Met zijn tweeën zitten de jongetjes aan tafel, kruimels van de boterham liggen overal. Maar daar hebben mijn jongste en zijn vriendje geen aandacht voor. Ademloos kijken ze naar oudste, die naast de tafel staat en vlot drie pijltjes naar zijn dartboard gooit. Vlak nadat het derde pijltje het bord raakt, juicht jongste: “Dat is triple 17 en dubbel 8 en een 4, dus 71 in totaal!” Het vriendje zit er verbaasd naast en stamelt: “Hoe weet jij dat zo snel?”
Even later zitten de mannetjes samen op de vloer met de LEGO. Ze willen een auto bouwen. Mijn zoontje pakt een paar wielen, een paar grote blokken en klikt ze op elkaar. Klaar! Maar het vriendje is ingespannen bezig. Hij zoekt naar blokjes, sorteert zorgvuldig geel en rood. Na een poosje laat hij zijn bouwsel zien: piepklein, maar onmiskenbaar een auto. Met een verfijnd ontwerp, zorgvuldig geselecteerde kleuren.
Talent is vanzelfsprekend
Terwijl ik naar de spelende mannetjes kijk, zie ik dat hun talenten ver uit elkaar liggen. Mijn jongste rekent razendsnel, zijn vriendje heeft moeite om 4×4 uit te rekenen. Maar als het om bouwen gaat, is vriendje het grote talent. Zoek je later een goede monteur? Dan zou ik mijn jongste niet inhuren. Maar hij zou wel een uitstekende kracht zijn voor het berekenen van je omzet of het bedienen van je kassa. Eigenlijk is het met ondernemers net zo.
Ook wij hebben allemaal ons talent. De dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn. Die je altijd al kon. Waar je razendsnel in bent. Dingen die je in veel minder tijd kunt dan een ander. Of dingen die je bijzonder goed doet: berekeningen maken, een constructie uitdenken, of misschien is het tekenen, naar mensen luisteren, emoties aanvoelen, of verkopen? Het maakt niet uit wat het is. Wat wel uitmaakt is: gebruik je het ook in je bedrijf? En: is dat bedrijf goed zichtbaar?
Zie jij wat je kunt?
Juist de dingen waarin jij exceptioneel goed bent, zijn voor jou vanzelfsprekend. Zo vanzelfsprekend, dat je ze zelf vaak niet meer ziet. Laat staan dat je ziet dat juist die dingen voor anderen veel waard zijn. Dat anderen er graag voor betalen. En juist daar zit de grote kans voor jouw bedrijf.
Je talent in de wereld zetten om anderen te helpen
Als je zo naar je bedrijf gaat kijken, is werken niet langer zwoegen of zweten. Het wordt zacht werken: jouw talent in de wereld zetten om anderen er mee van dienst te zijn, om anderen te helpen. Als je er zo naar kijkt, dan gaat economie niet langer om de rationele verdeling van schaarse goederen. Economie gaat dan om het creatief scheppen van overvloed, met de talenten die jij hebt. Met de dingen die jij vanzelfsprekend vindt, maar die voor anderen veel geld waard zijn.
Toch komt er meer bij kijken
Dat klinkt heel eenvoudig. En dat is het ook. Toch komt er bij een goed bedrijf vaak meer kijken. Je moet je talent niet alleen zien, maar je talent omzetten in heldere producten in je bedrijf. Niet zeggen ‘ik kan goed luisteren’, maar ‘ik kan je helpen bij je loopbaankeuze’. Ook moet je je talent kunnen verkopen. Niet denken ‘als ik maar veel weggeef komt het vanzelf weer bij me terug’. Je moet weten welke klanten bij je passen, wie er voor jouw talent wil betalen. En die mensen een mooi aanbod kunnen doen. Met een goede prijs. Zo ga je goed geld verdienen: meer dan genoeg voor jezelf, met een mooie dienst waar je klanten blij mee zijn.
Hoe bouw je een mooi bedrijf?
Een goed bedrijf begint met jouw talent. En daarna wordt het puzzelen: hoe bouw jij rond je talent een gezond bedrijf, waarmee je anderen van dienst bent? Alleen zo kun jij je talent echt inzetten. Alleen zo kun je goed geld verdienen. Alleen zo kun je de wereld mooier maken. Want zeg nou zelf: het zou toch eeuwig zonde zijn als jouw talent een goed bewaard geheim blijft en je bedrijf niet van de grond komt? Wat is dan nog de zin van je talent? En van je leven?
Altijd in de roos!
Enthousiast rennen de twee jongetjes door de kamer. Het vriendje kijkt naar het speelgoed-dartboard: “Zullen we samen darten? Ik begin”. Jongste knikt en het vriendje kijkt even opzij: “En wil jij dan voor mij de punten tellen?” Glimlachend kijk ik naar ze. Zo eenvoudig kan economie zijn: je talent inzetten om anderen te helpen.
Als je het zo bekijkt is economie niet meer saai, maar het mooiste vak ter wereld. Als je het zo bekijkt, wordt geld verdienen veel meer dan in je dagelijks onderhoud voorzien. Geld verdienen staat dan voor het maximaal inzetten van jouw talent in de wereld. Kun jij rond je talent een goed bedrijf bouwen? Dan is het altijd in de roos!
Geef een reactie