begaafd, bijzonder begaafd en begaafde professional door elkaar gebruikt. De term hoogbegaafd wordt in onze maatschappij gebruikt voor mensen met een hoog IQ. Bijvoorbeeld van de organisatie Mensa mag je lid worden als je een gemeten IQ hebt van meer dan 130. Aan de andere kant zijn er ook specialisten in hoogbegaafdheid die meer kijken naar gedrags- en zijnskenmerken en niet meer alleen naar IQ.
Natuurlijk is hoogbegaafdheid geen zwart-wit onderscheid. Het maakt feitelijk niet zoveel uit of je gemeten IQ 128, 130 of 133 is. Begaafdheid is een continue verdeling, waarbij het naast gemeten IQ ook gaat om zijnskenmerken: hoe ben je als persoon?
Wat is bijzonder begaafd?
Er is, naast de groep hoogbegaafden, een flinke groep mensen die een minder extreem IQ heeft, maar die wel over meer cognitieve capaciteiten beschikt dan gemiddeld. Die groep noem ik bijzonder begaafd. Het zijn de slimmeriken die bovengemiddeld snel schakelen en intens kunnen zijn. Daarnaast zijn er creatieve geesten. Mensen die misschien op school zelfs wel moeite hadden met sommige vakken, maar ook over bijzondere mentale capaciteiten beschikken. Ze zagen andere verbanden, beschikken over een geweldige verbeeldende intelligentie, lichaamswijsheid of creativiteit. Ook die groep is bijzonder begaafd.
Willem had op school moeite met grote stukken tekst lezen. Daarom maakte hij visuele aantekeningen, in kleine cartoons. Op de middelbare school gebruikte de halve klas zijn aantekeningen, om de lesstof makkelijker te onthouden. Hij ging naar de kunstacademie, waar hij slaagde als beste van zijn jaar. Nu werkt hij als cartoonist, om binnen organisaties complexe ideeën te verbeelden.
Hoe ben jij begaafd?
Het is goed om te beseffen dat begaafheid niet alleen gaat om goed kunnen rekenen of een uitgebreide woordenschat. Er zijn vele vormen van intelligentie of begaafdheid. Bij begaafdheid gaat het vaak om meer complexiteit kunnen overzien, een hoger werktempo, meer diepgang of stappen overslaan die anderen wel moeten zetten. Die begaafdheid kan zich uiten op veel verschillende gebieden. Hoe kan dat eruit zien?
Sommige mensen zijn fysiek slim: ze kunnen met hun lichaam allerlei nuances beheersen, bijvoorbeeld als voetballer of in martial arts. Anderen zijn met hun handen slim: ze kunnen alles maken of natekenen wat hun ogen zien. Anderen zijn smaak-slim: ze kunnen veel smaken en geuren onderscheiden en daar heerlijke gerechten mee maken. Ook zijn er mensen die kleur-slim zijn, of sfeer-slim: zij kunnen prachtige interieurs ontwerpen, soms met eenvoudige dingen uit een tweedehandswinkel. Ook kun je mensen-slim zijn. Misschien voel je emoties van anderen feilloos aan. Of kun je juist vanuit jezelf een sfeer neerzetten en anderen daarin meenemen. Weer anderen zijn sociaal slim: ze voelen groepen aan, kunnen een team op sleeptouw nemen, of precies uitspreken wat een groep nodig heeft. Zelf kun je vast nog meer vormen van slimheid verzinnen of om je heen waarnemen.
Intelligentie en begaafdheid hebben veel verschillende gezichten. Vrijwel elk mens is wel ergens in begaafd. Voor gemiddeld begaafde mensen is het meestal eenvoudig: ze maken van hun begaafdheid hun vak of beroep. Voor bijzonder begaafden is dat lastiger: zij hebben vaak véél vormen van slimheid en begaafdheid in zichzelf gecombineerd. Het zijn de types die goed kunnen rekenen én tekenen. Die goed zijn in taal én koken (en vaak nog veel meer). Dat is de groep die ik zie als bijzonder begaafd.
Hoe krijgen jouw talenten de ruimte in je bedrijf?
Bijzonder begaafd zijn klinkt ideaal: wie wil er nou niet allemaal verschillende dingen kunnen? Toch is het ook lastig. Want die talenten van je heb je niet zomaar: ze willen worden gebruikt! Je begaafdheid is als een jonge puppy: die wil zijn energie kwijt, die wil worden uitgelaten. Heb je één of twee jonge hondjes (lees: een paar talenten), dan kun je die elke dag eenvoudig uitlaten. Maar het is anders als je een roedel van twintig honden hebt: daar heb je je handen vol aan.
Zo voelt het ook om bijzonder begaafd te zijn: je hebt een stapel talenten, die allemaal om je aandacht schreeuwen. Ook in je werk en bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat al die begaafdheden in je werk aan bod komen? Dat is een hele klus. Je begrijpt dat een gewoon bedrijf daarvoor misschien niet past. Als bijzonder begaafde ben je bijzonder, jouw bedrijf mag dat ook zijn.
Voor hoogbegaafde zzp’ers
Ben je hoogbegaafd en weet je dat van jezelf? Dan heb je misschien al meer gelezen of geleerd over hoogbegaafdheid. Je weet dat hoogbegaafdheid niet alleen met IQ te maken heeft, maar ook met zijnskenmerken. Wellicht weet je ook al dat hoogbegaafden vaker intens zijn en misschien ben je al bekend met je eigen intensiteiten en hoe die je leven beïnvloeden.
Maar weet je ook wat al die dingen betekenen voor jou als ondernemer? Weet je waarom hoogbegaafde ondernemers anders zijn en hoe je daar in je bedrijf mee om kunt gaan? In ‘Ontdek je begaafdheid‘ ga je daar meer over ontdekken.
Ben je niet hoogbegaafd?
Sommige slimme of creatieve professionals weten van zichzelf dat ze hoogbegaafd zijn. Anderen weten zeker dat ze dat niét zijn: ze waren op school niet hyperintelligent en hebben geen klassen overgeslagen. Maar ze voldoen wel aan de kenmerken van hoogbegaafdheid; zij zien zichzelf vaak niet als hoogbegaafd, maar kunnen dat wél zijn. Veel hoogbegaafden ontdekken pas op oudere leeftijd waarom ze zich altijd anders voelden. Omdat hun kinderen op school getest worden als hoogbegaafd, beseffen ze dat ze zelf ook anders begaafd zijn.
Het boek ‘Ontdek je begaafdheid‘ is voor alle zzp’ers die bijzonder en begaafd zijn. Voor het lezen van deze gids hoef je je geen zorgen te maken of je wel ‘echt’ hoogbegaafd bent. Ontdek waar je je in herkent en welke tips en adviezen jou verder helpen. Daar gaat het om.
Voor alle slimme, creatieve en intensieve zzp’ers
Ben je creatief of intelligent, maar denk je dat jij zeker niet hoogbegaafd bent? Ook dan is deze gids interessant voor je. De gids is voor elke zelfstandige professional die slim, creatief, intens, snel denkend, fantasievol, sensitief, of fysiek beweeglijk is: in dit boek vind je inzichten die je helpen om jezelf als ondernemer te begrijpen en een beter bedrijf neer te zetten.
Voor begaafde professionals met een baan die overwegen zelfstandig te worden
Er zijn volop slimme en creatieve professionals met een baan, die overwegen om voor zichzelf te beginnen. Ook voor hen is deze gids relevant. Wellicht denk je nog dat je niet geschikt bent voor een eigen bedrijf of je vindt jezelf geen echte ondernemer? Of je twijfelt over hoe jouw bedrijf er uit kan zien? Wellicht laat de gids je zien dat ondernemen voor jou anders kan zijn dan je altijd dacht en geeft het je inspiratie om de stap naar je eigen bedrijf te zetten.
Voor mensen die werken met begaafde professionals
Het boek ‘Ontdek je begaafdheid’ is ook interessant voor iedereen die werkt met bijzonder begaafde professionals. Bijvoorbeeld loopbaanbegeleiders, HR-professionals, coaches, adviseurs, trainers, websitebouwers, boekhouders, virtuele assistenten, etc. Heb je in je vak te maken met slimme professionals die een eigen bedrijf hebben of overwegen? Heb je intense klanten die creatief zijn of snel schakelen? Dan helpt dit boek je om zo iemand beter te begrijpen en te begeleiden.
Kortom: ben je op enige manier nieuwsgierig naar wat begaafdheid is? Ben je benieuwd naar de typerende dingen die begaafden vaak hebben, naast hun denksnelheid? Wil je weten waarom het bedrijf van zulke begaafde zzp’ers anders is dan standaard? Dan is het boek ‘Ontdek je begaafdheid‘ zeker interessant voor je. Klik hier om gratis de eerste hoofdstukken van het boek te lezen, of het direct te bestellen.
Geef een reactie